Στέφανος Παραστατίδης: Η θεσμική κατρακύλα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Διαβάζεται σε 6'Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Παραστατίδης γράφει στο NEWS 24/7 για τις ανησυχητικές εξελίξεις γύρω από το ζήτημα των υποκλοπών.
- 27 Οκτωβρίου 2023 09:37
Τον τελευταίο μήνα παρακολουθούμε μια σειρά μεθοδεύσεων με εντυπωσιακή ταχύτητα και ανησυχητική επιμέλεια στο θέμα των υποκλοπών.
Στις 7 Σεπτεμβρίου η Νέα Δημοκρατία αλλάζει αιφνιδιαστικά τη σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να μπορέσει να αλλάξει τη σύνθεση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) η οποία επιμένει, ενοχλητικά για την κυβέρνηση, να ερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Για να το πετύχει αυτό η πλειοψηφία της ΝΔ προσθέτει νέους Προέδρους Επιτροπών της Βουλής στη σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων. Δεν φτάνει: χρειάζεται και η σύμπραξη της Ελληνικής Λύσης του κ. Βελόπουλου, που ήρθε προφανώς έναντι ανταλλαγμάτων.
Ούτε αυτό είναι αρκετό· η Νέα Δημοκρατία στρογγυλοποιεί… προς τα κάτω την απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 της Διάσκεψης. Με την πρωτοφανή στρογγυλοποιημένη πλειοψηφία και χέρι-χέρι με τον κ. Βελόπουλο, τα παλαιά ενοχλητικά μέλη της ΑΔΑΕ αντικαθίστανται στις 28 Σεπτεμβρίου από νέα, κατά την προσδοκία της κυβέρνησης φιλικά σε αυτήν, μέλη και έτσι ο Πρόεδρός της, Χρήστος Ράμμος βρίσκεται με τα χέρια δεμένα. Το ΦΕΚ του διορισμού των νέων μελών δημοσιεύεται με θαυμαστή ταχύτητα το ίδιο βράδυ. Η αλλαγή της σύνθεσης της ΑΔΑΕ έρχεται λίγες μόνο μέρες πριν από κρίσιμη συνεδρίαση της Αρχής η οποία θα αποφάσιζε την επιβολή κυρώσεων στην ΕΥΠ. O λόγος; Η ΕΥΠ αρνούνταν συστηματικά να παράσχει στην ΑΔΑΕ τους φακέλους των παρακολουθούμενων και να εξηγήσει γιατί τελοσπάντων παρακολουθούνταν δεκάδες πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματίες. Μέχρι στιγμής και με τη νέα σύνθεση της ΑΔΑΕ κυρώσεις στην ΕΥΠ δεν έχουν επιβληθεί.
Παράλληλα υπάρχει και η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Μετά από 14 μήνες αργής έρευνας λόγω κυρίως αρκετών εμποδίων και έλλειψης πόρων, οι δύο αρμόδιοι για την έρευνα Εισαγγελείς ζητούν να μάθουν από την ΕΥΠ αν 92 πρόσωπα-στόχοι στα οποία είχε σταλεί το παράνομο λογισμικό Predator, το οποίο καταγράφει με εικόνα και ήχο και σε 24ωρη βάση όλες τις δραστηριότητες του παρακολουθούμενου, είτε συνομιλεί με τρίτα πρόσωπα είτε όχι, παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ. Πρόκειται για το ερώτημα-κλειδί των υποκλοπών: αυτοί που στοχοποιήθηκαν από το Predator παρακολουθούνταν ή/και από την ΕΥΠ; Δηλαδή υπήρχε κάποιο ενιαίο κέντρο που χρησιμοποιούσε και τα δύο εργαλεία (ΕΥΠ κ’ Predator) για να συγκεντρώνει το σχετικό υλικό και να το αξιοποιεί για τους σκοπούς του; Λίγες μέρες αργότερα αφού οι δύο Εισαγγελείς θέτουν το σχετικό ερώτημα στην ΕΥΠ, στις 23 Οκτωβρίου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Γεωργία Αδειλίνη, τους αφαιρεί την υπόθεση.
Ο λόγος που επικαλέστηκε η κ. Αδειλίνη για την αφαίρεση του φακέλου από τους Εισαγγελείς ήταν ότι η υπόθεση είναι «εξαιρετικής φύσης και μείζονος σημασίας», καθώς και ο κίνδυνος παραγραφής.
Μόλις χτες, στις 25.10, δύο από τα ενοχλητικά μέλη της ΑΔΑΕ που παύθηκαν με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ο κ. Στέφανος Γκρίτζαλης και η κ. Κατερίνα Παπανικολάου, καλούνται να καταθέσουν ως ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων στις 9 Νοεμβρίου. Αρχίζουν δηλαδή να απειλούνται όχι εκείνοι παρακολούθησαν, αλλά εκείνοι οι οποίοι ερεύνησαν τις παρακολουθήσεις!
