Στην Βουλή, σήμερα, οι επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης για τις διερευνητικές
Επί τάπητος οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και ο διάλογος που ξεκινά στις 25 Ιανουαρίου, με αφορμή την συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο
- 19 Ιανουαρίου 2021 06:17
Σε μία δημόσια συζήτηση για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας που έχει συμφωνηθεί να ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου, θα μεταβληθεί – αντικειμενικά- η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση της δυτικής Αγιαλίτιδας Ζώνης της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια που ξεκινά σήμερα στην Βουλή. Η διαδικασία έγκρισης του νομοθετήματος -που στηρίζεται από ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία – αναμένεται να φέρει στην επιφάνεια τις επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης για τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς στα ελληνοτουρκικά, Το ότι η κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει το συνταγματικό δικαίωμα ώστε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία, αλλά και το ότι την συζήτηση αύριο Τετάρτη θα κλείσει με ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί πρόκληση για τα αντανακλαστικά της αντιπολίτευσης.
Αυτό παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, φαίνεται με τις κινήσεις του να έχει επιτύχει ένα «μίνιμουμ» συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα και να κινείται σε πολύ «χαμηλούς ρυθμούς» στις τοποθετήσεις του. Χθες άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών είχε έναν ακόμη «γύρο» επαφών με τους εκπροσώπους των κομμάτων προκειμένου να ενημερώσει για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική.
Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πολλάκις δηλώσει ότι θα τηρήσει στάση στήριξης των εθνικών συμφερόντων καθ’ όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Δεν κρύβει όμως την ανησυχία της για το timing και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην οποία ξεκινούν οι συζητήσεις Ελλάδας και του Τουρκίας. Ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής και εξαρχής θέτει θέμα διαφάνειας στο τι συζητείται.
Γ.Κατρούγκαλος: Τα εθνικά μέτωπα χτίζονται στην αλήθεια
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε ο αρμόδιος για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την ενημερωτική συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Όπως είπε «ξεκινούν οι διερευνητικές, όχι με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί, παράλληλα με την επίθεση γοητείας την οποία επιχειρεί απέναντι στους ευρωπαίους. Παραδείγματος χάρη με την παρενόχληση των πλοίων του Λιμενικού μας στην περιοχή των Ιμίων. Αυτό είναι εν μέρει και αποτέλεσμα της αποτυχίας του Πρωθυπουργού να πετύχει στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα αποτελεσματικό πλαίσιο κυρώσεων». Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι «παρ’ όλα αυτά εμείς στηρίζουμε τις διερευνητικές, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τον διάλογο, για να επιδιώξουμε λύση στη διαφορά μας με την Τουρκία». Μάλιστα ζήτησε να εκκινήσει η συζήτηση από εκεί που έμεινε ότι διακόπηκαν οι διερευνητικές επαφές, το 2016.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν κρύβει την καχυποψία του για το επίπεδο διαφάνειας που θα υπάρξει σχετικά με την θεματολογία και την πρόοδο η μη των συζητήσεων. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε άλλωστε αναφερθεί σε αυτό κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου για τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, όταν αυτό επεξεργάστηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Ανέφερε ότι «τα εθνικά μέτωπα χτίζονται στην αλήθεια. Δεν μπορεί να υπάρχει οποιουδήποτε είδους πολιτική, πολύ περισσότερο εξωτερική πολιτική, που να μην παίρνει υπόψη αυτές τις παραμέτρους και αυτό το μείζον θεμέλιο κάθε εθνικής πολιτικής». Ειδικά μάλιστα για την επικείμενη διαπραγμάτευση με την Τουρκία σχολίασε πως «στα λόγια έχουμε τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού, ότι η ατζέντα θα περιοριστεί αποκλειστικά στο ένα και μοναδικό ζήτημα, που έχουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών». Πρόσθεσε όμως πως «ακόμα και θέματα, που, νομίζετε ότι λόγω της εξέλιξης διαπραγμάτευσης, δεν μπορούν να ανακοινωθούν δημόσια, τουλάχιστον, να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα. Ιδανικά με τη διαδικασία του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, αλλιώς με την πρακτική της ενημέρωσης κατ’ ιδίαν των εκπροσώπων των κομμάτων».
Α.Λοβέρδος: Γνώμονας το συμφέρον της πατρίδας
Εκ μέρους του ΚΙΝ.ΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος προχώρησε χθες σε μία λιτή ανακοίνωση σημειώνοντας ότι προσήλθε στην ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός εξωτερικών «με αποκλειστικό γνώμονα και κριτήριο το συμφέρον της πατρίδας». Επισήμανε πάντως ότι έθεσε το θέμα της επέκτασης στα 12 ν.μ και στα νότια της Κρήτης για την οποία έλαβε την διαβεβαίωση ότι το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενο χρόνο. Ένα από τα ζητήματα που τίθενται από τη πλευρά του Κινήματος Αλλαγής είναι το «μέτωπο» που έχει ανοίξει η Τουρκία στην Κύπρο με τον Ανδρέα Λοβέρδο να έχει επισημάνει πως η Τουρκία «έχει προσανατολιστεί στη λύση των δύο κρατών,που είναι 100% η διχοτόμηση,κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Ενστάσεις και ερωτήματα από το ΚΚΕ
Σαφή απόπειρα της κυβέρνησης ώστε να υπερβάλλει με το ζήτημα της επέκτασης των 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο Πέλαγος «βλέπει» το ΚΚΕ. Ασκεί έντονη κριτική στις συγκρίσεις και στις αναφορές που γίνονται για «ιστορική συμφωνία» και «μεγάλωμα της Ελλάδας». Μάλιστα χαρακτηριστικά ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Μαρίνος επισήμανε αναφορικά με το επικείμενο νομοσχέδιο πως «η Τουρκία προχώρησε σε επέκταση στα 12 μίλια στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο και σύμφωνα με την κυβερνητική λογική, θα έπρεπε, να πανηγυρίζει μέχρι σήμερα».
Από την πλευρά του ΚΚΕ έχουν τεθεί συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τις διερευνητικές επαφές που ξεκινούν. Όπως για παράδειγμα το ποια είναι η θέση με την οποία θα ξεκινήσει η κυβέρνηση τη διαπραγμάτευση, αν δηλαδή θα είναι τα 6, τα 12 ή τα 8 μίλια και αν στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο των «κλιμακωτών χωρικών υδάτων» που έχει ανακύψει και στο παρελθόν σε ανάλογες διαδικασίες. Να επισημάνουμε ότι το ΚΚΕ συνολικά θεωρεί την διαδικασία των διερευνητικών επαφών προϊόν μεσολάβησης των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Δυνάμεις στις οποίες καταλογίζει πλήρη αδιαφορία για σύμφέροντα της συνύπαρξης των δύο λαών αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλλάδας.
Επιφυλάξεις για την διαδικασία των διερευνητικών και από το Μέρα 25. Η εκπρόσωπός του, Σοφία Σακοράφα, επισήμανε ότι «υπάρχει ένας προβληματισμός από τη δική μας πλευρά για το ενδεχόμενο συνυποσχετικών με τις γειτονικές χώρες, διότι η διατύπωση του συνυποσχετικού είναι αυτή που θα βάλει τις βάσεις και για την κρίση του διεθνούς δικαστηρίου». Επίσης δήλωσε πως «δεν αποτιμούμε τα εμπορικά κριτήρια της αύξησης των κερδών των εταιριών εξόρυξης φυσικού αερίου, διότι αυτές μόνο το κέρδος έχουν ως διαδικασία. Για εμάς προέχει το συμφέρον του ελληνικού λαού και βεβαίως το φυσικό περιβάλλον»
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.