Στην Ουάσιγκτον ο Μητσοτάκης- Δρομολογείται συνάντηση με Ερντογάν

Διαβάζεται σε 4'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ AP

Στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ συμμετέχει ο πρωθυπουργός. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και το νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από την Δευτέρα το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (9-11 Ιουλίου).

Το ενδιαφέρον πάντως επικεντρώνεται στη συνάντηση που ενδεχομένως θα έχει με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ραντεβού μέχρι χθες δεν είχε προγραμματιστεί, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου.

Μία συνάντηση πάντως που θα πραγματοποιηθεί (εφόσον όντως οριστικοποιηθεί σήμερα για αύριο) εν μέσω σφοδρής εσωκομματικής κριτικής στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι ενστάσεις για τον ελληνοτουρκικό διάλογο είχαν εκφράσει στην πρόσφατη κοινή τους εμφάνιση οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Καραμανλής είχε δε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην θέσει στη Χάγη ζητήματα εθνικής κυριαρχίας όπως η στρατιωτικοποίηση των νησιών και το εάν τα νησιά όπως το Καστελόριζο έχουν υφαλοκρηπίδα.

Ο κ.Μητσοτάκης πάντως έχει πολλάκις δηλώσει ότι η Χάγη είναι πολύ μακριά και επικεντρώνει στο να παραμείνουν ανοιχτοί οι διάλογοι με Τουρκία και να διατηρηθεί ήρεμο κλίμα στο Αιγαίο.

Ανοιχτό άφησε επίσης ο κ. Μαρινάκης το ενδεχόμενο ο κ. Μητσοτάκης να έχει τετ α τετ και με το νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός, όπως ο ίδιος είχε προαναγγείλει, θα θέσει στο ΝΑΤΟ ζήτημα για παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια όσον αφορά στη σύνθετη ονομασία έναντι όλων (erga omnes).

Το πρόγραμμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Το πρόγραμμα ξεκινά με την επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας το απόγευμα στις 17.00 (τοπική ώρα).

Το μεσημέρι στις 12:15 (τοπική ώρα) ο πρωθυπουργός έχει προσκληθεί από το think tank «Council on Foreign Relations» για μια συζήτηση με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα DanieL Speckhard.

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στη δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους (Ε.Ε. και IndoPacific 4 – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα).

Σε ό,τι αφορά στις αμυντικές δυνατότητες και τη δέσμευση για αμυντικές δαπάνες που θα φθάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, η χώρα μας βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο πρωθυπουργός έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του ΝΑΤΟ.

Στο Λευκό Οίκο την Τετάρτη ο Μητσοτάκης

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τo βράδυ της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου και αύριο θα συζητήσει στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Nadia Schadlow.

Από Ουάσινγκτον σε Νέα Υόρκη με το βλέμμα στην Κύπρο

Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (Antonio Guterres).

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία ‘Ανχελα Ολγκίν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα