Σταύρος Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν είναι με όλους, ούτε λιγουρεύεται καρέκλες

Σταύρος Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν είναι με όλους, ούτε λιγουρεύεται καρέκλες
Ο Σταύρος Θεοδωράκης με τον Γραμματέα της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βίτσα στο ιδρυτικό συνέδριο του «Ποταμιού», που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό β Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Τι είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο πρώτο συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στο τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου

Τους λόγους για τους οποίους ίδρυσε το Ποτάμι παρουσίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο πρώτο συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στο τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου.

“Τέτοια μέρα τον Φλεβάρη, μαζί με λίγους φίλους, αναρωτιόμουν «μπορεί να υπάρξει πολιτική χωρίς κομματικό παρελθόν»; Μπορούμε να βγούμε μόνοι μας, χωρίς προστάτες και να ζητήσουμε από τον κόσμο, τους πολίτες, να ενωθούν μαζί μας και να τα αλλάξουμε όλα;….  Τέτοια μέρα λοιπόν τον Φλεβάρη είπαμε «Ξεκινάμε»! Και σήμερα η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας έχει θετική γνώμη για το Κίνημα μας”, είπε ο Στ. Θεοδωράκης και συνέχισε: “Το πρωταρχικό στοίχημα το έχουμε κερδίσει: ναι, είχε νόημα να κάνουμε το Ποτάμι, ναι έχει νόημα που είμαστε σήμερα εδώ. Έχουμε όμως τις λύσεις;… Στο Ποτάμι είναι οι μόνοι καλοί; Οι μόνοι ικανοί; Οι μόνοι που νοιάζονται για το καλό της χώρας;”.

“Κάποιοι μιλούν αυτές τις μέρες για την Ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Κάποιοι άλλοι μιλούν για την Ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς. Εμείς πάλι θέλουμε να μιλήσουμε για την Ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Γι αυτό και ιδρύσαμε Το Ποτάμι. Για να αλλάξουμε την ξύλινη ατζέντα της δημόσιας σφαίρας. Για να φέρουμε την Μεγάλη Αλλαγή, που δεκαετίες εξαγγέλλεται και ποτέ δεν έρχεται. Για να διορθώσουμε την πορεία της πατρίδας. Να ανασυγκροτήσουμε το παραγωγικού μας μοντέλο, την εργασία και την παιδεία, για την οποία όλοι μιλούν, αλλά όλοι ξεχνούν. Και κυνηγούν μόνο το εφήμερο μικροπολιτικό κέρδος. Για να αποδώσουμε Δικαιοσύνη!”, τόνισε.

“Το Ποτάμι δεν είναι με όλους, ούτε λιγουρεύεται καρέκλες. Αν κάποιοι θέλουν την βοήθεια μας θα πρέπει να ξέρουν ότι έχουμε και θέσεις και αξίες”, προσέθεσε και σημείωσε ότι το ρουσφέτι εξακολουθεί να είναι και σήμερα ο συνεκτικός ιστός – η κόλα – του οπισθοδρομικού, λαϊκίστικου συστήματος.

“Το Ποτάμι, φίλες και φίλοι,  θέλει να αντικαταστήσει το παλαιοκομματικό σύστημα του ρουσφετιού με ένα σύστημα αξιοκρατίας. Αν δεν επιβληθεί αξιοκρατία, η Ελλάδα δεν θα βγει ποτέ από την κρίση. Ακόμα και να ανακάμψει πρόσκαιρα η πορεία θα είναι καθοδική. Και αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τα χρόνια που έρχονται”, είπε.

“Η Ελλάδα πρέπει να ζήσει τον Διαφωτισμό που δεν πρόλαβε… Από την αρχή είπα ότι ο τσακωμός περί Δεξιάς και Αριστεράς, στην Ελλάδα της κρίσης, είναι και λίγο εκτός θέματος. Στο κάτω κάτω, η δημοκρατία στηρίζεται σε μία και μόνη ιδεολογία, τον ανθρωπισμό”, τόνισε και συνέχισε: “Ο Κορνήλιος Καστοριάδης πριν είκοσι χρόνια έλεγε πως «στις μέρες μας η διαμάχη μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς έχει χάσει το νόημα της – όχι επειδή δεν υπάρχει υλικό, για να τροφοδοτηθεί μια πολιτική διαμάχη, αλλά επειδή τόσο η Δεξιά όσο και η Αριστερά, λίγο έως πολύ, λένε τα ίδια πράγματα. Κάτι ανάλογο είπε πρόσφατα και ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ ότι «η εμμονή στον διαχωρισμό Δεξιά – Αριστερά οφείλεται σε διανοητική τεμπελιά». Δεν θέλουν να επεξεργαστούν λύσεις. Δεν θέλουν να πουν την αλήθεια. Και καταφεύγουν στα εικονίσματα και στον μεσσιανισμό. Και όταν αυτά δεν πιάνουν επιστρατεύουν –τόσο οι μεν όσο και οι δε- συνθήματα του εμφυλίου. Η αδυναμία τους να ετοιμάσουν λογικές προτάσεις και να μιλήσουν καλοπροαίρετα για το καλό της χώρας, κρύβεται πίσω από ένα επιθετικό λόγο, που δηλητηριάζει κάθε προσπάθεια αναζήτησης μίας κοινής συνισταμένης”.

…”Η χώρα όμως ανήκει στα παιδιά της. Δεν ανήκει στους μαθουσάλες της πολιτικής. Στους γερασμένους λειτουργούς του κράτους, στο ακίνητο τοπίο που δεν θέλει να παραδεχθεί την ήττα του και αρνείται να παραδώσει τα ηνία στην πιο αξιόλογη ίσως γενιά Ελλήνων. Μία από τις πιο μορφωμένες γενιές της Ευρώπης, που περιφέρεται στο εξωτερικό γιατί εδώ δεν υπάρχει ελπίδα. Και προσέξτε δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων είναι και η αίσθηση ότι το παιγνίδι είναι σημαδεμένο”, κατέληξε.

Παπαμιμίκος: Ανήκουμε στην ίδια όχθη του “ποταμιού”

“Δεν είναι ώρα για όσα μας χωρίζουν, είναι ανάγκη να συναντηθούμε όλοι οι Έλληνες στο δρόμο της δημιουργίας ενός νέου οράματος για την Πατρίδα, τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος.

“Γνωρίζετε πολύ καλά πως εμείς πρώτοι,  υιοθετήσαμε στην πράξη το σύνθημα να τα αλλάξουμε όλα. Ναι θέλαμε και θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα. Όχι όμως γκρεμίζοντας τα πάντα. Όχι ισοπεδώνοντας την χώρα και κυβερνώντας πάνω σε χαλάσματα. Απαιτείται λοιπόν, επιμονή. Δεν αρκεί μόνο η ορμή στα πρώτα μέτρα,  χρειάζεται συνεχής προσπάθεια,  υπευθυνότητα,  σταθερότητα”, σημείωσε.

…”Τώρα, μετά από τόσες θυσίες,  η κατάσταση σταθεροποιείται. Τώρα, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία. Να βρούμε τα κοινά μας σημεία και να τα καλλιεργήσουμε.  Να χαράξουμε εθνικές πολιτικές σε τομείς  όπως η Παιδεία και η Παραγωγή, και να προχωρήσουμε με βιώσιμες λύσεις, μπροστά. Πρακτικά, να μιλήσουμε για ένα εθνικό σχέδιο  ανασυγκρότησης της χώρας  με ουσιαστικές προτάσεις και συγκεκριμένο πλάνο…. Ανήκουμε – αν θέλετε –  στην ίδια όχθη του “ποταμιού”, είπε μεταξύ άλλων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα