Στέφανος Μάνος: Ο Σημίτης πήγε 20 χρόνια πίσω την ελληνική οικονομία
Διαβάζεται σε 4'Δριμεία κριτική άσκησε ο Στέφανος Μάνος στον Κώστα Σημίτη, επιχειρώντας να αποδομήσει την «ανεξήγητη προσπάθεια καλλωπιστικής αγιογραφίας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα». Πυρά και κατά Μητσοτάκη.
- 03 Δεκεμβρίου 2023 11:24
Σκληρή γλώσσα, τόσο εναντίον του Κώστα Σημίτη και της περιόδου διακυβέρνησής του, όσο και εναντίον της σημερινής κυβέρνησης Μητσοτάκη για την πολιτική των επιδομάτων, χρησιμοποίησε ο Στέφανος Μάνος, μιλώντας την Παρασκευή στην παρουσίαση βιβλίου του δημοσιογράφου Κώστα Στούπα με τίτλο «Η επερχόμενη αταξία».
Οι δηκτικές αναφορές μάλιστα διατυπώθηκαν παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Σημίτη, οι οποίοι συμμετείχαν επίσης στην παρουσίαση του βιβλίου.
Αρχικά, ο κ. Μάνος επιχείρησε να αποδομήσει την ανεξήγητη, όπως είπε, προσπάθεια «καλλωπιστικής αγιογραφίας» του κ. Σημίτη που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, αναφέροντας τα εξής:
«Είναι χωρίς αμφιβολία θετικό ότι χάρη στην πολιτική του η Κύπρος εντάχτηκε στην Ενωμένη Ευρώπη. Είναι στα θετικά της κυβέρνησής του. Αλλά εγώ δεν μπορώ να ξεχάσω και το ότι επί των ημερών του έσκασε η φούσκα του χρηματιστηρίου η οποία ήταν αποτέλεσμα αχαλίνωτου δανεισμού, ιδιωτικού δανεισμού. Το χρηματιστήριο έφτασε τότε τις 6400 μονάδες για να πέσει στη συνέχεια και να βρίσκεται πέρυσι στις 600 μονάδες. Ο δανεισμός ήταν αχαλίνωτος γιατί η κυβέρνηση Σημίτη το επέτρεψε και το υποδαύλιζε διδάσκοντας τον εύκολο πλουτισμό. Μερικοί πλούτισαν πράγματι αλλά πάρα πολλοί έχασαν πάρα πολλά και έχασαν και την γενική εμπιστοσύνη που μπορούσαν να έχουν.
Δεν ξεχνώ επίσης τον κ. Σημίτη που στη Βουλή το καλοκαίρι του 1993, υποστήριζε ότι στον ΟΤΕ πρέπει να υπάρχει μια και μόνον μετοχή και αυτή να ανήκει στο κράτος.
Μετά πάλι, ο κ. Σημίτης ήταν όργανο των συνδικάτων. Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ απαίτησε να καταργήσει το διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και τον κατήργησε. Ο κ. Σημίτης υποχώρησε σε όλα όσα του ζήτησε το συνδικάτο στα ναυπηγεία, πράγμα που μας κόστισε δισεκατομμύρια ευρώ.
Ακραίο παράδειγμα κατασπατάλησης δημοσίων πόρων υπήρξε το ασφαλιστικό που δήθεν διορθώθηκε επί Σημίτη. Μας κόστισε 200 δις. Ευρώ, όταν το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι 170 δις. Ευρώ και το δημόσιο χρέος 340 δις. Ευρώ.
Η δική μου αποτίμηση είναι ότι ο κ. Σημίτης έβλαψε την ελληνική οικονομία και την πήγε πίσω κατά μία 20ετία. Δεν βλέπω κάποιο λόγο για να ωραιοποιούμε τώρα αυτή την κατάσταση».
«Πυρά» κατά Μητσοτάκη
Στη συνέχεια, ο κ. Μάνος έστρεψε τα βέλη του προς την οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, παρά τα καλά λόγια που επεφύλαξε για τον παριστάμενο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη. Είπε συγκεκριμένα ο κ. Μάνος:
«Δεν είμαι ευχαριστημένος από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κάνει όσα πρέπει για να μειώσει το χρέος της χώρας. Το γεγονός ότι έχουμε πληθωρισμό και πέφτει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν μου λέει τίποτα. Θα ήθελα συνειδητό περιορισμό του χρέους σε απόλυτους αριθμούς. Και επικοινωνιακή προσπάθεια προς το λαό ότι πρέπει να περιορίσουμε το χρέος διότι θα έρθει κάποια ώρα που κάτι θα πάει στραβά και το χρέος θα μας πέσει στο κεφάλι.
Η κυβέρνηση κάθε τόσο λέει «έχω δημοσιονομικό περίσσευμα» και το μοιράζει σε διάφορους δικαιούχους. Σε αυτούς που ονομάζει δικαιούχους μπορεί να είναι και κομματικοί της φίλοι, αλλά τέλος πάντων τα μοιράζει. Δεν νομίζω ότι κάνει καλά η κυβέρνηση που μοιράζει λεφτά χωρίς να μειώνει το χρέος. Και έχω την εντύπωση ότι η κοινωνία περιμένει πια ένα δώρο, είτε το δικαιούται είτε όχι.
Η κυβέρνηση το κάνει για να εξασφαλίσει κοινωνική γαλήνη και φυσικά ψήφους. Έτσι όμως δεν αφήνει την αγορά να λειτουργήσει και δεν μαθαίνουν οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις να προσαρμόζονται».