Στη ΝΔ δεν συμμερίζονται τις εκτιμήσεις της ηγεσίας πως επίκειται ρήξη

Στη ΝΔ δεν συμμερίζονται τις εκτιμήσεις της ηγεσίας πως επίκειται ρήξη
Speech by the President of New Democracy, Antonis Samaras, at the general assembly of SEV (Hellenic Federation of Enterprises), Athens, on May 18, 2015 / , , 18 , 2015 Menelaos Myrillas / SOOC

Συμφωνία βλέπουν ή επιθυμούν να βλέπουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς εκτιμούν ότι σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές. Σε κάθε περίπτωση, η κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα επηρεάσει και την επόμενη ημέρα της ΝΔ

Την εκτίμηση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας ότι η επίτευξη συμφωνίας απομακρύνεται όλο και περισσότερο δε συμμερίζονται πολλά κορυφαία γαλάζια στελέχη, που εκτιμούν ότι οι συνέπειες μίας ρήξης θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα, αλλά και πως ούτε η κυβέρνηση ούτε οι εταίροι θα επιλέξουν ένα τέτοιο ρίσκο.

Ενδεικτικές ήταν οι χθεσινές τοποθετήσεις των Νίκου Δένδια και Κωστή Χατζηδάκη. Ο πρώτος δήλωσε στα Παραπολιτικά FM ότι: “Σημασία έχει να σωθεί ο τόπος κι όχι να ταπεινώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε σε κάθε εθνική προσπάθεια” και εκτίμησε ότι η Ν.Δ πρέπει να στηρίξει μία συμφωνία (η οποία προέβλεψε ότι έτσι κι αλλιώς θα είναι κακή με ευθύνη της κυβέρνησης), εξηγώντας: “Να υπάρξει μια συμφωνία με την Ευρώπη, να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε τα τεράστια λάθη, τους ερασιτεχνισμούς, τις αβλεψίες, την καθυστέρηση και τους εξυπνακισμούς που αποτελούν δήθεν την υπερήφανη διαπραγμάτευση και εξωτερική πολιτική της χώρας”.

Ο δεύτερος εμφανίστηκε στο Βήμα FM συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία. “Είναι πιθανόν να γίνει κάποια υποχώρηση των δανειστών σε θέματα όπως είναι το ΕΚΑΣ ή το θέμα του  φόρου της ενέργειας και η κυβέρνηση να το περάσει αυτό  ως «τρομερή» εθνική επιτυχία. Κάτω από αυτή την υποτιθέμενη επιτυχία  θα επιχειρηθεί να καλυφθούν οι αυξήσεις των φόρων, οι έκτακτες εισφορές, οι περικοπές κλπ . Στη συνέχεια κάνοντας την τρίχα τριχιά η  ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει τη συμφωνία μαζί με τους ΑΝΕΛ, αλλάζοντας βεβαίως τοποθέτηση”, είπε. Ως δεύτερο πιθανότερο σενάριο ανέφερε να υπάρξει συμφωνία, αλλά να συναντήσει ο Αλέξης Τσίπρας δυσκολίες στο να την περάσει από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, με βάση όμως την όποια συμφωνία, καταλήγοντας: “Μου  φαίνεται πολύ βαρύ να πάμε στο σενάριο της ρήξης και να εκτροχιαστεί πλήρως η Ελλάδα.”

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί σε κάθε περίπτωση κλίμα αναμονής, με τους γαλάζιους να παρατηρούν τις εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκδήλωση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone με ομιλήτες τη Ντόρα Μπακογιάννη, το Γιώργο Κουμουτσάκο και το Θοδωρή Σκυλακάκη αναβλήθηκε για τα τέλη του μήνα (εκτός απρόοπτου) με το σκεπτικό ότι την ώρα που τα γεγονότα τρέχουν δε θα μπορούσε να γίνει και να προβληθεί ανάλογα μία συζήτηση για την κεντροδεξιά και το φιλελευθερισμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα