Στέλιος Κούλογλου: Συχνά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στάθηκε στο ύψος του. Εσύ τι έκανες;
Διαβάζεται σε 4'Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Στέλιος Κούλογλου, γράφει στο NEWS 24/7 για τη συμβολή του στις “καλές στιγμές” κατά τις οποίες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
- 20 Μαΐου 2024 07:08
Ο γνωστός ευρωπαϊκός ιστότοπος Euractiv σε αφιέρωμά του για την πενταετία 2029-23, αξιολόγησε 10 σημαντικές περιπτώσεις που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στάθηκε στο ύψος του και προκάλεσε εξελίξεις.
Η Ευρωβουλή είναι ο θεσμός με την μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και είναι αλήθεια ότι σε αυτήν τη θητεία, υπήρξαν παράγοντες και συγκυρίες που ώθησαν το Κοινοβούλιο να καταγράψει εξαιρετικές παρεμβάσεις, επηρεάζοντας την κατεύθυνση της Ένωσης.
Το Ταμείο Ανάκαμψης, η νομοθέτηση των στόχων για το κλίμα, το Κράτος Δικαίου, η απόρριψη ακατάλληλων Επιτρόπων αλλά και η παρέμβασή του για την αποκάλυψη ή τη λήψη μέτρων μετά από σκάνδαλα, καταγράφεται ως εξαιρετικά θετική, σύμφωνα με το αφιέρωμα. Είχα την τύχη και την ευκαιρία, εκπροσωπώντας την πολιτική μου ομάδα να εργαστώ για αρκετές από αυτές τις “καλές στιγμές”
- .Στην Εξεταστική Επιτροπή PEGA για τις υποκλοπές, της οποίας υπήρξα μέλος, κάναμε πολύ μεγάλο αγώνα ώστε να αποκαλύψουμε βασικές πτυχές του σκανδάλου. Το σχετικό δημοσίευμα μάλιστα, κάνει ειδική αναφορά στα κεφάλαια του πορίσματος για την Ελλάδα, που καταλαμβάνουν τη μεγαλύτερη έκταση: η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέτυχε ένα ακόμη αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Καταψήφισαν η ακροδεξιά και ένα μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που υποστήριξε τη ΝΔ.
- Σε σχέση με το κράτος δικαίου και το “πάγωμα κονδυλίων” για τις χώρες που παρουσιάζουν σοβαρή υστέρηση στα θέματα αυτά, το Κοινοβούλιο απείλησε με μήνυση και ανάγκασε την Κομισιόν να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς ποινών για τις χώρες που το παραβιάζουν. Ο Κυριακός Μητσοτάκης δεν έχει κατρακυλήσει ακόμη στο επίπεδο του Όρμπαν, του ακροδεξιού Ούγγρου πρωθυπουργού. Αλλά το ψήφισμα- καταπέλτης για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία και για το οποίο εργαστήκαμε επί 2 χρόνια, αποτελεί μια σαφέστατη προειδοποίηση.
- Σε ό,τι αφορά στο περιβόητο σκάνδαλο με τα sms που αντάλλαξε η Πρόεδρος της Κομισιόν με τον Έλληνα CEO της Pfizer, μέσω των οποίων κλείστηκε η γιγαντιαία συμφωνία για την προμήθεια εμβολίων από την ΕΕ, οι εξελίξεις ακόμη τρέχουν ενώ ερευνάται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, μετά και από τις πιέσεις και παρεμβάσεις αρκετών από εμάς. Πρόσφατα, με δική μου πρωτοβουλία, ευρωβουλευτές από 4 πολιτικές ομάδες ζητήσαμε από τους θεσμούς να μην προχωρήσουν στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που θα είχε ως αποτέλεσμα να υπονομευτεί η σχετική έρευνα.
- Το σκάνδαλο του Qatargate δικαίωσε τις προτάσεις που είχε υποβάλλει σε ανύποπτο χρόνο η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς, της οποίας είμαι μέλος του προεδρείου. Έστω και άτολμα λόγω των συνεχιζόμενων (!) αντιστάσεων της Δεξιάς, ισχυροποιήθηκε το πλαίσιο που υπάρχει για διαφάνεια και λογοδοσία. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις στη θητεία που ολοκληρώθηκε υπήρξαν αρκετά επιτυχείς αλλά δεν είναι οι μόνες. Θεωρώ ότι μαζί με την πολιτική μας ομάδα και μέσα από τις Επιτροπές μου, πετύχαμε αρκετά πράγματα και στο νομοθετικό – κοινοβουλευτικό σκέλος.
Ήμουν εισηγητής της πολυσυζητημένης Οδηγίας Anti-SLAPP (για τις εκφοβιστικές-καταχρηστικές αγωγές των ισχυρών συμφερόντων κατά δημοσιογράφων και δημόσιων λειτουργών) αλλά και της Πράξης για την Ελευθερία στα ΜΜΕ. Καταφέραμε παρά τους δύσκολους συσχετισμούς και σκληρή διαπραγμάτευση μέχρι την τελευταία στιγμή, να υιοθετηθεί ένας Κανονισμός που θα καθορίσει το τοπίο των ΜΜΕ και της δημοσιογραφίας για τα επόμενα χρόνια. Και αφού, προηγουμένως, είχαμε αποκρούσει τις πιέσεις κυβερνήσεων όπως η ελληνική, που πίεζαν για να την υπονομεύσουν και να νομιμοποιήσουν τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων.
Αλλά και στα θέματα της προστασίας του καταναλωτή, πετύχαμε πολλές φορές, με σειρά κανονισμών που ισχύουν ήδη, να βελτιώσουμε τη θέση τους έναντι των μεγάλων κολοσσών. Αλλά και στα θέματα της κοινωνίας και των εργαζομένων, ειδικά για το καθεστώς των “ντελιβεράδων”, των εργαζόμενων στις ψηφιακές πλατφόρμες, μετά από διαδοχικές απόπειρες καταφέραμε να αντιπαρέλθουμε τις αντιστάσεις της Δεξιάς και να καθορίσουμε ότι πρόκειται για εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι συντηρητικές δυνάμεις ήταν απέναντί μας και στα θέματα του περιβάλλοντος όπου με ένα μεγάλο μπλοκ προοδευτικών δυνάμεων καταφέραμε να περάσουμε κομβικές συμφωνίες για την πράσινη μετάβαση και ένα βιώσιμο μοντέλο μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Το συμπέρασμα είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσφέρει τις ευκαιρίες σε όσους έχουν την πρόθεση και την οργάνωση, να εργαστούν και να παράξουν αποτελέσματα που βελτιώνουν τις ζωές των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών.