Στη σύνοδο του ΕΛΚ ο Μητσοτάκης με ζητούμενο ένα νέο πολιτικό αφήγημα

Στη σύνοδο του ΕΛΚ ο Μητσοτάκης με ζητούμενο ένα νέο πολιτικό αφήγημα
ΛΑΜΙΑ-ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.(EUROKINISSI) Eurokinissi

Brexit και απλή αναλογική οδηγούν τη χώρα σε ακυβερνησία σε μια από τις πλέον κρίσιμες ιστορικές καμπές της Ευρώπης πιστεύουν στη Συγγρού

Βαθύτατες ανησυχίες για τη νέα πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στον απόηχο του Brexit σε ολόκληρη την Ευρώπη εκφράζουν στη ΝΔ και θεωρούν ότι θα επανακαθορίσει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού και στο εσωτερικό της χώρας μας. Αυτές τις ανησυχίες αναμένεται να μεταφέρει και στη σύνοδο του ΕΛΚ αυτή την εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τονίζει με έμφαση την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου «πολιτικού αφηγήματος» που «θα επανασυνδέσει την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης με την καθημερινή ζωή των πολιτών».

Στη ΝΔ παράλληλα φοβούνται ότι αυτό το πολιτικό πρόβλημα στο επίπεδο της έλλειψης «ευρωπαϊκού οράματος» που «θα συγκινεί τους πολίτες» θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα ενίσχυσης ακραίων και ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, δημιουργώντας εμπόδια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών γεγονός  που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις αποδυνάμωσης του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό η Συγγρού αναμένεται να ενδυναμώσει την αντίθεσή της στα σχέδια του Μαξίμου και του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής καθώς όπως υποστηρίζουν στελέχη του κόμματος «η χώρα θα κινδυνεύει με ακυβερνησία σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή για ολόκληρη την Ευρώπη».

Σ’ αυτές τις συνθήκες και κάτω από την επίδραση του Brexit και των αιτημάτων που εμφανίζονται σε διάφορες χώρες της ΕΕ για διενέργεια δημοψηφισμάτων το άγχος των επιτελών του κ. Μητσοτάκη είναι ότι ένα εκλογικό σύστημα στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής θα οδηγήσει σε περαιτέρω κατακερματισμό το πολιτικό σύστημα.

Σε αυτή την κατεύθυνση η ΝΔ κινείται σε δύο επίπεδα: Το πρώτο αφορά στην άσκηση μεγαλύτερης πίεσης προς το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων ώστε να μην βρει τους 200 βουλευτές που ψάχνει η κυβέρνηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το δεύτερο έχει να κάνει με την πολιτική στοχοποίηση του κυβερνητικού εταίρου του κ. Τσίπρα, τους ΑΝΕΛ ως ομοϊδεάτες ενός εκ των ηγετών του Brexit, του Νάιτζελ Φάρατζ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα