“Στην πυρά” ρίχνει η κυβέρνηση τον Παπαδημητρίου
Διαβάζεται σε 5'
Αφού εξώθησε τον Παπαδημητρίου σε παραίτηση από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, μετά το φιάσκο με το πόρισμα για τα Τέμπη, η κυβέρνηση επιμένει στη διερεύνηση ευθυνών του και του ρόλου Λακαφώση.
- 10 Απριλίου 2025 06:06
Με την παραίτηση του Χρήστου Παπαδημητρίου από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν τελειώνει το σίριαλ με το πόρισμα του Οργανισμού για τα Τέμπη.
Η κυβέρνηση επιμένει στη διερεύνηση ευθυνών του κ.Παπαδημητρίου για το φιάσκο, αλλά και του ρόλου του τεχνικού συμβούλου οικογενειών θυμάτων, Κώστα Λακαφώση. Συνεχίζει όμως τις ασκήσεις ισορροπίας, επιμένοντας ότι δεν υπήρξε καμία απόπειρα συγκάλυψης.
Κυβερνητικά στελέχη χρησιμοποιούν μάλιστα το αλαλούμ με τα μπρος πίσω Παπαδημητρίου για την πυρόσφαιρα ως… απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν προσπάθησε να συγκαλύψει. “Η κυβέρνηση δεν έχει το παραμικρό όφελος από τις δηλώσεις του κ. Παπαδημητρίου, ούτε προφανώς από τις πολλές παθογένειες των σιδηροδρόμων που καταγράφονται λεπτομερώς στο κείμενο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ” έλεγαν ειδικότερα.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση… κρατά τα υπόλοιπα συμπεράσματα του πορίσματος, πλην της αναφοράς στην πυρόσφαιρα. Για την οποια εν τω μεταξύ ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ μετά την παραίτηση Παπαδημητρίου ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει “περαιτέρω πιστοποίηση από ακαδημαϊκό ίδρυμα εγνωσμένου κύρους”. Σημειωτέον δε ότι εκκρεμεί και το πόρισμα του ΕΜΠ, το οποίο ξεκίνησε την έρευνα πριν από 13 μήνες.
Το χρονικό της παραίτησης Παπαδημητρίου
Υπενθυμίζεται ότι χθες υπουργοί είχαν στείλει ένα σαφές μήνυμα στον κ.Παπαδημητρίου, για τον οποίο επικρατούσε οργή στο κυβερνητικό στρατόπεδο. “Η μόνη ερώτηση είναι εάν πρέπει να παραιτηθεί” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Σημειωτέον άλλωστε ότι καθώς ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι ανεξάρτητη αρχή, η θητεία των μελών του ΔΣ είναι πενταετής και συνεπώς η κυβέρνηση δεν μπορούσε να διώξει τον κ. Παπαδημητρίου. Για αυτό και τον εξώθησε ουσιαστικά στην παραίτηση.
Ενώ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης κατηγόρησε τον κ.Παπαδημητρίου για παλινωδίες. Παραδέχθηκε όμως και “επικοινωνιακής φύσεως λάθη” από την κυβέρνηση. Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε πως: “Εάν ήμουν στη θέση του κ.Παπαδημητρίου, θα είχα την ευθιξία να παραιτηθώ”.
Πράγματι λίγο πριν τη μία το μεσημέρι, ο κ. Παπαδημητρίου υπέβαλε την παραίτηση του με επιστολή προς τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη.
Σε δηλώσεις του στη συνέχεια, ο κ. Παπαδημητρίου απέδωσε την απόφαση του να παραιτηθεί στην ενόχληση του γιατί κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση για παλινωδίες. Και υποστήριξε ότι ήταν υποχρεωμένος νομικά να σεβαστεί το αίτημα δύο πανεπιστημίων, τα οποία είχε επικαλεστεί η ομάδα διερεύνησης και οι ειδικοί του ERA που έγραψαν το πόρισμα, να απαλειφθεί η στήριξη τους όσον αφορά στην αναφορά περί πυρόσφαιρας.
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης ο Λακαφώσης
Η κυβέρνηση εν τω μεταξύ, όπως αναφέρθηκε, συνεχίζει τις ασκήσεις ισορροπίας με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Και αυτό καθώς από τις 27 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση είχε βασίσει το αφήγημα της για τα Τέμπη στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση έχει επικαλεστεί τις αναφορές του πορίσματος πως δεν υπήρξε μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας με απώτερο σκοπό. Αλλά και το συμπέρασμα του πορίσματος για το ρόλο που έπαιξε ο ανθρώπινος παράγοντας σε συνδυασμό με διαχρονικές αδυναμίες στο σιδηρόδρομο. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος είχε χαρακτηρίσει το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ “ευαγγέλιο”.
Κυβερνητικά στελέχη λοιπόν επιμένουν ότι το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση των ελληνικών σιδηροδρόμων. Και επικαλούνται ότι το μοναδικό τμήμα του πορίσματος για το οποίο υπάρχουν ουσιαστικά ερωτήματα είναι η ενότητα που αφορά τα αίτια της πυρόσφαιρας.
“Μένει να φανεί κατά πόσον τα συμπεράσματα για την πυρόσφαιρα επηρεάστηκαν από ορισμένους τεχνικούς συμβούλους συγγενών και για ποιο λόγο δεν έγινε ενδελεχής επιστημονικός έλεγχος των προσομοιώσεων που παρουσίασαν συγκεκριμένοι τεχνικοί σύμβουλοι, ένα κενό που προκύπτει από την σαφή αποστασιοποίηση των πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας από το σενάριο περί παράνομου φορτίου”, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Φωτογραφίζουν έτσι σαφέστατα το ρόλο Λακαφώση στη σύνταξη του πορίσματος. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο Άρειος Πάγος είχε ζητήσει να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μπήκε στο πόρισμα η αναφορά περί πυρόσφαιρας και ειδικότερα ο ρόλος που έπαιξε η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) και ο κ.Λακαφώσης. Αφορμή στάθηκαν οι πληροφορίες ότι το πανεπιστήμιο της Γάνδης δεν έκανε δική του έρευνα, αλλά βασίστηκε στα στοιχεία της ΕΔΑΠΟ, μέλος της οποίας είναι ο κ.Λακαφώσης.
Κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται πάντως ότι ούτως ή άλλως σε καμία περίπτωση το πόρισμα δεν κατέληγε σε οριστικά συμπεράσματα για την πυρόσφαιρα, απλώς πιθανολογούσε, και ζητούσε περαιτέρω διερεύνηση.
Ζητούν ευθύνες από Παπαδημητρίου
Για την κυβέρνηση είναι επίσης σαφές ότι το θέμα Παπαδημητρίου δεν έχει λήξει με την παραίτηση του.
“Η εικόνα των αντιφάσεων που προκάλεσε με δηλώσεις του ο κ.Παπαδημητρίου εγείρει σοβαρά ερωτήματα, κυρίως για τη συμπεριφορά του. Η εικόνα αυτή πλήττει και την αξιοπιστία του Οργανισμού, η οποία φυσικά πρέπει να διαφυλαχτεί από όλους”, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.
“Μένει να φανεί κατά πόσον έγινε από την πλευρά του κ. Παπαδημητρίου ορθή διοικητική διαχείριση της έρευνας του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ώστε αφενός να περιφρουρηθεί από μεροληπτικές εξωτερικές επιρροές και αφετέρου να διασφαλιστεί ο πλήρης επιστημονικός έλεγχος των συμπερασμάτων από ιδρύματα του εξωτερικού” προσθέτουν.
Από την κυβέρνηση σημειωτέον ότι “δείχνουν” ως υπεύθυνο για την επιλογή των προσώπων στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ τον πρώην πλέον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα.
“Όταν επιλέγεται ένας επικεφαλής οργανισμού, παίρνει την ελευθερία να κάνει κινήσεις και κρίνεται εκ των υστέρων. Υπάρχει ευθύνη στη συνέχεια από το αρμόδιο υπουργείο για τους χειρισμούς που θα κάνει όταν βλέπει ότι δεν πηγαίνει κάτι καλά”, ανέφερε ο κ.Μαρινάκης, υπενθυμίζοντας ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ συστήθηκε το Σεπτέμβριο του 2023.
Ωστόσο στο γαλάζιο στρατόπεδο επικρατεί η άποψη ότι δεν μπορεί ο κ. Σταϊκούρας να κινήθηκε εν αγνοία του Μαξίμου και εξακολουθεί να υπάρχει γκρίνια για το “επιτελικό κράτος”.