Στη μάχη του ‘ηθικού πλεονεκτήματος’ ξανά η κυβέρνηση

Στη μάχη του ‘ηθικού πλεονεκτήματος’ ξανά η κυβέρνηση
Meeting of Prime Minister Alexis Tsipras with the President of the Hellenic Parliament Nikos Voutsis in Athens, on June 20, 2017 / , , 20 , 2017 Nikos Libertas / SOOC

Να υπενθυμίσει στην κοινωνία ότι “δεν είμαστε όλοι ίδιοι” επιχειρεί ήδη η κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιεί διπλή ρελάνς: μία έναντι της ΝΔ, που ζητεί εξεταστική επιτροπή για τις συνομιλίες Καμμένου-Γιαννουσάκη και μία έναντι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που επιχειρεί να ανακάμψει πολιτικά και δημοσκοπικά

Το “ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς” επαναφέρει στο προσκήνιο το Μέγαρο Μαξίμου με κεντρική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς ενόσω η σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την οικονομία θα κλιμακώνεται, ταυτοχρόνως η κυβέρνηση θα ποντάρει διαρκώς σε υποθέσεις με οσμές σκανδάλου που αφορούν την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υπενθυμίζει στην κοινωνία ότι, ακόμη και τώρα που η Αριστερά εφαρμόζει Μνημόνιο, “δεν είναι μία απ’ τα ίδια”, όπως λέει κεντρικός κυβερνητικός παράγοντας.

Την μάχη του “ηθικού πλεονεκτήματος” έχει αναλάβει, κεντρικά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως φανέρωσε η χθεσινή αιφνίδια πρωτοβουλία του να εμφανιστεί στη Βουλή και να λάβει τον λόγο κατά την συζήτηση του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου.

Δριμύ “κατηγορώ”

Μερικές, λοιπόν, μέρες μετά την διαπίστωση της Φώφης Γεννηματά πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη “επέστρεψε”, αλλά και την στήριξη που παρέσχε η επικεφαλής της Συμπαράταξης στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε να συνδέσει εκ νέου το κόμμα με το κυβερνητικό και σκανδαλώδες παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός άφησε βαρύτατες αιχμές κατά του Κώστα Σημίτη, περιγράφοντάς τον ως τον πρωθυπουργό που θα καταγραφεί στην Ιστορία ως εκείνος “που έβλεπε τα εκατομμύρια ευρώ να περνούν χωρίς να αντιδρά”. “Άκουσα την κ. Γεννηματά στην παρέμβασή της, προχθές να προσπαθεί να μιλήσει για στοχοποίηση και σκευωρία ενάντια στον πρωθυπουργό που μας έβαλε στο ευρώ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό, όπως όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα καταγραφεί στην ιστορία ότι ήταν ο πρωθυπουργός που έβλεπε τις μίζες με τα εκατομμύρια ευρώ να περνούν δίπλα του χωρίς να αντιδρά”, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και, εν συνεχεία, κλιμάκωσε την επίθεσή του κατά του κ. Σημίτη: “Δεν είχε ιδέα ο κ. Σημίτης για τις παραλείψεις, τις δράσεις του κ. Τσοχατζόπουλου και του κ. Παπαντωνίου, τις σακούλες του κ. Τσουκάτου, για τα κομματικά ταμεία, για τις μίζες στα Εξοπλιστικά, στον ΟΤΕ στο (C4I), τους Ολυμπιακούς, τα υποβρύχια, τις φρεγάτες”.

“Τα ίδια πρόσωπα”

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ανακόψει εν τη γενέσει του το κλίμα “αναγέννησης” της Κεντροαριστεράς, ταυτίζοντας την νέα προσπάθεια της Συμπαράταξης με τα… παλιά πρόσωπα: “Δεν είπατε ότι επιστρέψατε; Πού είστε τότε για να υπερασπιστείτε το ΠΑΣΟΚ της χρυσής περιόδου;”, διερωτήθηκε, σχολιάζοντας την απουσία της Φώφης Γεννηματά. “Βεβαίως μπορεί να είναι επιλογή σας να θέλετε να ξαναστήσετε την παράταξή σας στα ίδια πρόσωπα που αποτελούν και την αιτία της κατάρρευσής σας. Αν είναι επιλογή σας τουλάχιστον μην τα βάζετε στα πόδια. Να είστε εδώ να υπερασπιστείτε την πολιτική τους”, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Ηθική μάχη, μάχη κάθαρσης”

Πέραν της υπόθεσης Παπαντωνίου, που από χθες ανήκει και επισήμως μόνο στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση αναμένεται να επικαλείται διαρκώς θέματα “ηθικής”, αλλά και να παραπέμπει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε υποθέσεις που έχουν οσμή σκανδάλου. Στο πλαίσιο αυτό, όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας και αναφορικά με την εξεταστική επιτροπή για την Υγεία αποτελούν άλλο ένα “χαρτί” στα χέρια του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ χθες ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι για την κυβέρνηση αποτελεί στρατηγική επιλογή αυτή η “ατζέντας διαφάνειας”. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για “ηθική μάχη” και για “μάχη κάθαρσης”, λέγοντας “θα τα καταφέρουμε”. Με την φράση αυτή, διεμήνυσε ότι η διερεύνηση σκανδάλων και “περίεργων” υποθέσεων βρίσκεται… μόνο στην αρχή, ενώ δεν έκρυψε ότι η στρατηγική αυτή έχει ως στόχο να αναδεικνύονται διαρκώς οι πολιτικές διαφορές της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ: “Κι αν ορισμένοι πιστεύετε ότι μπορείτε να επιστρέψετε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε εύκολα να απαλλάξει τη χώρα από τα μνημόνια, μην βιάζεστε. Τη μάχη της κάθαρσης δεν την τελειώσαμε ακόμη. Θα κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να θωρακιστεί το πολιτικό σύστημα από τις πρακτικές του παρελθόντος», κατέληξε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας, προμηνύοντας νέες πολιτικές “καταιγίδες”.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα