Στη ΝΔ ξέρουν ποια δεν θέλουν για Πρόεδρο Δημοκρατίας

Διαβάζεται σε 5'
Στη ΝΔ ξέρουν ποια δεν θέλουν για Πρόεδρο Δημοκρατίας
Το Προεδρικό Μέγαρο INTIME

Οποιοσδήποτε άλλος (δεξιός) πλην Σακελλαροπούλου: Η φράση αυτή αντικατοπτρίζει το κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ, εν αναμονή των τελικών αποφάσεων Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το ερώτημα τι θα γίνει με την Προεδρία της Δημοκρατίας εξακολουθεί να κυριαρχεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, παρά τις συνεχείς προσπάθειες του Μαξίμου να βάλει φρένο στη σεναριολογία.

Η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εξαρχής δεν ήταν καθόλου δημοφιλής μεταξύ των γαλάζιων στελεχών και ψηφοφόρων. Και η δυσαρέσκεια της “παραδοσιακής δεξιάς” όλο και φούντωνε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, σε συνδυασμό με τη γενικότερη μουρμούρα περί “πασοκοποίησης” της ΝΔ. Αλλά όσο η ΝΔ σάρωνε στις εκλογές και τις δημοσκοπήσεις, οι γαλάζιοι έβαζαν τα παράπονα κάτω από το χαλί.

Μετά το 28% στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου όμως και αυτές οι γκρίνιες βγήκαν στην επιφάνεια. Βουλευτές της ΝΔ άρχισαν ο ένας μετά τον άλλο να προβαίνουν σε δηλώσεις με μία κοινή συνισταμένη: Στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα θα πρέπει αυτή τη φορά να εκλεγεί ένα πολιτικό πρόσωπο και δη από τα σπλάχνα της δεξιάς παράταξης.

Ο φόβος “γαλάζιου πραξικοπήματος” για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Η θητεία της κ.Σακελλαροπούλου άλλωστε λήγει τον Ιανουάριο του 2025 και πολλοί γαλάζιοι θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να δείξει και με την προεδρική εκλογή στη δεξιά βάση ότι έλαβε το μήνυμα. Δεν έλειψαν μάλιστα και οι απειλές από βουλευτές πως δεν θα ψηφίσουν ξανά την κ.Σακελλαροπούλου σε περίπτωση που την πρότεινε εκ νέου ο πρωθυπουργός.

Η προεδρική εκλογή έχει βέβαια αποσυνδεθεί από τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε περίπτωση που διψήφιος (και ενδεχομένως όχι μικρός) αριθμός βουλευτών δεν ψηφίσει την πρόταση του πρωθυπουργού και προέδρου του κυβερνώντος κόμματος, δεν θα δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα.

Σημειωτέον ότι στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δεν τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε δεν είχε ψηφίσει το 2015 τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ενώ ο Αντώνης Σαμαράς δεν είχε ψηφίσει το 2020 την κ. Σακελλαροπουλου.

 

Ο κ. Μητσοτάκης βέβαια έχει αποφύγει να δεσμευτεί δημοσίως τι θα πράξει. Ωστόσο καθώς απομένουν πλέον λιγότεροι από πέντε μήνες μέχρι τη λήξη της θητείας της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, πολλοί θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του. 

Ήδη εξάλλου ο κ.Μητσοτάκης θεωρείται ότι έχει κάνει μία κίνηση, που ερμηνεύεται και ως κλείσιμο του ματιού στη δυσαρεστημένη δεξιά βάση της ΝΔ, προτείνοντας τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, για Επίτροπο της Ελλάδας στην ΕΕ. Σημειωτέον ότι οι ανακοινώσεις της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν αναμένονται στις 11 Σεπτεμβρίου και ο κ. Τζιτζικώστας φέρεται να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Συνοχής, που δεν ακούγεται μεν εντυπωσιακό, διαθέτει όμως κονδύλια.

Δύο πρώην και ένας νυν

Οι περισσότεροι βουλευτές, που έχουν τοποθετηθεί δημοσίως για την Προεδρία της Δημοκρατίας, έχουν εκφράσει ευθέως ή έμμεσα και την προτίμηση τους: Θα ήθελαν Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναν από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον Κώστα Καραμανλή ή τον Αντώνη Σαμαρά. Στο γαλάζιο παρασκήνιο θεωρούν πάντως ότι το Μαξίμου δεν θα ήθελε στο αξίωμα αυτό ένα πρόσωπο με τόσο μεγάλο πολιτικό βάρος. Μετά δε την κοινή, αιχμηρή, εμφάνιση των δύο πρώην πρωθυπουργών, η θεωρία αυτή έγινε βεβαιότητα.

Ιδανικός υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας σε αυτή τη συγκυρία θα ήταν για τον κ.Μητσοτάκη ο Κώστας Τασούλας, ο οποίος είναι “καθαρόαιμος δεξιός” και έχει και θεσμικές περγαμηνές ως νυν Πρόεδρος της Βουλής . Η κόρη του Ευάγγελου Αβέρωφ, Τατιάνα, έγραφε σε έκδοση της Βουλής: “Ο Κώστας Τασούλας υπήρξε για τον πατέρα μου ο πολυπόθητος γιος που ποτέ δεν απέκτησε”. Ο δε κ. Σαμαράς έχει πει ότι “με τον Τασούλα είμαστε αδέρφια” και επομένως δεν θα μπορούσε εύκολα να μην τον ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Παρόλο που από τη στιγμή που ο κ. Τασούλας όρισε συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής το ίδιο απόγευμα της εκδήλωσης με ομιλητές Καραμανλή- Σαμαρά, η ομάδα του Μεσσήνιου πνέει μένεα εναντίον του.

Η Δενδιάδα

Η ονοματολογία πάντως αναζωπυρώθηκε μετά από πρόσφατο δημοσίευμα που έφερε ως πιθανό υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, πάντως έσπευσε να κλείσει τη σχετική συζήτηση στο briefing της Δευτέρας.

“Ο κ. Δένδιας είναι ένα από τα σημαντικά μέλη της κυβέρνησης, όπως όλα τα κυβερνητικά στελέχη. Έχει ένα από τα πιο κρίσιμα χαρτοφυλάκια. Η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στο έργο της. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση αυτή τη στιγμή, ούτε επίσημη ούτε ανεπίσημη, για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και όλα αυτά τα οποία διαβάζουμε συνολικά είναι σενάρια”, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Μαρινάκης. Πληροφορίες ανέφεραν δεν πως δεν έχει γίνει σχετικά συζήτηση μεταξύ Μαξίμου και Ν.Δένδια. Ενώ και οι δύο πλευρές ορκιζόντουσαν πως δεν έχουν δώσει καμία διαρροή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, είτε για πίεση είτε για να “καεί” το θέμα.

Πάνω που πήγε να κλείσει όμως η συζήτηση, ξανά άνοιξε χθες. Και αυτό καθώς ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ερωτηθείς από τα Παραπολιτικά FM εάν ο κ. Δένδιας είναι δυνητικά ένα πρόσωπο με την πολιτική εμβέλεια για να αναλάβει Πρόεδρος Δημοκρατίας, απάντησε: “Νομίζω ότι είναι ένα πρόσωπο τέτοιο που θα μπορούσε να ανταποκριθεί επιτυχημένα σε αυτόν τον ρόλο στη παρούσα συγκυρία».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι οι σχέσεις Κικίλια- Δένδια έχουν διαρραγεί από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023 όταν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας εξέφρασε δυσαρέσκεια για τη συνδρομή του υπουργείου Άμυνας. Όμως για τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο από το χώρο της κεντροδεξιάς θα ήταν προτιμότερη επιλογή από μία νέα υποψηφιότητα Σακελλαροπουλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα