Σκρέκας: “Το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό” – Ανεξάρτητη Αρχή θα ελέγχει τις χρεώσεις

Σκρέκας: “Το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό” – Ανεξάρτητη Αρχή θα ελέγχει τις χρεώσεις
O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, Caption/Glomex

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή υπερασπίστηκε τον χαρακτήρα του νερόυ ως δημόσιο αγαθό ενώ περιέγραψε τις αλλαγές που προγραμματίζονται για τον έλεγχο των χρεώσεων.

“Το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό” διαβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στο θέμα της παράνομης δόμησης στη Μύκονο και σε άλλες τουριστικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας, μιλώντας στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα για το νερό δήλωσε κατηγορηματικά ότι “το νερό ήταν και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό. Το νερό σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 3 θα παρέχεται από δημόσιους και δημοτικούς φορείς παροχής ύδατος. Για πρώτη φορά σε ελληνικό νόμο προσδιορίσαμε ρητά ποιοι είναι οι φορείς και οι οργανισμοί που θα παρέχουν το πόσιμο και το αρδευτικό νερό στη χώρα”.

Σύμφωνα με όσα είπε “αρμόδιοι φορείς για τη διανομή του νερού είναι οι δημόσιες εταιρείες (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ), οι δημοτικές εταιρείες ύδρευσης και οι οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ, ΤΟΕΒ). Δε χωράει καμία αμφιβολία [..] Κλείσαμε οποιαδήποτε κερκόπορτα μπορεί να υπάρχει”, πρόσθεσε.

Ανεξάρτητη Αρχή θα ελέγχει τις χρεώσεις στο νερό

“Μέχρι τώρα δεν υπήρχε ρητή διατύπωση για το ποιοι είναι οι πάροχοι ύδατος“, τόνισε ο υπουργός περιγράφοντας το νομικό πλαίσιο που υπήρχε μέχρι πρόσφατα.

“Επειδή αυτή την στιγμή το νερό παρέχεται από δημόσιες μονοπωλιακές εταιρείες και είναι ένα δημόσιο αγαθό, θα πρέπει να προστατεύσουμε τους Έλληνες καταναλωτές σε ότι αφορά την ποιότητα και τις τιμές του νερού. Θα πρέπει να υπάρξει λογοδοσία, έλεγχος και διαφάνεια και από τους δημόσιους φορείς” είπε. Πρόσθεσε δε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου διαπιστώνουν ότι δεν γίνεται συστηματικός έλεγχος από τις εταιρείες παροχής νερού ενώ υπαρχουν και δημοτικές επιχειρήσεις που χρεώνουν έως και δύο φορές πιο ακριβά το νερό.

Και όπως υποστήριξε, “όλα αυτά θα μπουν τώρα κάτω από τον έλεγχο μιας ανεξάρτητης, δημόσιας, ελεγκτικής Αρχής”. “Από εδώ και πέρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και πρέπει να δούμε τι πρέπει να βελτιώσουμε σε αυτόν τον τόπο”.

Τι θα γίνει με τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης σε τουριστικές περιοχές, με αποκορύφωμα τη Μύκονο, και στο καθεστώς ανομίας που επικρατεί, λέγοντας ότι για την Πολιτεία αποτελεί “κόκκινη γραμμή” η “τακτοποίηση αυθαιρέτων είναι το 2011“.

Και όπως είπε ότι από το χρονικό διάστημα αυτό και έπειτα κανείς δεν μπορεί να τακτοποιήσει το αυθαίρετο που έχει ανεγείρει και θα πρέπει είτε να πληρώνει πρόστιμο διατήρησης ή να προχωρήσει σε οριστική κατεδάφιση.

“Αυτή την στιγμή προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα ώστε οποιαδήποτε μεταβολή έχουμε επί εδάφους με αεροφωτογραφίες που θα συλλέγονται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα να διαπιστώνεται αν έχουμε την ανέγερση μιας αυθαίρετης κατασκευής ή όχι”, σημείωσε ο υπουργός. “Με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα ελέγχονται οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες”, συμπλήρωσε. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι έχουν διασφαλιστεί τα απαραίτητα χρήματα και στο προσεχές διάστημα θα αρχίσει να λειτουργεί.

Αναφορικά με όσα έχουν ήδη κατασκευαστεί τόνισε ότι το υπουργείο έδωσε τη δυνατότητα στους Επιθεωρητές και στην Κεντρική Υπηρεσία για ελέγχους και επιβολή προστίμων όσον αφορά την αυθαίρετη δόμηση. “Αυτό το οποίο έχουμε αλλάξει και φέραμε τη δυνατότητα ελέγχων στην κεντρική υπηρεσία για να σταματήσουμε την αυθαίρετη δόμηση” πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας επισημαίνοντας ότι ο έλεγχος βοηθάει στο να τηρηθεί ο νόμος.

“Θα ξεκινήσουμε άμεσα από τη Μύκονο για να διαπιστώσουμε τι αυθαιρεσίες έχουν γίνει, ξεκινώντας πρώτα απο τις καταγγελίες που έχουν γίνει και ελέγχοντας τις αεροφωτογραφίες από το 2011.”, πρόσθεσε.

Μιλώντας για τους ελεγκτές δόμησης που θα μπουν σιγά σιγά στη διαδικασία ελέγχων τόνισε ότι στόχος είναι η παθογένεια της αυθαίρετης δόμησης να σταματήσει οριστικά. “Μέχρι τώρα ο έλεγχος πραγματοποιούνταν από τις κατά τόπους πολεοδομίες. Εμείς δώσαμε τη δυνατότητα και φέραμε δυνατότητες ελέγχου και προστίμων στην Κεντρική Υπηρεσία για να μπορέσουμε να σταματήσουμε την αυθαίτερη δόμηση στη χώρα μας”, δήλωσε.

Όσον αφορά τις εκλογές, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι “Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο, οπότε παίζει μικρό λόγο αν θα γίνουν 21, 28 ή στις 14”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα