Στήριξη Σαπέν για γρήγορη συμφωνία

Στήριξη Σαπέν για γρήγορη συμφωνία
Meeting between the Greek Minister of Finance Euclid Tsakalotos and his French counterpart Michel Sapin, in Athens, on March 3, 2017 / , , 3 , 2017 Menelaos Myrillas / SOOC

Ως κίνηση στήριξης προς την Ελλάδα ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ επισκέφθηκε την Αθήνα, ελπίζοντας σε συμφωνία στις 20 Μαρτίου. Τι συζήτησε με Τσακαλώτο - Παπαδημητρίου

Τη συνέχιση της στήριξης της Γαλλίας στις ελληνικές προσπάθειες προσέφερε ο υπουργός οικονομικών της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης κ. Μισέλ Σαπέν, ο οποίος συναντήθηκε πριν από λίγο με τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και στην συνέχεια με το υπουργό οικονομία και ανάπτυξης κ Δημήτρη Παπαδημητρίου.

“Εύχομαι η Ελλάδα να μπορεί να έχει συμφωνία μέχρι και τις 20 Μαρτίου. Είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε την κατάσταση ώστε να πειστούν όλοι πως ήρθε η ώρα για συμφωνία” είπε ο κ. Σαπέν για να προσθέσει “η Ελλάδα έχει πλέον πολύ καλή πορεία και θα πρέπει να διευκολυνθεί ώστε να σταθεροποιήσει την ανάπτυξη της και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Θα πρέπει και ο ελληνικός λαός να απολάβει των προσπαθειών του και να νιώσει την υπέρβαση της κρίσης”.

Είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε την κατάσταση ώστε να πειστούν όλοι πως ήρθε η ώρα για συμφωνία

Σχετικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τόνισε ότι το Ταμείο βρίσκεται στο πρόγραμμα από το 2010 και η αποχώρηση του θα έπληττε την αξιοπιστία του προγράμματος “πρέπει όμως και το ΔΝΤ να πειστεί ότι δεν μπορεί να τα ζητάει όλα από την Ελλάδα που έχει καταβάλει τόσες πολλές προσπάθειες”.

Τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση που διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, ο υπουργός οικονομικών ενημέρωσε το Γάλλο ομόλογό του για τα νέα δεδομένα μετά την τρίτη ημέρα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς . Η ενημέρωση επικεντρώθηκε στην επιμονή που δείχνει κυρίως το ΔΝΤ στο βάθος που θα πρέπει να έχουν και η μείωση του αφορολόγητου και η μείωση των παλιών συντάξεων εκτιμώντας ότι η υπεραπόδοση του 2016 αποτελεί συγκυριακό γεγονός που οφείλεται αφενός στην υπερφορολόγηση που επιβλήθηκε από τα μέσα του προηγούμενου χρόνου και την σκόπιμη υποκετίμηση της απόδοσης τους από την ελληνική πλευρά.

Meeting between the Greek Minister of Economy and Development and the French Minister of Finance, Michel Sapin, in Athens, on March 3, 2017 / , , , , 3 , 2017 Menelaos Myrillas / SOOC

Με αυτήν την βάση δεν πιστεύουν ότι η υπεραπόδοση αυτή μπορεί να συνεχιστεί και το 2017 και το 2 018 και το 2019 καθώς τα χρέη προς τις εφορίες από ιδιώτες και επιχειρήσεις αυξάνονται και η φορολογική συμμόρφωση παραμένει χαμηλά .

Τα αντίμετρα

Σε ότι αφορά τα μέτρα ανακούφισης που θα τρέχουν μαζί με τις νέες περικοπές ο κ. Σαπέν έμαθε σήμερα ότι οι δανειστές επιμένουν να περιοριστούν σε μείωση των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και νοικοκυριών και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, απορρίπτοντας κάθε στοχευμένο μέτρο για ελάφρυνση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως οι αγρότες και οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου, που προτείνει η ελληνική πλευρά .

Με δεδομένο αυτό ο κ Τσακαλώτος ζήτησε από τον κ. Σαπέν να υποστηριχθούν ότι μόνο μέτρα που αναδιανέμουν το βάρος το μέτρων από τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού στα πλουσιότερα αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και θα έπληττε την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

ΦΩΤΟ SOOC

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα