Σταύρος Θεοδωράκης: Να τι θα έκανα αν είχα εκλεγεί πρωθυπουργός
Τις δικές του προγραμματικές δηλώσεις, εν είδει πρωθυπουργού, ανέγνωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Βουλή αποκαλύπτοντας τι θα έκανε αν το Ποτάμι δεν είχε πάρει 4% αλλά 40%
- 07 Οκτωβρίου 2015 20:23
Ο επικεφαλής του Ποταμιού απέφυγε να σχολιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και αντ’ αυτού ανέγνωσε τις δικές του, παρουσιάζοντας με αυτό τον τρόπο τις θέσεις του Ποταμιού εφ’ όλης της ύλης.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι θα συγκροτούσε μια μικρότερη κυβέρνηση 20 ατόμων, που θα περιλάμβανε την κατάργηση όλων των υφυπουργών και την περικοπή στο μισό του αριθμού των αναπληρωτών υπουργών και των γενικών και ειδικών γραμματέων που είναι σήμερα 78. Τόνισε ακόμη ότι θα προχωρούσε σε απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων με τζίρο μέχρι 30.000 ευρώ «από τον βραχνά του ΦΠΑ» κάτι που αφορά το 40% των επιχειρήσεων και φέρνει μόλις το 4% των εσόδων από τον ΦΠΑ για το κράτος. Έκανε επίσης λόγο για αποδέσμευση 1.000 εφοριακών και ένταξή τους στο κυνήγι της φοροδιαφυγής αλλά για υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων για όλες τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 30.000 ευρώ.
Παράλληλα, τόνισε ότι θα προχωρούσε σε απομάκρυνση των κομματικών διοικήσεων στους δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις, στα νοσοκομεία, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αλλά και σε κατάργηση ή συγχώνευση 490 Νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που απασχολούν κάτω από 20 υπαλλήλους. Ανέφερε επίσης ότι θα θέσπιζε απομάκρυνση το ανώτερο μέσα σε 60 μέρες από το δημόσιο των καταχραστών και των διεφθαρμένων μέσω πειθαρχικών συμβουλίων. «Για κάθε δύο δημοσίους υπαλλήλους που φεύγουν προστίθεται ένας ηλικίας έως 30 ετών» είπε και σημείωσε ότι θα δημιουργούσε μια ενιαία ΔΟΥ φυσικών προσώπων, για όλη την Ελλάδα και για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Δήλωσε δε ότι θα καταργούσε και τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων προκειμένου να διευκολυνθούν οι παγωμένες αγοραπωλησίες και να ξεμπλοκάρει η ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων και θα καθιέρωνε την «απαλλαγή» της πρώτης κατοικίας από το «πόθεν έσχες». Ο επικεφαλής του Ποταμίου τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης μηδενικής φορολογίας για πέντε χρόνια για νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πάνω από 100 θέσεις εργασίας. Υποστήριξε επίσης την ανάγκη καθιέρωσης ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για περισσότερα από 600.000 άτομα που είναι πραγματικά φτωχοί. Στην Παιδεία τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του θεσμού των προτύπων πειραματικών σχολείων σε όλη την Ελλάδα και κατά προτεραιότητα στις φτωχότερες περιοχές.
«Το Ποτάμι είναι εδώ για να περιορίσει το κομματικό κράτος και να υπερασπισθεί τον κόσμο της δουλειάς αυτούς που θρέφουν για δεκαετίες τα κόμματα και το κράτος» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης. Αναφερόμενος στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση ζήτησε να αναθεωρηθούν τα άρθρα «περί ευθύνης υπουργών» και ασυλίας βουλευτών έτσι ώστε τα αδικήματα που διαπράττουν οι υπουργοί και οι βουλευτές να τιμωρούνται όπως και των υπολοίπων πολιτών. Τάχθηκε επίσης υπέρ της ψήφισης νέου εκλογικού νόμου για το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.
Απάντηση από Σκουρλέτη και Παρασκευόπουλο
Με δηκτικό τρόπο απάντησαν δύο υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Παρασκευόπουλος, στα αρνητικά σχόλια που επιφύλαξε για αυτούς στην ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης.
«Όταν ο κ. Θεοδωράκης μιλάει στο κοινοβούλιο και απευθύνεται σε αυτό πρέπει να καταλάβει ότι δεν μιλάει στον καθρέφτη και τον εαυτό του» σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης. Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης στηλίτευσε το ότι ο κ. Θεοδωράκης του καταλόγισε τους «δυο φόνους» που διέπραξαν κρατούμενοι οι οποίοι απολύθηκαν υπό όρους. «Αυτή η κακολογία έχει πλέον χαρακτηριστικά προπαγάνδας» απάντησε ο κ. Παρασκευόπουλος και χαρακτήρισε ψευδή τον ισχυρισμό του κ. Θεοδωράκη. Εξήγησε, μάλιστα, ότι ο σχετικός νόμος που ψήφισε ο ίδιος στην προηγούμενη Βουλή αφορούσε μόνον «αναπήρους, υπερήλικες και φιλοξενούμενους αλλοδαπούς».
(Φωτογραφία: Sooc)