Στέφανος Κασσελάκης στο NEWS 24/7: Αν εγώ είμαι κρούσμα μεταδημοκρατίας, τότε εκείνοι είναι προχωρημένος νεομεσαίωνας

Διαβάζεται σε 10'
Στέφανος Κασσελάκης στο NEWS 24/7: Αν εγώ είμαι κρούσμα μεταδημοκρατίας, τότε εκείνοι είναι προχωρημένος νεομεσαίωνας
Ο Στέφανος Κασσελάκης Sooc Μενέλαος Μυρίλλας

Δύο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την επαναληπτική εκλογή στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης μιλά για το κόμμα που θέλει, τα εθνικά θέματα και τα ελληνικά πανεπιστήμια επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις στους επικριτές του.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για το πλέον πολυσυζητημένο πρόσωπο του τελευταίου μήνα όχι μόνο στην πολιτική αλλά στην ελληνική επικαιρότητα εν γένει. Γι’ αυτό και μία συνέντευξη με τον Στέφανο Κασσελάκη, ειδικά σήμερα, έχει αξία.

Από τη στιγμή που επισημοποίησε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης γίνεται σταθερά…viral καθώς όλα τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει πάνω του. Ουδείς φυσικά θα μπορούσε να φανταστεί πριν από ένα μήνα ότι θα μπορούσε να κόψει πρώτος το νήμα της κούρσας, ωστόσο σήμερα, δύο ημέρες πριν από την επαναληπτική εκλογή, λογίζεται ως φαβορί έχοντας και προίκα τη διαφορά των 8 και πλέον μονάδων του πρώτου γύρου.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο NEWS 24/7 ο κ. Κασσελάκης δίνει το στίγμα του σε ότι αφορά την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ αν και εφόσον εκλεγεί. Ο ίδιος δεν θεωρεί μειονέκτημα το γεγονός ότι δεν θα είναι βουλευτής και φαίνεται ότι οραματίζεται ένα κόμμα με τη συμμετοχή των μελών του να είναι καθοριστική.

Μιλά επίσης για τα εθνικά θέματα παίρνοντας θέση υπέρ της προσφυγής στη Χάγη για την ελληνοτουρκική διαφορά και τoνίζει ότι η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς το Κυπριακό ζήτημα ήταν απαράδεκτη στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η τοποθέτηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά το χαρακτηρισμό “κρατίδιο” που έδωσε ο ίδιος στο ψευδοκράτος και τον οποίο εν συνεχεία διόρθωσε.

Τέλος, μιλά για το πως οραματίζεται τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια λέγοντας ότι η θέση του υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα τους είναι ξεκάθαρη.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Στέφανου Κασσελάκη στο NEWS 24/7

 

Ποιο θα είναι το οργανόγραμμά σας αν εκλεγείτε και πως θα καλύψετε το χάντικαπ ότι δεν είστε βουλευτής αλλά ούτε και εκλεγμένος στα όργανα του κόμματος;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει οργανόγραμμα και από τη Δευτέρα θα έχει και πρόεδρο. Δεν βλέπω κάποιο χάντικαπ, όπως το λέτε. Βλέπω τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας, βλέπω το πλεονέκτημα που μας δίνει η πλατιά, δημοκρατική συμπόρευση. Το καταστατικό του κόμματος προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα. Υπάρχει κεντρική επιτροπή, εκτελεστικό όργανο της κεντρικής επιτροπής που είναι η πολιτική γραμματεία, εκτελεστικό γραφείο που ορίζεται με εισήγηση του προέδρου και στο οποίο συμμετέχει ο πρόεδρος.

Όλα αυτά θα πρέπει να λειτουργούν για να παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα, ορατό και διάφανο, κι όχι για να αποτυπώνουν τις κομματικές ισορροπίες στο παρασκήνιο. Εκεί που θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά είναι στις οργανώσεις μελών και στις νομαρχιακές. Κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν ριζικά, για να γνωρίζει το κόμμα τι συμβαίνει πραγματικά στην κοινωνία και για να γνωρίζει η κοινωνία τι συμβαίνει πραγματικά στο κόμμα. Τον Νοέμβριο θα διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριό μας, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα πάντα.

Μεσολαβεί η δύσκολη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Η ψηφοφορία της Κυριακής στέλνει ήδη το πρώτο μήνυμα στην κοινωνία: στα δύσκολα η Αριστερά είναι πάντα εκεί, είναι πάντα δίπλα σου. Για την κοινοβουλευτική μας ομάδα θα ξαναπώ ότι έχει ξανασυμβεί πρόεδρος του κόμματος και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας να είναι πρόσωπα διαφορετικά. Ήδη δίνονται μάχες στη Βουλή και αποκτιέται βηματισμός. Δεν έχουμε ανάγκη τη σπέκουλα με την οποία κάνουν παιχνίδι οι μηχανισμοί. Έχουμε ανάγκη από πολιτικό στίγμα, με το οποίο ενεργοποιείται η κοινωνία. Πηγαίνουμε για το εντυπωσιακό άλμα της Κυριακής, και θα ακολουθήσει εντυπωσιακότερο.

Από την περιοδεία στο Αιγάλεω INTIME

Τονίσατε πολλές φορές τις προηγούμενες ημέρες ότι έχετε έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ για να μείνετε. Ποιος θα είναι ο ρόλος σας την επόμενη μέρα εφόσον δεν εκλεγείτε;

Ο ρόλος ενός ανθρώπου που είναι ταγμένος στη συλλογική μάχη εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας για μια σύγχρονη, πατριωτική κυβερνώσα Αριστερά. Κι αυτός είναι ρόλος πρώτης γραμμής.

Τι προσδοκάτε από τη συμμαχία σας με τον Νίκο Παππά και πως αυτή θα συνεχιστεί μετά την Κυριακή σε περίπτωση δική σας νίκης;

Η υποστήριξη της υποψηφιότητάς μου από τον σύντροφο Νίκο Παππά προκύπτει μετά από μία ειλικρινή συζήτηση ανάμεσά μας για το μέλλον του κόμματός μας, για το μέλλον της πατρίδας μας. Σέβομαι όλους τους συνυποψήφιούς μου από την πρώτη ώρα που μπήκαμε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, το κάνω και τώρα που μείναμε δύο στην τελική ευθεία.

Το σύστημα Μητσοτάκη πολέμησε λυσσαλέα τον Νίκο Παππά με κάθε εξουσία και δύναμη που διαθέτει. Στόχος της επίθεσης εναντίον του δεν ήταν μόνο να καμφθούν οι αντιστάσεις της κυβερνώσας Αριστεράς και να ακυρωθεί de facto κάθε προσπάθεια διεύρυνσης και ανασυγκρότησής της.

Ήταν να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για όποιον τολμήσει στο μέλλον να τα βάλει με το βαθύ κράτος που διαφθείρει τους θεσμούς και καταστρέφει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών. Θα δώσουμε μάχες ενάντια στο βαθύ κράτος που μικραίνει την πατρίδα μας και φέρνει δυστυχία στους Έλληνες. Ξέρουμε τη ρίζα του κακού και ξέρουμε πώς να το ξεριζώσουμε.

Ναι στη Χάγη και στις κόκκινες γραμμές

Την Τετάρτη είχαμε τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρέπει κατά τη γνώμη σας να πάμε στη Χάγη για τη διαφορά μας με την Τουρκία; Ποιες πρέπει να είναι οι κόκκινες γραμμές μας;

H έναρξη του διαλόγου με την Τουρκία και η απόφαση για έναν οδικό χάρτη συναντήσεων αποτελεί θετική εξέλιξη.

Ωστόσο, ο διάλογος αυτός θα ωφελήσει την ειρήνη και τα εθνικά μας συμφέροντα μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

– να είναι δομημένος και ουσιαστικός και να πιεστεί να δεσμευθεί σε αυτόν η Τουρκία. Όχι να της επιτραπεί να τον εκμεταλλευθεί για τα παιχνίδια της. Και να αξιοποιηθούν η ΕΕ και οι ΗΠΑ για αυτόν τον σκοπό όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

– ο διάλογος να έχει στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές: πρώτον να μην υπάρξει καμία κίνηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών , δεύτερον να υπάρχει απόλυτος σεβασμός της εθνικής μας κυριαρχίας, τρίτον να μην υπάρξει καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση πριν οριοθετηθεί η ΑΟΖ, και τέταρτον να μην υπάρξει απεμπόληση του δικαιώματός μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 νμ.
– να μην υπάρχει αμφιβολία ότι το Κυπριακό είναι σημαντικό ζήτημα για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και ότι δεν θα μπει κάτω από το χαλί.

Πάντως είναι απαράδεκτο και κακό μήνυμα το γεγονός ότι ο κ Μητσοτάκης δεν έδωσε την απάντηση που έπρεπε στον κ. Ερντογάν όταν μίλησε για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον κ Ερντογάν στην Αθήνα το 2017 ότι το Κυπριακό αποτελεί θέμα εισβολής και κατοχής ενώ ο κ Μητσοτάκης δυστυχώς φοβάται να θίξει σοβαρά το θέμα ακόμα και πίσω από κλειστές πόρτες.

Την ίδια στιγμή ο κ Μητσοτάκης παίζει παιχνίδια με τα εθνικά θέματα. Δεν θα τον ακολουθήσουμε αλλά θα σταθούμε απέναντί του σε οποιαδήποτε ενέργεια θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.

Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, η επικοινωνία μέσω social είναι αυτονόητη

Πολλοί σας κατηγορούν ότι σας ενδιαφέρει περισσότερο η επικοινωνία παρά η ουσία. Θεωρείτε ότι έχετε υπερβάλλει με την έντονη δραστηριότητά σας στα social media;

Ορισμένοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος βρίσκεται στον 21ο αιώνα. Ο τρόπος που επικοινωνώ στα social media είναι ο αυτονόητος για έναν πολιτικό στις μέρες μας. Είναι δείγμα σεβασμού στον κόσμο του οποίου τη ψήφο ζητάς.

Το άλλο, δηλαδή το να έχει κάποιος την απαίτηση από τον πολύ κόσμο να τον ξέρει από πάντα, επειδή απλώς έχει όνομα και απήχηση σε έναν χώρο, αυτό είναι αλαζονικό. Όταν ζητάμε από τον κόσμο να κινητοποιηθεί μαζικά, δεν κρυβόμαστε. Όταν καλείς τον κόσμο να κάνει το μεγάλο βήμα, οφείλεις να παρουσιαστείς, να πάρεις θέση, να συνομιλήσεις σε ολοένα και μεγαλύτερα ακροατήρια. Παράγεις πολιτική, όταν διεκδικείς ευθύνες για τη ζωή και την πραγματικότητα ολοένα και περισσότερων ανθρώπων κι όταν βγαίνει αποτέλεσμα που κάνει καλύτερη τη ζωή και την πραγματικότητα αυτών των ανθρώπων.

O Στέφανος Κασσελάκης ψηφίζει Eurokinissi

Πως αντιλαμβάνεστε την κριτική που σας γίνεται ότι είστε “κρούσμα” μεταδημοκρατίας μέσα στο κόμμα;

Αν εγώ είμαι κρούσμα μεταδημοκρατίας, τότε εκείνοι είναι προχωρημένος νεομεσαίωνας. Πρόκειται για δήθεν κριτική. Εγώ μιλάω για ενδυνάμωση της φωνής και της συμμετοχής του κόσμου μέσα στο κόμμα. Για το πώς η ενασχόλησή του με τα κοινά θα έχει ουσιαστικό αντίκρισμα στον τρόπο που λαμβάνονται και εφαρμόζονται πολιτικές. Δεν με ενδιαφέρει ένα κόμμα με αρχιεπίσκοπο, ιερά σύνοδο και ενορίες πιστών, που περιμένουν το εβδομαδιαίο κήρυγμα για να δουν αν θα πάνε στον παράδεισο ή την κόλαση.

Ο κομματικός χώρος του οποίου σήμερα θέλετε να ηγηθείτε έδωσε πολύ μεγάλη μάχη το 2007 για να μην αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος και να παραμείνουν τα ελληνικά ΑΕΙ αποκλειστικά κρατικά. Είναι μία μάχη που πρέπει να την ξαναδώσει η Αριστερά και σήμερα;

Η θέση μου υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των ελληνικών πανεπιστημίων είναι ξεκάθαρη, όπως κι έχω πει ανοιχτά ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια –πόσο μάλλον τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της αρπαχτής που φαντασιώνονται κάποιοι– δεν έχουν να προσφέρουν στην ελληνική εκπαίδευση.

Από εκεί και πέρα, αν όλα στα πανεπιστήμιά μας είναι καλώς καμωμένα, αν το σύστημα εισαγωγής όπου οι μαθητές εξετάζονται σε μαθήματα που δεν διδάσκονται στο σχολείο είναι ιδανικό, αν τα πανεπιστήμια λειτουργούν δημοκρατικά και δεν υπάρχουν συντεχνίες και διαπλεκόμενα συμφέροντα, αν δίνονται οι ίδιες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, αν προάγεται αμερόληπτα το επιστημονικό έργο και στηρίζονται οι άνθρωποι που ρίχνουν την περισσότεροι δουλειά, τότε προφανώς δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτε άλλο.

Μια σύγκριση στην παγκόσμια κατάταξη ανάμεσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και τα διαφόρων τύπου κολλέγια δείχνει ότι υπάρχει χάος ανάμεσά τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βελτιώσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και να το πάμε ψηλότερα. Κυρίως, να το κάνουμε μοχλό προσέλκυσης των νέων που έφυγαν έξω, αλλά και νέων απ’ όλο τον κόσμο, να ξανακάνουμε την Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο παραγωγής γνώσης και ιδεών. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα