Αγιασμός στα σχολεία: Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας ο Κ. Μητσοτάκης – Τι ζήτησε από τα παιδιά

Διαβάζεται σε 8'
Αγιασμός στα σχολεία: Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας ο Κ. Μητσοτάκης – Τι ζήτησε από τα παιδιά
Αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024 ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον Κυριάκο Πιερρακάκη βρέθηκαν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τον καθιερωμένο αγιασμό.

Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, συνοδευόμενοι από τον δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, για τον καθιερωμένο αγιασμό για την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Επιτρέψτε μου καταρχάς από καρδιάς να σας ευχηθώ να έχουμε μια καλή χρονιά, γεμάτη χαμόγελα, γεμάτη αγάπη για τη γνώση, μια χρονιά η οποία θα σας επιτρέψει, στην καθεμία και στον καθένα ξεχωριστά, να προοδεύσετε, αλλά πάνω απ΄ όλα να χαρείτε το σχολείο και τη διαδικασία της γνώσης» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας.

Και συνέχισε λέγοντας «Κύριε Δήμαρχε, θέλω να σας συγχαρώ από καρδιάς για την πολύ σημαντική δουλειά την οποία έχετε κάνει, όχι μόνο εδώ στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, αλλά σε όλα τα σχολεία της Γλυφάδας. Είστε ένας Δήμαρχος ο οποίος έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλετε να επενδύσετε στις υποδομές της εκπαίδευσης, αναβαθμίζοντας τα σχολεία, προσθέτοντας κλιματιστικά -άκουσα πολλά χειροκροτήματα από τα παιδιά για τα κλιματιστικά-, βάζοντας ασανσέρ, φτιάχνοντας ωραία γηπεδάκια, τα οποία έμαθα ότι είναι ανοιχτά για το Σαββατοκύριακο για τα παιδιά της γειτονιάς.

INTIME

Ξέρω πολύ καλά ότι δεν είναι όλα τα σχολεία της χώρας -και να το ακούσετε αυτό παρακαλώ πολύ, ειδικά τα παιδιά και οι γονείς-, δεν είναι όλα τα σχολεία της χώρας όπως είναι το 2ο Δημοτικό, θέλουμε όμως όλα τα σχολεία της χώρας να γίνουν σαν το 2ο Δημοτικό από πλευράς υποδομών.

Και ειδικά για τα παιδιά της Ε’ και της ΣΤ’ Δημοτικού, γνωρίζω ότι έχουμε ακόμα κάποιες εκκρεμότητες σχετικά με τους διαδραστικούς πίνακες. Οι διαδραστικοί πίνακες, θα το δείτε και εσείς στην πράξη, είναι μία μεγάλη καινοτομία. Θα δείτε ένα τελείως διαφορετικό μάθημα. Έχετε ήδη κάποιους, θα έρθουν και οι υπόλοιποι. Έχουμε τοποθετήσει 30.000 τέτοιους πίνακες σε όλα τα σχολεία της χώρας και απομένουν 6.000 ακόμα. Θα μπουν μέχρι το τέλος του έτους.

Αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024 ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Θέλω και πάλι, γιατί δεν θέλω να μακρηγορήσω, να σας ευχηθώ να έχουμε και να έχετε μια καλή χρονιά, να συγχαρώ τις δασκάλες και τους δασκάλους σας και όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης, τους γονείς σας και τον Σύλλογο Γονέων, ο οποίος παίζει πάντα έναν ενεργό ρόλο, μαζί με το διδακτικό προσωπικό και μαζί με τον Δήμαρχο, έτσι ώστε το σχολείο αυτό να γίνεται ακόμα καλύτερο.

Και τελειώνοντας, να σας ζητήσω μια μεγάλη χάρη: θέλω να κάνουμε μία συμφωνία, και αναφέρομαι ειδικά στα μεγαλύτερα παιδιά, αυτά τα οποία μπορεί να έχετε ήδη κινητό τηλέφωνο, να συμφωνήσουμε ότι την ώρα που είμαστε στο σχολείο το κινητό είναι στην τσάντα. Να το συμφωνήσουμε αυτό; Θα το συμφωνήσουμε και να μας βοηθήσουν και οι γονείς και οι δάσκαλοι σε αυτή την κατεύθυνση. 

Να είστε καλά, ευχαριστώ πάρα πολύ, να έχετε μια καλή χρονιά», ανέφερε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους δασκάλους, τα παιδιά και τους μαθητές.

Αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024 ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Κυρ. Πιερρακάκης: Είστε η μεγαλύτερη επένδυσή μας για το μέλλον

«Είστε η μεγαλύτερη επένδυσή μας για το μέλλον», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Πιερρακάκης, απευθυνόμενος στους μαθητές και τις μαθήτριες. Ο υπουργός χαρακτήρισε τα μαθητικά χρόνια «τα πιο όμορφα» και κάλεσε τα παιδιά να χαμογελούν, να χτίσουν σχέσεις και ρίζες και να είναι χαρούμενα.

Όσον αφορά στις σχολικές υποδομές, τόνισε: «Είμαστε εδώ στη Γλυφάδα, γιατί η δουλειά που έχει κάνει ο δήμος στις σχολικές υποδομές είναι αυτή που θέλουμε να δούμε να γίνεται σε όλη τη χώρα με το πρόγραμμα “Μαριέτα Γιαννάκου”. Κάθε χρόνο θα προσπαθήσουμε να είμαστε καλύτεροι», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Οι 11 αλλαγές στα σχολεία

Οι 11 αλλαγές που αφορούν στη διδακτική διαδικασία και τη ζωή στα σχολεία το προσεχές σχολικό έτος, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Για το σχολικό έτος 2024-25 έχουν γίνει ακόμα 10.000 διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων.

Οι πιλοτικές ζωντανές παραδόσεις του δωρεάν ψηφιακού φροντιστηρίου θα αρχίσουν στις 16 Σεπτεμβρίου για τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία το σκέλος των ασύγχρονων ενισχυτικών παραδόσεων για όλους τους μαθητές, σε πρώτη φάση για τα μαθήματα της νεοελληνικής γλώσσας και των μαθηματικών στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.

Επιπλέον, το νέο σχολικό έτος θα ενεργοποιηθούν για πρώτη φορά οι αυτόνομες τάξεις για απομακρυσμένες περιοχές, αρχής γενομένης από τη Γαύδο, όπου τρεις εκπαιδευτικοί θα διδάσκουν δια ζώσης τα κύρια μαθήματα, ενώ οι υπόλοιπες παραδόσεις θα γίνονται live μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στο μάθημα, τονίστηκε πως η εγκατάσταση των διαδραστικών ψηφιακών πινάκων για τις ανάγκες όλων των τάξεων από την Ε’ Δημοτικού έως τη Γ’ Λυκείου έχει πλέον ολοκληρωθεί σε ποσοστό 78,6%, με 28.504 συσκευές να βρίσκονται ήδη σε σχολικές αίθουσες.

Στο επίπεδο της επαφής με τους γονείς και της καταπολέμησης του σχολικού εκφοβισμού, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης σημειώθηκε ότι στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr έχουν δημιουργηθεί πλέον 1.433 προφίλ και έχουν υποβληθεί περισσότερες από 300 αναφορές.

Παράλληλα, μέσω της εφαρμογής e-Parents γονείς και κηδεμόνες ενημερώνονται για τη βαθμολογία των παιδιών και για ανακοινώσεις που εκδίδει η σχολική μονάδα, ενώ πολύ σύντομα θα ενεργοποιηθεί η πρόσθετη δυνατότητα ενημέρωσής τους για τις απουσίες, την ύλη και τον προγραμματισμό συναντήσεων με τους εκπαιδευτικούς.

Τίθεται σε ισχύ κανονισμός λειτουργίας των σχολείων, που περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο συνεπειών. Μεταξύ άλλων, η Ελλάδα προστίθεται στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που παίρνουν μέτρα κατά της χρήσης κινητών τηλεφώνων στο σχολείο, απαγορεύοντας την εμφανή κατοχή και χρήση κινητών, προβλέποντας αυξημένες ποινές σε περιπτώσεις που μαθητής καταγράφει συμμαθητές ή καθηγητές του χωρίς συναίνεση.

Η όγδοη αλλαγή αφορά στον εμπλουτισμό του προγράμματος σπουδών με δράσεις Ενεργού Πολίτη, οι οποίες συνδέονται με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ. Σκοπός είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να εκπαιδευτούν στο ευ ζην, στη φροντίδα του περιβάλλοντος, στην κοινωνική ευθύνη και τη δημιουργική σκέψη.

Από τη νέα σχολική χρονιά αναμορφώνεται το μάθημα της πληροφορικής στο Γυμνάσιο με επικαιροποίηση του περιεχομένου των βιβλίων και τον σχεδιασμό νέου πιστοποιητικού πληροφορικής, το οποίο διαρθρώνεται σε τέσσερις άξονες: βασικές αρχές computing, χειρισμός και ανάλυση δεδομένων, διαδίκτυο και δίκτυα, ηθικές/κοινωνικές πτυχές.

Στην Α’ Λυκείου εισάγεται διαδικτυακά ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός, προκειμένου να υποστηριχθούν οι μαθητές να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και τις κλίσεις τους.

Ενίσχυση της φιλαναγνωσίας. Σε όλες τις τάξεις, από το νηπιαγωγείο έως την Γ’ Λυκείου, εισάγεται η ανάγνωση, με εργασίες και δραστηριότητες, ολόκληρων λογοτεχνικών έργων από κορυφαίους Έλληνες και ξένους συγγραφείς, αντί των αποσπασματικών κειμένων που γινόταν έως πέρυσι. Στόχος είναι να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν οι μαθητές να αγαπήσουν το βιβλίο και να αναπτύξουν την κριτική σκέψη. Προς τον σκοπό αυτόν προωθείται και το πολλαπλό βιβλίο, το οποίο οι μαθητές θα έχουν στη διάθεσή τους από τον Απρίλιο του 2025, αρχικά σε ψηφιακή μορφή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα