Στη ΝΔ συζητάνε πάλι αλλαγή του εκλογικού νόμου
Ντόρα Μπακογιάννη και Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκαν σε συζητήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου με επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών και με επιχείρημα τη σταθερότητα
- 29 Αυγούστου 2022 19:25
Με φόντο την πολιτική αντιπαράθεση για τις υποκλοπές, ξανά ανοίγει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την οποία πάντως έχει αποκλείσει δημοσίως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για τη συζήτηση αυτή ρωτήθηκε η πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία καταρχάς υπενθύμισε τη δήλωση του πρωθυπουργού, που έχει πει ευθέως ότι δε συζητά αλλαγή εκλογικού νόμου, αλλά πρόσθεσε:
“Αυτό είναι ένα θέμα, που είναι αλήθεια ότι απασχολεί, με την έννοια ότι ένας βασικός στόχος και αδυναμία σήμερα είναι η έλλειψη σταθερότητας που απειλεί τον τόπο”.
Η κ. Μπακογιάννη επιβεβαίωσε συνεπώς ότι στην ΚΟ της ΝΔ συζητείται ξανά το σενάριο αλλαγής εκλογικού νόμου και μάλιστα ανέφερε ότι: “Έχοντας δει τι συμβαίνει στην Ιταλία μετά την πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι – η Ιταλία δέχεται τεράστια επίθεση στα ομόλογά της από τις αγορές – είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς συναδέλφους στην ΚΟ”.
Πρόσθεσε πάντως ότι: “Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο πρωθυπουργός ήταν σαφής και αυτός έχει τον τελευταίο λόγο”.
Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι αλλαγή του εκλογικού νόμου πρωτίστως θα εξυπηρετούσε τη σταθερότητα στη χώρα, αλλά παραδέχθηκε ότι από εκεί και πέρα θα εξυπηρετούσε και το όποιο πρώτο κόμμα.
“Ο εκλογικός νόμος με το 50 μπόνους δίνει πιθανότητες σταθερότητας πολύ μεγάλες. Αυτό συζητείται σε όλα τα πηγαδάκια”, δήλωσε και κατέληξε:
“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που δύσκολα πιέζεται. Εάν πάρει κάποια απόφαση, όταν την πάρει, θα το μάθουμε κι εμείς.”
Χαρακόπουλος: Η αλαζονική στάση Ανδρουλάκη επιβάλλει επαναφορά στον νόμο Παυλόπουλου
Σημειωτέον ότι η κ. Μπακογιάννη προέβη σε αυτές τις δηλώσεις, κληθείσα να σχολιάσει όσα είχε πει νωρίτερα το πρωί στο Κανάλι της Βουλής, ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος.
“Πιστεύω ότι πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα του εκλογικού νόμου και να επανέλθουμε ενδεχομένως στο μπόνους των 50 εδρών, που έδινε ο προηγούμενος νόμος στο πρώτο κόμμα, προκειμένου να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Γιατί το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι αστάθεια. Ο εκλογικός νόμος πρέπει να δίνει κυβερνησιμότητα, η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, σταθερές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας”, τόνισε ο κ.Χαρακόπουλος μεταξύ άλλων.
Ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ μάλιστα αποκάλυψε γλαφυρά το σκεπτικό πίσω από αυτή τη συζήτηση, λέγοντας: “Εμείς ψηφίσαμε έναν εκλογικό νόμο, που δίνει την δυνατότητα συναινέσεων και συνεργασιών στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Μειώσαμε το μπόνους που έδινε ο νόμος Παυλόπουλου, ο προηγούμενος εκλογικός νόμος. Νομίζω, όμως, ότι από την στιγμή που ο αρχηγός του τρίτου κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης, από την ημέρα της εκλογής του, με περισσή αλαζονεία θα έλεγα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα συναινούσε σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος -όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, παρ’ ότι βρισκόμαστε στον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης με κυβέρνηση της ΝΔ, ότι η ΝΔ έχει ισχυρότατο προβάδισμα κι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά και από όλη αυτήν την αρνητική επικαιρότητα, έδειξαν ότι έχει προβάδισμα από 6,5 έως 8,5%-, αντιλαμβάνεσθε ότι είναι δύσκολη η συνεννόηση”.
Ο κ. Χαρακόπουλος κατέληξε υποστηρίζοντας ότι: “Την πρόκληση του εκλογικού νόμου πρέπει να την δεχτεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφού υποστηρίζει ότι θα κερδίσει τις εκλογές, δεν έχει λόγο να μην θέλει μια καθαρή λύση, για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ιδού λοιπόν η Ρόδος, ιδού και το πήδημα”.
Τι έλεγε ο Μητσοτάκης για τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου
Τι έχει δηλώσει όμως για το θέμα ο κ. Μητσοτάκης; Ο πρωθυπουργός όταν είχε ερωτηθεί εάν θα αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ στις 14 Ιουνίου, είχε απαντήσει χαρακτηριστικά: “Να πάμε να αλλάξουμε, λέει, ξανά, τον εκλογικό νόμο. Είμαστε σοβαροί; Είμαστε σοβαροί; Θα αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού ανάλογα με τι μας συμφέρει;”
Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ είχε ψηφίσει στις αρχές του 2020 νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος όμως απαιτεί ένα αρκετά υψηλό ποσοστό για να πάρει κανείς την αυτοδυναμία και συγκεκριμένα περίπου 37% – 38%, ενώ με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα μπορούσε να λάβει 151 βουλευτές και με ποσοστό 35%.
Ο κ. Μητσοτάκης στην ίδια συνέντευξη είχε δηλώσει πως: “Ή θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ο ελληνικός λαός θα μας έχει πει, έχετε την δυνατότητα να κυβερνήσετε αυτοδύναμοι» ή δεν θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ουσιαστικά θα μας έχει υποδείξει, αλλά στις συνθήκες -το τονίζω- του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής, ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας οπότε προφανώς και θα σεβαστούμε την εντολή του ελληνικού λαού.”
Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί έτσι κι αλλιώς να αφοπλίσει τη βόμβα της απλής αναλογικής, καθώς για αλλαγή του εκλογικού νόμου από τις επόμενες εκλογές απαιτούνται 200 ψήφοι. Με 151 όμως θα μπορούσε, εάν ήθελε, να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για τις μεθεπόμενες εκλογές, δηλαδή για τις δεύτερες από τις αναμενόμενες διπλές κάλπες.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις