Στη μάχη του κατώτατου μισθού ο Ανδρουλάκης
Διαβάζεται σε 5'Με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα καθίσουν σήμερα στο ίδιο τραπέζι εργαζόμενοι και εργοδότες. ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΣΕΒΕ μετέχουν στη συζήτηση για ανεργία, κατώτατο μισθό, αγοραστική δύναμη.
- 27 Νοεμβρίου 2024 06:21
«Ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ θεμελιώδη συνιστώσα του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου». Με αυτή την πεποίθηση ο Νίκος Ανδρουλάκης προχωρά σήμερα σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού αφού θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών με κεντρικό ζήτημα την αναγκαιότητα την αύξηση των εισοδημάτων, της αγοραστικής δύναμης και του κατώτατου μισθού.
Αυτό που δεν κάνει επί 6 χρόνια η κυβέρνηση
Στη Χαριλάου Τρικούπη δε κρύβουν πως πρόθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευση είναι να «εκθέσει» την κυβέρνηση που τα τελευταία 6 χρόνια δεν έχει κάνει καμία αντίστοιχη κίνηση. Αντίθετα, επιμένει να υποστηρίζει ότι το ζήτημα των κατώτατων αποδοχών πρέπει να λυθεί με… αλγόριθμους υπολογισμού των κατώτατων αποδοχών.
Όπως επισημαίνουν οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ «πιστεύουμε απολύτως ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η συμβολή των κοινωνικών εταίρων τόσο στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας όσο και στην αύξηση των καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και στη βελτίωση των εισοδημάτων».
Ποιοι θα μετέχουν
Να σημειωθεί ότι η συνάντηση θα γίνει στις 11.00 στην ίδια αίθουσα ξενοδοχείου στο Σύνταγμα όπου πραγματοποιήθηκε η διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη για εμφανείς συμβολικούς λόγους. Θα μετέχουν άπαντες οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων.
Τη ΓΣΕΕ θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος ενώ τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών ο πρόεδρος του Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Οι επαγγελματο-βιοτέχνες θα εκπροσωπηθούν από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, οι Έμποροι από τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ Γιώργο Καρανίκα, οι επιχειρήσεις του τουρισμού από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Παράσχη και οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας από την πρόεδρο του συνδέσμου τους Λουκία Σαράντη.
Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης
Με προτροπή του Νίκου Ανδρουλάκη θα εκκινήσει μια συζήτηση ουσιαστικά… εφ’ όλης της ύλης για τα ζητήματα που αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η συζήτηση θα περιλαμβάνει τα εξής πεδία:
- Αγορά εργασίας: Yψηλή ανεργία και ταυτόχρονα έλλειμμα προσωπικού σε συγκεκριμένους κλάδους.
- Ο ρόλος των Συλλογικών Συμβάσεων στην αντιμετώπιση των νέων δεδομένων στην αγορά εργασίας αλλά και στη σύγκλιση με την ΕΕ.
- Κατώτατος μισθός, διαθέσιμο εισόδημα και αγοραστική δύναμη ως παράγοντες κοινωνικής συνοχής και εθνικής βιωσιμότητας.
- Νέα επαγγέλματα, νέες δεξιότητες, επαγγελματική κατάρτιση και δια βίου εκπαίδευση.
Το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί «να ανοίξουμε έναν οργανωμένο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών και προκλήσεων για τη χώρα μας αλλά και την Ευρώπη». Ενώ δεν έχει κρύψει την πεποίθησή του ότι κορυφαία ζητήματα της εργασίας όπως αυτό του κατώτατου μισθού πρέπει να αποτελούν αντικείμενου του κοινωνικού διαλόγου.
Τα στοιχεία
Στην πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο αρμόδιος για ζητήματα εργασίας του κόμματος Παύλος Χρηστίδης.
Τονίζοντας πως «το ΠΑΣΟΚ παίρνει και μια πρωτοβουλία να συναντήσει όλους τους κοινωνικούς εταίρους, συγκροτημένα, μεθοδικά για να συζητήσει μαζί τους όλα εκείνα τα ζητήματα τα οποία αρνείται να συζητήσει ενιαία, μαζί εργαζόμενοι και εργοδότες για τα θέματα τα οποία αφορούν την εργασία, τα ζητήματα τα οποία αφορούν τον κατώτατο μισθό, τα ζητήματα όμως, τα οποία γνωρίζετε, κυρία Υπουργέ, πάρα πολύ καλά ότι αφορούν συνολικά τις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων, γιατί, γνωρίζετε ότι όταν μιλάμε για συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν αναφερόμαστε μόνο στον κατώτατο μισθό. Αναφερόμαστε σε συνθήκες εργασίας, σε ζητήματα τα οποία αφορούν την υγεία, σε ζητήματα τα οποία αφορούν το σήμερα και το αύριο της Οικονομίας και της κοινωνικής ειρήνης».
Πρόσθεσε πως «για το ΠΑΣΟΚ η εργασία αποτελεί θεμέλιο και της οικονομίας και της κοινωνίας. Υπό αυτή την έννοια, συζητάμε στην κυριολεξία το θεμέλιο της κοινωνικής οργάνωσης, στους κανόνες της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης. Το βασικότερο ίσως, εργαλείο της κοινωνικής πολιτικής, το όραμα για το πώς θέλουμε να παράγει η χώρα, να εξελίσσεται η χώρα, πώς θέλουμε οι έλληνες πολίτες να είναι διαρκώς πιο ισχυροί, μπροστά στα οικονομικά δεδομένα, έτσι ώστε και η δημοκρατία μας, να είναι πιο ισχυρή».
Επίσης, έκανε αναλυτική αναφορά στην αγοραστική δύναμη των μισθών στην Ελλάδα. Λέγοντας πως «με βάση αυτά τα οποία διαβάζουμε από τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις σε μισθολογικά θέματα, με το 3ο χειρότερο μισθό ανάμεσα σε 35 χώρες του ΟΟΣΑ, ξεπερνώντας μόνο το Μεξικό και την Κολομβία. Επίσης, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, πίσω από το Μεξικό, τη Σλοβακία και την Τουρκία, με ποσοστό άνω του 65% των πολιτών, να βιώνουν οικονομικές δυσχέρειες. Οι Έλληνες, καταγράφουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από τη ζωή τους. Το 2023, η χώρα μας παραμένει 4η από το τέλος στο δείκτη ικανοποίησης, μεταξύ 35 χωρών του ΟΟΣΑ».
Πρόσθεσε ότι «το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών, μειώθηκε το πρώτο 3μηνο του 2024, ενώ αυξήθηκε στις χώρες του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, φαίνεται, ότι μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 1,9% σε σύγκριση με το τέταρτο3μηνο του 2023 και κατά 1,7% σε ετήσια βάση. Αντίθετα με την Ελλάδα, στις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, σημειώθηκε αύξηση 1,3% στο πρώτο 3μηνο του 2024, σε σύγκριση με το προηγούμενο 3μηνο. Αυτό το τελευταίο πολύ κρίσιμο μέγεθος, αποδεικνύει και την πραγματική αποτυχία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησής της».