Στην πολιτική διαπραγμάτευση ποντάρει η κυβέρνηση

Στην πολιτική διαπραγμάτευση ποντάρει η κυβέρνηση
European Union Summit in Brussels, on Feb. 12, 2015 / , 12 , 2015 Sooc

Την κατάσταση στα χέρια της είναι αποφασισμένη να πάρει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας έναν γύρο διαπραγματεύσεων σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Διαβάστε τα επόμενα βήματα του Μεγάρου Μαξίμου στο ρεπορτάζ του NEWS 247

Με ομιλία του στη Βουλή, σήμερα αργά το απόγευμα, στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός να δώσει το στίγμα της κυβέρνησης, αλλά να στείλει και ένα μήνυμα στο εξωτερικό για εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται σαφώς ενοχλημένοι και από την παρέμβαση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και του Ντέκλαν Κοστέλο, με την Ελληνική πλευρά, όμως να σηκώνει το γάντι και στις δυο περιπτώσεις.

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας χαρακτήρισαν τα σενάρια Κύπρου στο τραπέζι για την Ελλάδα, ενώ για την περίπτωση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κυβέρνηση κάλεσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

Τη στιγμή που ένα διπλωματικό πόκερ εξελίσσεται μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών με τις διεργασίες στο παρασκήνιο να συνεχίζονται το ζητούμενο για την Ελληνική πλευρά είναι να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ρευστότητας και της χρηματοδότησης της οικονομίας.

Σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή στην πενταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αναμένοντας παράλληλα η ΕΚΤ να δώσει τελικά λύση στο θέμα της ρευστότητας διευκολύνοντας τη ροή της χρηματοδότησης.  Ιδιαίτερη σημασία δίνει η Ελληνική πλευρά στο να αποδεσμευθούν τα 1.9 δισ. και να αυξηθεί το πλαφόν στην έκδοση εντόκων γραμματίων.

Όπως έλεγε ανώτερη κυβερνητική πηγή χαρακτηριστικά “με τη στάση που κρατούν κόβοντας την ρευστότητα και δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλίμα τελικά οδηγούν σε ύφεση την οικονομία. Δεν είναι δυνατόν να κόβεις τη ρευστότητα, πως μετά η χώρα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της πως θα πληρώσει τα δάνεια και τους τόκους;”, συμπλήρωναν με νόημα.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν και είναι προβληματισμένοι από το γεγονός ότι τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν να κινούνται με την προηγούμενη λογική και να μην εφαρμόζουν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Αυτό που επεσήμαναν χαρακτηριστικά είναι ότι “εκείνο που ενοχλεί τους δανειστές  είναι ότι η νέα Ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην υποχωρήσει στις βασικές της δεσμεύσεις”, ενώ  κατέληγαν με νόημα πως “θα πρέπει να μας πουν τι θέλουν να κάνουν με την Ελλάδα θέλουν να βρεθεί λύση ή όχι.”

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες έχει διαμηνυθεί στους εταίρους ότι  σε περίπτωση αδιεξόδου πρώτη προτεραιότητα θα είναι οι ανάγκες που έχει η χώρα, αν και στην κυβέρνηση εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα δοθεί πολιτική λύση στο θέμα, καθώς οι επιπτώσεις ενός ναυαγίου θα είναι καταστροφικές .

«Δεν θα υπάρξει ούτε ρήξη, ούτε πιστωτικό γεγονός, ούτε Grexit, ούτε graccident» έλεγε ανώτερη κυβερνητική πηγή σημειώνοντας, βεβαίως, πως μπορεί να δοθεί διέξοδος μόνο από πολιτικές αποφάσεις.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα