Στη Μάλτα με στόχο την επιστροφή των Θεσμών

Στη Μάλτα με στόχο την επιστροφή των Θεσμών

Ο Ευ. Τσακαλώτος θα βρεθεί απέναντι από τους ομολόγους του με το Βερολίνο να αποτελεί τον μεγάλο αντίπαλο. Τα μηνύματα που έρχονται στην Αθήνα είναι για άλλη μια φορά αντιφατικά. Η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων άμεσα είναι το ζητούμενο

Από νωρίς το πρωί ξεκινούν οι διαβουλεύσεις στο περιθώριο του Eurogroup της Μάλτας προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Μέσα σε ένα ασφυκτικό πρέσινγκ βρίσκεται η ελληνική πλευρά με τον πρωθυπουργό να προσπαθεί έστω και την τελευταία στιγμή να απεμπλακεί από μια πολύ δύσκολη κατάσταση δείχνοντας πως θέλει η λύση να έρθει σήμερα. Με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να συντάσσεται στην πλευρά του ΔΝΤ είναι φανερό πως ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μπει δυναμικά στο παιχνίδι και η Άνγκελα Μέρκελ. Οι διαβεβαιώσεις που έδωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στον πρωθυπουργό ήταν σε άλλο μήκος κύματος από τον υπουργό των Οικονομικών της, που μέχρι χθες δεν έβλεπε η λύση να δίνεται στη Βαλέτα.

Μπορεί από την κυβέρνηση να αρνούνται πως έχει μπει στο τραπέζι η λήψη μέτρων από το 2018, όμως η Ουάσινγκτον δεν δείχνει να ξεκαθαρίζει τη θέση της και σε αυτό το πεδίο, με τις συντάξεις να φαίνεται να προβληματίζουν για άλλη μια φορά, καθώς θεωρείται ο εύκολος στόχος. Και ο εκπρόσωπος του Ταμείου αρνήθηκε να κατονομάσει τα δύσκολα σημεία τα οποία δεν έχουν επιλυθεί προκαλώντας ένα περαιτέρω πέπλο μυστηρίου γύρω από τη σημερινή συνεδρίαση. Το γεγονός πως το ΔΝΤ θέλει να ξανανοίξει ζήτημα σε σχέση με την επίτευξη στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018 τορπιλίζει αυτή τη στιγμή τη βάση της συζήτησης.

Μέσα σε όλα αυτά βασικό αγκάθι παραμένουν και οι δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2019 και ποιος θα είναι ο φορέας που θα αναλάβει την ευθύνη, ώστε να μην καταγραφούν καθυστερήσεις για άλλη μια φορά την κρίσιμη στιγμή. Μηχανισμό πρόβλεψης πρωτογενών πλεονασμάτων προτείνει η ελληνική πλευρά.

Το καλό σενάριο για την Αθήνα θέλει την άμεση επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα προκειμένου να κλείσει σε όλα τα σημεία του το staff level agreement. Αυτή η εντολή έχει δοθεί άλλωστε και από τον Αλέξη Τσίπρα με στόχο να ξεκινήσει άμεσα και ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μέχρι τις 21 Απριλίου που συνεδριάζει το ΔΝΤ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα