Στην αντεπίθεση περνά ο Αλέξης Τσίπρας
Βήμα – βήμα σχεδιάζει την στρατηγική του το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για την πορεία της διαπραγμάτευσης και την εσωτερική ισορροπία της κυβέρνησης
- 25 Ιανουαρίου 2016 06:12
Εφαλτήριο για την αντεπίθεση που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ήταν η χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.
Το στοίχημα του πρωθυπουργού για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μέρα με την μέρα φαντάζει όλο και πιο δύσκολο με αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, συνδικαλιστές και ένστολους να πιέζουν για συζήτηση από μηδενική βάση.
Αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι πως οι πιέσεις αυτές ενδεχομένως να μεταφερθούν και σε ομάδες βουλευτών με τους προπηλακισμούς σε Παπαδόπουλο και Παραστατίδη να είναι ενδεικτικές του πολύ φορτισμένου κλίματος που υπάρχει.
Θεωρείται σίγουρο πως οι επόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή θα πάρουν το χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ κομβικής σημασίας θεωρείται η συζήτηση της Τρίτης, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αναδείξει την ένδεια των επιχειρημάτων και των θέσεων της άλλης πλευράς.
Μπορεί ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης να εμφανίζεται πάλι «απειλητικός» όσον αφορά τις ψηφοφορίες που έρχονται, όμως στο Μαξίμου εξακολουθούν να αισθάνονται σίγουροι πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συμπαγής. Το ζήτημα είναι να μην υπάρξουν απώλειες από το στρατόπεδο των ΑΝΕΛ.
Στο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο η αξιολόγηση όχι μόνο να μην ολοκληρωθεί, αλλά να μην τελειώσει γρήγορα.
Μια πρώτη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης θα επιχειρήσει πρωθυπουργός σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γ. Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Β. Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκο.
Στη συνάντηση θα είναι παρόν και ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ήδη ο πρωθυπουργός από χθες μίλησε για τις αναγκαίες διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και επιστήμονες, μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο μαζί τους. «Για να μην υπάρξουν υπερβολικές και δυσβάστακτες επιβαρύνσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τις λεπτομέρειες δεν αποκλείεται να τις ανακοινώσει ο ίδιος στην ομιλία του στην Βουλή την Τρίτη.
Ανοιχτή πρόσκληση και προς τους αγρότες εξακολουθεί να υπάρχει από τον πρωθυπουργό, αν και το μπλόκο τους πλέον έχει χωριστεί στα δύο.
Από την κυβέρνηση εκτιμούν πως οι αντιδράσεις των κοινωνικών ομάδων είναι φυσιολογικές από το γεγονός πως έχουν πιεστεί όλα τα τελευταία χρόνια και από το ότι η συμφωνία είναι εμπροσθοβαρής με όλα τα μέτρα να περνούν μαζί.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν βάλει ήδη μπροστά το δίλημμα των επομένων ημερών που απευθύνεται κυρίως στις κοινωνικές ομάδες που διαμαρτύρονται.
Οπισθοχώρηση στη συμφωνία σημαίνει αυτόματα θέμα παραμονής της χώρας στην ΕΕ, ενώ για το ασφαλιστικό η μη μεταρρύθμιση του συστήματος σημαίνει και κατάρρευση του.
Ο φόβος στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι η πλευρά των δανειστών να ανοίξει ακόμα περισσότερο την «βεντάλια» των απαιτήσεων σε σχέση με την φορολογία ή τα κόκκινα δάνεια προκειμένου να πιέσει για περαιτέρω παραχωρήσεις και στο ασφαλιστικό που αποτελούν μέχρι τώρα κόκκινη γραμμή για το Μαξίμου.
Η κυβέρνηση πιέζεται πια και από την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δημιουργήσει μια δυναμική στο αντίπαλο στρατόπεδο. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του πρωθυπουργού στη χθεσινή ομιλία να επιτεθεί προσωπικά στον νέο πρόεδρο της ΝΔ με την στόχευση να παραμείνει στην περίοδο της θητείας του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Είναι σίγουρο πως στο Μαξίμου θα συνεχίσουν να επικεντρώνουν τα βέλη τους και στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη ενισχύοντας το επιχείρημα της ακροδεξιάς ρητορικής που εξακολουθεί να έχει η Συγγρού.
πηγή φωτογραφίας: sooc