Στην πολιτική σκακιέρα του Σκοπιανού η κυβέρνηση
"Ταμείο" από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς κάνει το Μέγαρο Μαξίμου, εν αναμονή και των νέων κινήσεων στη διαπραγμάτευση για την επίλυση του ονοματολογικού με την πΓΔΜ
- 29 Ιανουαρίου 2018 07:19
Τις επόμενες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου σε σχέση με την επίλυση του θέματος της ονομασίας της πΓΔΜ, ενώ ο κυβερνητικός σχεδιασμός ξεδιπλώνεται σε δύο επίπεδα: αφενός, στην διαπραγμάτευση αυτή καθεαυτήν, αφετέρου στις διεργασίες στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Ως προς το σκέλος της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποδεχθεί αύριο τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος μετά την Αθήνα θα μεταβεί στα Σκόπια προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσει ακόμη περισσότερο το περίγραμμα των συζητήσεων που θα μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία. Βεβαίως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκκρεμότητες ακόμη είναι αρκετές και η «short list» των προτεινόμενων ονομάτων είναι μάλλον το… μικρότερο πρόβλημα για την επίλυση του θέματος. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι και ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα και προϋπόθεση την απόκρουση του αλυτρωτισμού, αλλά και την «έναντι όλων» εφαρμογή της όποιας συμφωνίας για ονομασία, αν τυχόν τα δύο μέρη φτάσουν σε μία τέτοια συμφωνία.
Αποφασιστικότητα
Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση είδαν με ικανοποίηση ότι ο πολιτικός κόσμος της γειτονικής χώρας κράτησε χαμηλούς και ήπιους τόνους μετά το Συμβούλιο Αρχηγών στα Σκόπια, το περασμένο Σάββατο –σε αντίθεση με το «σόου» που έλαβε χώρα την ίδια ημέρα στην Αθήνα…
Συν τοις άλλοις, όπως κατέστησε σαφές ο Αλέξης Τσίπρας με το τηλεοπτικό μήνυμά του μετά τις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο ίδιος είναι αποφασισμένος να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του θέματος. «Θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μία αμοιβαία αποδεκτή λύση», ήταν ο πυρήνας του προχθεσινού μηνύματος που έστειλε ο πρωθυπουργός, ενώ όσοι έχουν συνομιλήσει μαζί του τις τελευταίες ημέρες, τον έχουν ακούσει να επισημαίνει ότι παρά τα συλλαλητήρια, τις αντιδράσεις αλλά και την δεξιά στροφή της ΝΔ, ο ίδιος είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει «όλα τα περιθώρια για να λυθεί ένα θέμα που ταλαιπωρεί τα Βαλκάνια 25 χρόνια», όπως λένε όσοι ξέρουν.
Εσωτερικές διεργασίες
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει να αντιμετωπίσει ναρκοπέδιο μόνο στη διαπραγμάτευση, αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Από την σύγκρουση κυβέρνησης-ΝΔ το περασμένο Σάββατο, αλλά και από τον «πάγο» που επικρατούσε στην συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη κατέστη σαφές ότι ακόμη και για ένα τέτοιο θέμα, οι δύο κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις του πολιτικού σκηνικού θα συνεχίσουν να κινούνται σε ρυθμούς… «σκληρού ροκ». Ταυτοχρόνως, όμως, χαραμάδα ελπίδας αποτέλεσαν οι τοποθετήσεις της Φώφης Γεννηματά, του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά και του Δημήτρη Κουτσούμπα, αφού το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ετεροκαθοριστούν στη Βουλή, αν τυχόν έρθει προς ψήφιση κάποια συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού.
Συν τοις άλλοις, Χαριλάου Τρικούπη, Σεβαστουπόλεως και Περισσός επιμένουν στην λογική της σύνθετης ονομασίας, ενθαρρύνοντας εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση να συνεχίσει την διαπραγμάτευση. Κι αν ακόμη ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει κάποια θετική ψήφο, οι τοποθετήσεις των κομμάτων της Κεντροαριστεράς και του ΚΚΕ αφήνουν μία ελπίδα ζωντανή για την συγκρότηση μίας «προοδευτικής πλειοψηφίας» στη Βουλή, την οποία, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα χρειαστεί, καθώς πολύ δύσκολα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο Πάνος Καμμένος θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος μίας σύνθετης ονομασίας και την χρήση του όρου «Μακεδονία», αν προκύψει συμφωνία μεταξύ Αθήνας-Σκοπίων.