Εγκαλών είναι ο νομικός σύμβουλος της ΑΔΑΕ, Ηλίας Θεοδωράτος, ο οποίος προσπάθησε σε προηγούμενα στάδια να παρεμποδίσει την διενέργεια ελέγχου από την πλευρά του κ. Ράμμου. Την δε παραγγελία για την δικαστική έρευνα κατά των μελών της ΑΔΑΕ είχε δώσει ελάχιστες μέρες προτού αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα ο τότε Εισαγγελέας του ΑΠ και επιλεγείς από την κυβέρνηση της ΝΔ, κ. Ντογιάκος.
Δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τον εκφοβισμό ως γνώμονα αυτών των ενεργειών.
Το παζλ συμπληρώνεται με την σημερινή κατάθεση του Προέδρου της ΑΔΑΕ, κ. Χρήστου Ράμμου, σε δημόσια ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο κ. Ράμμος, περιγράφοντας ένα ζοφερό σκηνικό αθέμιτων και αντιθεσμικών συμπεριφορών και παρεμβάσεων, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι:
- Ζήτησε να καταθέσει στην Επιτροπή Διαφάνειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου για να ενημερώσει τη Βουλή για τα ήδη υπάρχοντα ευρήματά μας από τις έρευνες. Το αίτημα απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής και τον πρόεδρο της Βουλής.
- Τον Ιανουάριου 2023 τον προσέβαλαν και τον απείλησαν προσωπικά, δημοσίως και με ωμότητα, βουλευτές και αξιωματούχοι της κυβέρνησης, όταν η ΑΔΑΕ προσπάθησε να ενημερώσει τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βάση δικό του αίτημα που εδράζεται στην κείμενη νομοθεσία.
- Και η ΑΔΑΕ κι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) δέχθηκαν αυξανόμενες πιέσεις ενώ προχωρούσαν τις έρευνές τους.
- Οι χειρισμοί στην αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ υποδεικνύουν ότι αυτή θα μπορούσε να συνδέεται με συγκεκριμένα γεγονότα. Ο Πρόεδρος της Αρχής σημείωσε ότι η θητεία των συγκεκριμένων μελών είχε λήξει από τον Μάρτιο του 2022, αλλά η αντικατάστασή τους παρουσιάστηκε ως «επείγουσα» μετά την αδράνεια της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής επί 18 μήνες.
- Η γνωμοδότηση Ντογιάκου συνοδευόταν από απειλές ότι αν η ΑΔΑΕ δεν συμμορφωνόταν με τη γνωμοδότηση, πιθανώς θα υφίσταντο δίωξη με κατηγορίες όπως η κατασκοπεία μέλη της διοίκησης και του προσωπικού της. Αυτό παρά το γεγονός ότι οι έρευνες της ΑΔΑΕ είναι βασίζονται στο νόμο 3115/2003, που δεν τροποποιήθηκε καθόλου από τον νόμο του 2022, στον οποίο βασίστηκε η γνωμοδότηση.
- Είναι αξιοσημείωτο και αξιοπρόσεκτο ότι η ελληνική Δικαιοσύνη που δεν έχει κάνει τίποτα μετά από 18 μήνες, δεν έχει προχωρήσει σε καμία δίωξη για την χρήση κακόβουλων λογισμικών, η ίδια Δικαιοσύνη διώκει δύο μέλη της Αρχής, που απλώς κάνουν το καθήκον τους.
Τα παραπάνω συγκροτούν ένα πολύ σκοτεινό σκηνικό για την κατάσταση των θεσμών στη χώρα μας. Η υποτιθέμενη φιλελεύθερη κυβέρνηση και ο υποτιθέμενος φιλελεύθερος πρωθυπουργός επιδίδονται σε μεθοδεύσεις ενός ολοένα αυξανόμενου αυταρχισμού. Οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν, αυτοί που ερευνούν αφοπλίζονται, όσοι θέτουν ενοχλητικά ερωτήματα στοχοποιούνται, τραμπουκίζονται, απειλούνται· ό,τι χρειάζεται για να σταματήσουν να ψάχνουν. Ό,τι χρειάζεται για να σιωπήσουν.
Εμείς σ’ αυτή τη μάχη είμαστε από θέση αρχής με το Κράτος Δικαίου και όχι με την αυθαιρεσία. Με την αλήθεια και όχι με τη συγκάλυψη. Με τους ακέραιους δημόσιους λειτουργούς που επιτελούν με αυταπάρνηση το έργο τους και όχι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κέντρο του Μαξίμου.
Όσο κι αν προσπαθήσει ο πρωθυπουργός να κρύψει, όσο κι αν απειλήσει τους ανυπάκουους, όσο κι αν παλέψει να κλείσει στόματα, στο τέλος η αλήθεια θα βγει στην επιφάνεια. Όσο καιρό κι αν πάρει.
Πρέπει να μάθουμε. Και θα μάθουμε.
*Ο Στέφανος Παραστατίδης είναι βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