Στ. Θεοδωράκης: Η προσπάθεια να αποφευχθεί το Grexit είναι προσπάθεια για την Δημοκρατία
Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην Corriere della Sera. Τι λέει για τις επιλογές της Ελλάδας, ενόψει της Κυριακής
- 08 Ιουλίου 2015 13:10
Συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera παραχώρησε ο επικεφαλής του κόμματος Ποτάμι, Σταύρος Θεοδωράκης, η οποία τιτλοφορείται «αν βγούμε από την Ευρώπη εγκαταλείπουμε την Δημοκρατία».
«Είναι μήνες που προσπαθούμε να πείσουμε τον Τσίπρα να φτάσει σε συμφωνία ώστε η κοινωνία να μπορέσει να αναπνεύσει. Προσπαθούμε να τον πείσουμε ότι το στοιχείο του χρόνου είναι βασικής σημασίας. Ορισμένες φορές μπορείς να πληρώσεις ακριβά την έλλειψη χρόνου», τονίζει ο κύριος Θεοδωράκης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού προσθέτει ότι η οικονομία «έχει παραλύσει». Και προσθέτει: «δεν ξέρω πόσες απώλειες έχει η οικονομία, αλλά σίγουρα βρίσκεται σε πτώση. Είναι πολύ λυπηρό να το λέει, κανείς, αλλά είναι έτσι. Κάθε ημέρα που περνά χάνουμε τμήματα της οικονομίας μας. Τώρα, με τις τράπεζες κλειστές, είναι σαν να αφαιρέσαμε από τους Έλληνες της ταυτότητές τους. Η πιστωτική σου κάρτα είναι η ταυτότητά σου. Χωρίς πιστωτική κάρτα δεν κατεβάζεις δωρεάν ούτε μια εφαρμογή στο κινητό. Είναι ένα είδος στέρησης σύγχρονων ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Στην ερώτηση της «Corriere della Sera» αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να αντιδράσουν στο δημοψήφισμα αφήνοντας την Ελλάδα, χωρίς χρήματα, για να υποχρεώσουν τον Τσίπρα να υπογράψει κάθε είδους συμφωνία», ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντά: «υπάρχει ένα σημείο στην πολιτική κατά το οποίο οι πολιτικοί δεν παράγουν εξελίξεις, αλλά τρέχουν από πίσω τους. Χάνουν τον έλεγχο. Ο Τσίπρας βρίσκεται σε εκείνο το σημείο».
Υπογραμμίζει, επίσης, ότι «δεν θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο σχετικά με το τι συμβαίνει ή θέλει να συμβεί. Αν δίναμε στον Τσίπρα τον ορό της αλήθειας, θα ομολογούσε ότι μετάνιωσε για το δημοψήφισμα».
Ο κ. Θεοδωράκης κατηγορεί τον πρωθυπουργό για δημαγωγία και ότι «δεν κατάλαβε πως εργάζονται στην Ευρώπη».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Φεντερίκο Φουμπίνι αν φοβάται ότι «ο Τσίπρας μπορεί να κινηθεί προς μια Δημοκρατία “υπό διαχείριση” ρωσικού τύπου, o ιδρυτής του Ποταμιού απαντά: «στον ΣΥΡΙΖΑ δεν λείπουν σημαντικά στελέχη στα οποία αυτού του είδους η Δημοκρατία αρέσει πάρα πολύ. Είναι απολυταρχικοί, θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμόσουν τις ιδέες τους υποχρεωτικά. Δεν θεωρώ ότι ο Τσίπρας θα κάνει το λάθος να τους ακούσει. Αλλά έγιναν μικρά βήματα προς μη δημοκρατική κατεύθυνση: η προκήρυξη δημοψηφίσματος, με τον τρόπο αυτό, μέσα σε πέντε ημέρες, οι επενδύσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα».
«Η χρεοκοπία και η διάδοση της πείνας δεν έρχονται ποτέ μόνες, χωρίς σοβαρές πολιτικές συνέπειες. Ακολουθούν πάντα προσπάθειες να αφαιρεθούν από τους ανθρώπους τα δικαιώματά τους. Η προσπάθεια να αποφευχθεί το Grexit είναι μια προσπάθεια για την Δημοκρατία. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια δημοκρατική χώρα σε περίπτωση που βγει από την Ευρώπη».