Στη “γραμμή Κεραμέως” ο Χρήστος Σταϊκούρας
Στήριξη στην υπουργό Παιδείας από τον υπουργό Οικονομικών στην κοινοβουλευτική μάχη για το νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ. Όσα είπε ο Χρ. Σταϊκούρας.
- 10 Φεβρουαρίου 2021 13:10
Στήριξη στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως στην κοινοβουλευτική μάχη για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που περιλαμβάνει διατάξεις για την Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας και την Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος προσέφερε μιλώντας, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Το ελληνικό πανεπιστημιακό σύστημα, η διεθνής βιβλιογραφία αποκαλύπτει ότι έχει μάλλον μέτριες επιδόσεις, με άριστες βέβαια νησίδες, συγκριτικά με τις αντίστοιχες προηγμένων – ισχυρών χωρών» ανέφερε και προσέθεσε ότι «χρειάζονται, συνεπώς, βελτιώσεις της ποιότητας του παραγόμενου ανθρώπινου κεφαλαίου, της αποδοτικότητας των επενδύσεων και των πολιτικών, της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας των μονάδων εκπαίδευσης.
Χρειάζεται άμβλυνση της δυσαρμονίας των εκροών του με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, του φαινομένου της υπερ-εκπαίδευσης, της διαρροής εγκεφάλων και του χάσματος της βασικής έρευνας με την καινοτομία και την παραγωγή.
Τούτων δοθέντων, η Κυβέρνηση, με το παρόν Σχέδιο Νόμου, επιχειρεί να συμβάλει στην αναβάθμιση των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βελτιώνοντας το ακαδημαϊκό περιβάλλον, διασφαλίζοντας μεγαλύτερη αυτονομία για τα Πανεπιστήμια, εξασφαλίζοντας πιο στοχευμένες και ποιοτικότερες επιλογές για τους φοιτητές» σημείωσε ο κ. Σταίκούρας.
Να σημειωθεί ότι στην παρέμβασή του στήριξε τις ρυθμίσεις για την αστυνομία στα ΑΕΙ που ωστόσο κι εντός της Ν.Δ. συναντούν αντιδράσεις.
«Προωθούνται διατάξεις για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, τη βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της λειτουργίας των ελληνικών Πανεπιστημίων. Δυστυχώς, επί μακρόν, η εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία συχνά καταλύονται και η δημοκρατία πληγώνεται από πράξεις βίας, παρανομίας και παραβατικότητας εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Πράξεις που αποτελούν προσβολή για κάθε κράτος Δικαίου. Και είναι πάγιο αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και της κοινωνίας, να πάψουν τέτοια φαινόμενα και να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η νομιμότητα στους χώρους του Πανεπιστήμιου. Ενώ και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, στην Έκθεσή της επί του Νομοσχεδίου, εκφράζεται θετικά επί αυτών των διατάξεων αναφέροντας ότι «η παροχή έννομης προστασίας στη ζωή και την προσωπική ασφάλεια δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του κράτους, αλλά αποτελεί υποχρέωσή του» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Είναι ενδεικτικό όμως ότι στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ. όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη κρατούν αποστάσεις από την εν λόγω διάταξη. Η βουλευτής Α’ Αθηνών κα Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας χτες στη Βουλή έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της ασφάλειας στα ελληνικά πανεπιστήμια και να τόνισε πως «η βία, η παρακμή και η εγκατάλειψη είναι το τέλος της δημόσιας εκπαίδευσης» ωστόσο δεν παρέλειψε με εύσχημο τρόπο να πάρει αποστάσεις τονίζοντας μεν ότι όλοι θα πρέπει να συμφωνήσουν στην ανάγκη αντιμετώπισης της βίας αλλά με συναινετικό και διαλεκτικό τρόπο.
Η βουλευτής επεσήμανε πως πρέπει να προστατευτεί η δημοκρατία στα πανεπιστήμια, η δημόσια εκπαίδευση και «σίγουρα χρειάζεται διάλογος και ευρύτερες συνθέσεις για να βρεθεί η χρυσή τομή… η λύση». Ανέφερε επίσης ότι «η μετριοπάθεια πρέπει να κυριαρχήσει. Να απομονώσουμε τις ακραίες φωνές και όσους θέλουν το αδιέξοδο. Να βρούμε λύση βιώσιμη για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια πέρα και έξω από κάθε λογής ιδεοληψίες».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr