Σπύρος Δανέλλης: Δεν θα είμαι ξανά ευρωβουλευτής. Ο συμβιβασμός και η συνεννόηση θα μας πάνε παραπέρα

Σπύρος Δανέλλης: Δεν θα είμαι ξανά ευρωβουλευτής. Ο συμβιβασμός και η συνεννόηση θα μας πάνε παραπέρα
Ομιλια του Υπ. Οικονομικων Γιωργου Ππακωνσταντινου στην συνεδρίαση της Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που διεξαγεται στην Αθηνα Στη φωτο ο Ευρωβουλευτης του ΠΑΣΟΚ Σ Δανελλης---ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI Eurokinissi

Άτυπη συζήτηση για την πολιτική σκηνή σε Ελλάδα και Ευρώπη, τους "58" και τα ΜΜΕ με κοινή παραδοχή την ανάγκη συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Τι δήλωσαν ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης και οι ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου του

Το βιβλίο του με τίτλο “Εδώδιμα – Ευρωπαϊκά” παρουσίασε τη Δευτέρα ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Μεγγρέλης. Ομιλητές ήταν ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης και ο ευρωβουλευτής της Ομάδας των Πρασίνων, Νίκος Χρυσόγελος.

Ως αποτύπωση της προσωπικότητας του κ. Δανέλλη, με καλή δομή, στηριζόμενο στη θεματολογία και όχι τη χρονολογική σειρά, χαρακτήρισε το βιβλίο ο Νίκος Μεγγρέλης, δώσει τον λόγο στους ομιλητές.

Σαχινίδης: “Σφύριζε κόντρα στον άνεμο τις δύσκολες στιγμές”

Ο κ. Σαχινίδης αναφέρθηκε στη χρησιμότητα του βιβλίου, για την κατανόηση των παθογενειών και του θεσμικού ελλείμματος που χαρακτηρίζουν τη χώρα, ενώ σημείωσε, πως με τις προτάσεις του, επιχειρεί να οριοθετήσει τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας, για να βγούμε από την κρίση.

Μιλώντας για τον τρόπο που έβλεπε τα πράγματα ο κ. Δανέλλης, είπε, πως “με την παρατηρητική ματιά του, διέβλεπε από πριν, πριν ξεσπάσει η κρίση, ότι δεν ήταν στραβός ο γιαλός, αλλά ότι εμείς στραβά αρμενίζαμε”, ενώ όπως είπε, υποστήριζε από παλιά την αναγκαιότητα για ευρύτερες κομματικές συναινέσεις. “Η αναθεώρηση στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να γίνει, μόνο από ένα κόμμα”, σημείωσε, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του συγγραφέα.

Εν συνεχεία, έκανε λόγο για εμπόδια που ύψωσαν τα ΜΜΕ στην αντιμετώπιση της κρίσης. “Ποτέ ο διάλογος δεν αφορά στην ουσία του προβλήματος”, υπογράμμισε, κάνοντας αναφορά στο σημείο του βιβλίου, που μιλά για “απαξίωση όχι τυχαία, καθώς η πολιτική και η δημοσιογραφία πορεύτηκαν σε μία παράλληλη σχέση… τελικά αναξιοπιστίας”,

Αναφερόμενος στο έργο του ως ευρωβουλευτή, ο κ. Σαχινίδης μίλησε για τις εργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, που δεν οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, στην συνεργασία δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενώ υπογράμμισε τον ρόλο του ευρωβουλευτή στον καθορισμό της νέας ΚΑΠ και τον νέο ορισμό για βοσκοτόπους, που μέχρι τώρα ήταν έτσι διαμορφωμένος, ώστε να “φωτογραφίζει” κυρίως τις χώρες της Β. Ευρώπης.

Λυκούδης: “Τελείωσαν τα Μνημόνια, αλλά την άκρη του νήματος δεν τη βρήκαμε”

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, με αφορμή το βιβλίο μίλησε για την πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης.

“Τελείωσαν τα Μνημόνια, αλλά την άκρη του πολιτικού νήματος δεν την βρήκαμε”, είπε. “Δεν είναι θέμα προσώπων. Οι προσπάθειες των εκάστοτε υπουργών, να μείνουν στην ιστορία με κάποιον σωτήριο νόμο, έφερναν περισσότερη αναστάτωση. Και πέρα από το φορολογικό και την καταπολέμηση της διαφθοράς, στην Παιδεία και τη Δημόσια Διοίκηση, ποια συμφέροντα εμπόδισαν να γίνουν οι αλλαγές; Γιατί επικρατεί το παράλογο και το αναποτελεσματικό;” διερωτήθηκε.

“Η απάντηση βρίσκεται σε άρθρο του Σπύρου Δανέλλη, στην Ελευθεροτυπία, ήδη από το 2000, με τίτλο “Ουτοπία η διακομματική συνεννόηση για το Δημόσιο. Εκεί κάνει λόγο για ανωριμότητα των κομμάτων να συνεννοηθούν. Στη Βουλή, υπάρχει μόνο αντιπαράθεση, οριζοντίως και καθέτως και τηλεοπτικές εμφανίσεις. Υπάρχουν βουλευτές που ανεβαίνουν στο βήμα της Βουλής και παίζουν τον ρόλο τους, έναν ρόλο πολιτικό, όχι πολιτειακό”, πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στον κ. Σαχινίδη, είπε πως δεν αμφισβητεί τις προσπάθειες που τώρα καταβάλλονται για την έξοδο της χώρας από την κρίση, όπως είπε όμως, θεωρεί εν πολλοίς άδικη την κρίση στο ΠΑΣΟΚ. “Και για το κόμμα μου αναρωτιέμαι”, πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στη στάση της Αριστεράς, θέτοντας το ερώτημα, εάν η εντός του Κοινοβουλίου Αριστερά θέλει να αλλάξει ρόλο και να κυβερνήσει.

Κλείνοντας, ο κ. Λυκούδης έθεσε την πρόταση για συσπείρωση όλων των δυνάμεων, για το επόμενο επεισόδιο του πολιτικού θρίλερ, που θα παιχτεί μετά τις ευρωεκλογές.

Χρυσόγελος για Δανέλλη: “Μιλάει με πολιτικό κόστος. Δεν πηγαίνει καβάλα στο κύμα”

Αφηγούμενος περιστατικά από την προσωπική επαφή και γνωριμία μαζί του, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων, Νίκος Χρυσόγελος, είπε πως ο κ. Δανέλλης συνδυάζει πολλές ιδιότητες, καθώς πρώτα από όλα είναι ενεργός πολίτης με έντονη δραστηριότητα. “Χρειαζόμαστε μία τέτοια διαδρομή, ειδικά σήμερα, που η πολιτική βρίσκεται σε κρίση και απαξίωση. Ακόμα κι όταν μιλάει για άλλα θέματα, πάντα καταθέτει πολιτική πρόταση”, πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για “ποιότητα και διάθεση επεξεργασίας”, που γινόταν πράξη, με τις προτάσεις, εισηγήσεις και τροπολογίες του.

Ο κ. Χρυσόγελος εκτίμησε, πως το μεγάλο ερώτημα είναι, το είδος του πολιτικού συστήματος που θέλουμε. “Η κρίση δεν έχει συμβάλει στο να γίνουν πιο αξιόπιστα τα κόμματα. Το σύνθημα “αλλαγή” δεν έχει πια νόημα. Πρέπει να αποφασίσουμε τι αλλαγές πρέπει να γίνουν. Να κατανοήσουμε, ότι ο κόσμος αλλάζει κι ότι από το πολιτικό μας σύστημα λείπουν το όραμα και ο ρεαλισμός”.

“Ο Σπύρος Δανέλλης μιλάει με πολιτικό κόστος. Δεν πάει με το ρεύμα κι όπως άλλοι, καβάλα στο κύμα. Μίλησε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες κατά των Ολυμπιακών Αγώνων. Πριν, όταν το 98% του κόσμου ήταν υπέρ, όχι μετά τη διεξαγωγή τους, που το 95% ήταν κατά. Μίλησε για ρατσισμό, ξενοφοβία, βία. Μιλάει για αξίες και ανθρώπινα δικαιώματα”, πρόσθεσε.

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων αναφέρθηκε και στον τρόπο λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου, εν αντιθέσει με το ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου όπως είπε, υπάρχει στρατηγικό σχέδιο και πλάνο, αλλά και ρεαλισμός, γιατί μόνο τα οράματα και οι ουτοπίες, φέρνουν καταστροφικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα του κόσμου.

Ο κ. Χρυσόγελος αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις στην Κριμαία, υπογραμμίζοντας πως παίζονται επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια στην πολιτική και πως παίρνουμε το μέρος κάποιου, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν τους διεθνείς κανόνες Δικαίου. “Τι θα συνέβαινε”, διερωτήθηκε, “εάν στη Βόρεια Κύπρο, ξαφνικά αποφάσιζαν να κάνουν δημοψήφισμα και αποφάσιζαν, να ενωθούν με την Τουρκία;”

Δανέλλης: “Τα μνημόνια δεν είναι αιτία, αλλά αποτέλεσμα της κρίσης. Ένα δεν μας συγχωρείται, η απάτη στα Greek Statistics”

Τις δύο πραγματικότητες που βιώνει ένας ευρωβουλευτής, που μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Βρυξελλών και Ελλάδας, περιέγραψε ο κ. Δανέλλης, κάνοντας μία “παρακινδυνευμένη μεταφορά”, με την ευκαιρία της επιστροφής του στην Ελλάδα, με την ολοκλήρωση της θητείας του στο Ευρωκοινοβούλιο. “Η επιστροφή θυμίζει την επιστροφή του Ρώσου κοσμοναύτη, που επέστρεψε μετά από μήνες και βρέθηκε σε άλλη χώρα, ήπειρο, κάπου αλλού. Επέστρεψε σε έναν άλλο πολιτικό χάρτη, με άλλες καθορίζουσες την καθημερινή ζωή πραγματικότητες”, είπε.

Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα, τον χαρακτήρισε “εμφυλιοπολεμικής ρητορικής”. “Δεν μιλάμε για το μείζον, πώς θα σταθεί η χώρα στα πόδια της. Δύο είναι τα θέματα, το πώς προετοιμάζουμε το εργατικό δυναμικό της χώρας, άρα για ποιο εκπαιδευτικό σύστημα μιλάμε και το πώς η Δημόσια Διοίκηση θα βοηθά και δεν θα στραγγαλίζει κάθε προσπάθεια. Οι θέσεις που χάθηκαν δεν θα ξαναστηθούν όπως παλιά. Το εμπόριο και τα επαγγέλματα γύρω από την οικοδομή έχουν πεθάνει”, είπε.

Για τους “58” είπε πως το εγχείρημα δεν μπορεί να περπατήσει, εάν τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν μπορούν να συνεργαστούν. “Η ΔΗΜΑΡ το είδε φοβικά και είχε αμυντική στάση. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεώρησε ότι θα μπορούσε, να κρυφτεί πίσω από το εγχείρημα, με αποτέλεσμα να το πνίξει”.

Ασκώντας δριμεία κριτική στη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στη θέσπιση του σταυρού προτίμησης στις επικείμενες ευρωεκλογές, τονίζοντας πως αντί να ανοίξει τη συζήτηση για την κατάργηση του σταυρού προτίμησης, τον έθεσε σε εφαρμογή.

Εν συνεχεία, έκανε λόγο για την κρισιμότητα της αποστολής του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να συμβάλει στις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έρχονται.

“Θα ήταν διαφορετικά στον δικό μας πολιτικό χώρο, εάν δίνονταν απαντήσεις στα ερωτήματα που ανακύπτουν. Όπως, τι εμπόδισε το ρυθμιστικό έργο του Παπανδρέου, πώς έπεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και Παπανδρέου. Δεν έπεσε ούτε από την αντιπολίτευση ούτε από το πολιτικό σύστημα”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου, στην ΕΛΠΕ. “Έχει ευθύνες για το ότι μας οδήγησε στα βράχια. Αυτό σηματοδοτεί. Για όλα τα άλλα υπάρχουν ερμηνείες. Τα μνημόνια δεν είναι η αιτία της κρίσης, αλλά αποτελέσματά της. Ένα πράγμα δεν μας συγχωρείται, η απάτη στα Greek Statistics”.

“Μέσα σε όσα περνάμε, υπάρχει μία μεγάλη ομάδα Ελλήνων πολιτών, που έχει αντίληψη της πραγματικότητας, που έχουν υποχρέωση να βρουν τον τρόπο να συνεννοηθούν. Δεν μας ενδιαφέρει απλά να διασφαλίσουμε την αριθμητική πλειοψηφία, αλλά τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση. Ο συμβιβασμός και η συνεννόηση θα μας πάνε παραπέρα. Έτσι, το αύριο διαμορφώνεται καλύτερα”, πρόσθεσε και κατέληξε:

“Αν μου προταθεί για το Ευρωκοινοβούλιο, δεν θα αποδεχθώ την τιμητική αυτή πρόταση, αλλά θα είμαι παρών. Η εμπειρία μου είναι δεδομένη ότι θα την μοιραστώ. Θα είμαι παρών σε όλες τις διεργασίες, για να ξαναβρούμε τη σχέση μας με την κοινωνία”.

Όπως σημειώνει στο οπισθόφυλλο ο κ. Δανέλλης, αποφάσισε να συμμαζέψει αποτυπωμένες σκέψεις του από τα παλιά και να τις προβάλλει στη σημερινή Ελλάδα γιατί “από την εποχή της ευμάρειας και της ανεμελιάς μέχρι σήμερα, στη δίνη της κρίσης ήταν και παραμένουν ζητούμενα ο εκσυγχρονισμός με μία ευρωπαϊκή αντίληψη, ο διάλογος και η συναίνεση, η καταδίκη της βίας, ο μετασχηματισμός του πελατειακού κράτους, η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, ο ολοκληρωμένος δηλαδή και συναινετικός σχεδιασμός παραγωγής εθνικού πλούτου”.

Το βιβλίο αποτελεί συμβολή στο δημόσιο διάλογο για τις απαιτούμενες αλλαγές πολιτικών στη σημερινή Ελλάδα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Απόστολος Κακλαμάνης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο Υφυπουργός Εργασίας  Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Γιώργος Ρωμαίος, ο Γιάννης Ρουμπάτης, οι βουλευτές Μαρία Γιαννακάκη, Μαρία Ρεπούση και Γρηγόρης Ψαριανός, ο ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Δράσης Θόδωρος Σκυλακάκης, οι ευρωβουλευτές Άννυ Ποδηματά, Συλβάνα Ράπτη και Μαριλένα Κοππά, η Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Μαρία Καρακλιούμη, οι πρώην Υπουργοί Τουρισμού Νίκος Σκουλάς και Γιώργος Νικητιάδης, ο γραμματέας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, ο Πρόεδρος της ΟΦΑΕ Απόστολος Κενανίδης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Ανδρέας Παππάς, ο Γιώργος Βερνίκος, η Αφροδίτη Αλ Σαλέχ κ.α.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα