Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς, με ανοιχτό το θέμα του Έλληνα επιτρόπου

Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς, με ανοιχτό το θέμα του Έλληνα επιτρόπου
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσέρχεται στην συνεδρίαση, σε επίπεδο ηγετών, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος , την Τρίτη 27 Μαΐου 2014, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Eurokinissi

Μεταξύ Ντόρας, Βενιζέλου και Χατζηδάκη, το Μαξίμου παίζει στις καθυστερήσεις, επιχειρώντας να αποφύγει τη συζήτηση

Της Βίκυς Σαμαρά

Με ανοιχτό το θέμα του Έλληνα επιτρόπου, μετέβη στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τη σύνοδο Κορυφής με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία και για την επικύρωση από τους Ευρωπαίους ηγέτες της εκλογής του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ.Σαμαράς δε θα έχει όπως διευκρίνιζαν χθες συνεργάτες του ξεχωριστή κατ ιδίαν συνάντηση με τον κ.Γιουνκέρ, είναι όμως προφανές ότι θα τον δει στο περιθώριο της συνόδου. Από το Μαξίμου επίσης υποστήριζαν πως το θέμα της ελληνικής εκπροσώπησης στην Κομισιόν “δεν είναι της παρούσης” και πως στις Βρυξέλλες δε θα γίνει συζήτηση επί συγκεκριμένων ονομάτων, αλλά μάλλον μία “ζύμωση” μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για τα χαρτοφυλάκια που διεκδικεί η κάθε μία. “Έχουμε καιρό”, πρόσθεταν μεταθέτοντας τις αποφάσεις για αργότερα, ακόμη και το Σεπτέμβριο.

Ενδεχομένως με τον τρόπο αυτό το Μαξίμου επιχειρεί να αποφύγει την κουβέντα, η οποία φέρνει τον κ.Σαμαρά μεταξύ πιέσεων από το εσωτερικό του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και με τον κυβερνητικό εταίρο. Το ενδιαφέρον της Ντόρας Μπακογιάννη παραμένει ζωηρό και οι περισσότεροι στη Ν.Δ θεωρούν μία υποψηφιότητα της όλο και πιο πιθανή όσο περνάει ο καιρός. Οι πληροφορίες όμως φέρουν και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να το ξανασκέπτεται προς μεγάλη ενόχληση των γαλάζιων. Ο Κωστής Χατζηδάκης είχε διαμηνύσει την επιθυμία του μετά τον ανασχηματισμό έκτοτε όμως έχει σταματήσει τις διαρροές και ασχολείται με την υπεράσπιση του μεταρρυθμιστικού του έργου (φερόμενος ικανοποιημένος για παράδειγμα από την καλή “βαθμολογία” του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου).

Η Νίκη Τζαβέλλα επίσης είχε κινητοποιηθεί, ωστόσο φέρεται να αναλαμβάνει θέση σχετική με τον αγωγό ΤΑP, καθώς ο κ.Σαμαράς επιθυμεί να την αξιοποιήσει στο ενεργειακό πεδίο και να αποφύγει πιθανότατα νέα αφορμή τριβών με τους καραμανλικούς, για τους οποίους η πρώην ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ είναι “κόκκινο πανί”. Ο Δημήτρης Κούρκουλας απορρίπεται μετά πολλών επαίνων. Η παραμονή της Μαρίας Δαμανάκη δε φαίνεται πιθανή, καθώς δεν τη διεκδικεί καν το ΠΑΣΟΚ και ο Σταύρος Παπασταύρου φέρεται να παραμένει στο Μαξίμου και στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ο πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του και οι συνεργάτες του διαδίδουν πως δεν έχει δηλώσει σε κανέναν τις τελικές προθέσεις του, αφήνοντας ανοιχτό το περιθώριο και για εκπλήξεις. Ο χρόνος όμως τρέχει και η καθυστέρηση στην επιλογή του προσώπου περιορίζει και τις δυνατότητες της Ελλάδας να διεκδικήσει κάποιο καλύτερο χαρτοφυλάκιο από το Αλιείας που κατέχει σήμερα. Ορισμένοι συνδέουν την παραπομπή του θέματος σε μεταγενέστερο χρόνο είτε με την περίπτωση που απρόθυμα ο κ.Σαμαράς αποφασίσει να στείλει στις Βρυξέλλες την άλλοτε αντίπαλο του στη διεκδίκηση της ηγεσίας της Ν.Δ, για να αποφύγει νέα εσωκομματικά προβλήματα (φέρεται άλλωστε να της το έχει υποσχεθεί όταν επέστρεψε στη Ν.Δ μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012) έχοντας όμως φροντίσει να μην αναλάβει πολιτικό πόστο, είτε με το σενάριο το φθινόπωρο να αμφισβητηθεί ο κ.Βενιζέλος και να επιλέξει έκων άκων τη μετακόμιση στην Κομισιόν- σενάριο όμως που δεν επιβεβαιώνεται από το Μαξίμου και που θα σήμαινε άλλωστε πιθανότατα την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ ή του όποιου διάδοχου σχήματος από την κυβέρνηση και την πτώση της.

Εκτός εάν ο κ.Σαμαράς πιεστεί από τον κ.Γιουνκέρ να καταλήξει άμεσα στο πρόσωπο, καθώς ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν επιθυμεί να γνωρίζει όσο νωρίτερα την ομάδα με την οποία θα δουλέψει και έχει φυσικά άλλες έγνοιες από τις εσωτερικές ισορροπίες της Ν.Δ και της κυβέρνησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα