Στο “εδώ” του Τσίπρα πήγε όλος ο ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζεται σε 5'
Στο “εδώ” του Τσίπρα πήγε όλος ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας Dimitris Peristeris / SOOC

Τα 5 σημεία της παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού που επηρεάζουν καθοριστικά τις εξελίξεις (και) στο κόμμα του.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί μία καθοριστική -αν όχι την μόνη- σταθερά για τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και όταν το κόμμα του αντιμετωπίζει μία υπαρξιακή κρίση, όπως η σημερινή. Αυτό απέδειξε η χθεσινή δημόσια παρουσία -το «Εδώ»- του πρώην πρωθυπουργού με αφορμή τη βράβευση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο όλος ΣΥΡΙΖΑ

Ήταν μια εκδήλωση όπου εκπροσωπήθηκε ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ», με παρόντες τους εκπροσώπους των κυρίαρχων τάσεων, συμπεριλαμβανομένων όμως και στελεχών της Νέας Αριστεράς. Δημιούργησε ένα πολιτικό γεγονός που υποχρέωσε ακόμη και την πλευρά Κασσελάκη να «παραβρεθεί δια αντιπροσώπου».

Παρά το γεγονός ότι -αντικειμενικά- η παράθεση αρχών πολιτικής που περιλήφθηκαν στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα συνιστούσαν σφοδρή κριτική στον έκπτωτο πρόεδρο.

INTIME

Τα 5 σημεία

Πιθανότατα η δημόσια εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα να αποτελέσει καθοριστική στιγμή για την τροπή που θα πάρουν οι εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση. Κι αυτή η εκτίμηση μπορεί να βασιστεί σε 5 στοιχεία:

Πρώτο: Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα ήταν αμιγώς πολιτική. Σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να θέσει στην άτυπη προεκλογική περίοδο που διανύει τους όρους μίας πολιτικής συζήτησης στο εσωτερικό του. Βασική αιτία η κυριαρχία ενός τοξικού και απολίτικου λόγου ως απότοκο της μέχρι πρότινος προεδρίας του. Τόνισε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στις προοδευτικές δυνάμεις πως στους πολίτες «εμείς έχουμε χρέος να απευθυνθούμε, όχι με φτηνούς εντυπωσιασμούς και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Ούτε με εχθροπάθεια και αφορισμούς». Σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη απεύθυνσης πρωτίστως σε όσους «αγωνίζονται για αυτό που πιστεύουν και αφότου κλείσουν οι κάμερες και τα κινητά».

Δεύτερο: Η ομιλία του περιέγραψε τα «εργαλεία» που οφείλει να ΜΗΝ χρησιμοποιεί ο χώρος της αριστεράς, υπαινισσόμενος σαφώς τον τρόπο που πρέπει να προσεγγιστούν οι ψηφοφόροι που «χάνονται» στην αποχή. Επισήμανε ότι υπάρχουν πολίτες που «αρνούνται να εμπιστευθούν κάθε κήρυκα που θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ανέξοδα και βροντερά την οργή τους, βυθίζοντας το δημόσιο διάλογο βαθύτερα στην τοξικότητα και το βούρκο. Αναζητούν όραμα, αλλά και ρεαλισμό, σοβαρότητα, επιμονή, ειλικρίνεια, αποτελεσματικότητα. Ουσία και όχι εικόνα». Θέση που εύλογα ερμηνεύεται ως «φωτογραφία» και πρακτικών που χρησιμοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική περίοδο.

Τρίτο: Η προσέλευση μία ευρύτατης γκάμας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση βράβευσης του Αλέξη Τσίπρα, εμφανώς ανέδειξε την ύπαρξη πολιτικών προϋποθέσεων ώστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην οδηγηθεί στη διάλυση. Στοιχείο που πιθανότατα θα αποτελέσει καθοριστικό κριτήριο των μελών και φίλων που θα κληθούν να ψηφίσουν στις κάλπες του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι στο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι όλων των «πλευρών» που συναπάρτισαν την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή της 8ης Σεπτεμβρίου που αποφάσισε την έκπτωση του Στέφανο Κασσελάκη για το προεδρικό αξίωμα. Έστω και αν στα ίδια έδρανα βρέθηκαν και ένας βασικός συνεργάτης του ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Eurokinissi

Τέταρτο: Στην εκδήλωση για τον Αλέξη Τσίπρα βρέθηκαν πρόσωπα που εικάζεται ότι ίσως διεκδικήσουν την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Με πλέον πιθανό εξ αυτών τον Σωκράτη Φάμελλο με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας χαιρετήθηκε εγκάρδια. Ανάλογος χαιρετισμός υπήρξε και με τον νυν πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά. Αυτό το τελευταίο φαίνεται να αποτελεί μάλιστα και «κόκκινο πανί» για την πλευρά Κασσελάκη.

Πέμπτο: Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα έμοιαζε σαν να «επαναφέρει στις εργοστασιακές ρυθμίσεις» τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική, τουλάχιστον από το 2015 και μετά. Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για «ένα διεκδικητικό, προοδευτικό, ευρωπαϊκό και πατριωτικό ρεαλισμό που θα μπολιάσει και τις πολιτικές δυνάμεις και τα κινήματα. Που θα σταθεί απέναντι στις δυνάμεις του εθνικισμού, του κυνισμού και της αναβλητικότητας, με όραμα, στρατηγική και αίσθημα ευθύνης. Που θα αναγνωρίζει την αξία της ευρωατλαντικής συνεργασίας, όπου είναι χρήσιμό για τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ελλάδας, και θα έχει το θάρρος να την απορρίπτει, όπου είναι εις βάρος τους». Μια θέση που εμφανώς κινείται στον αντίποδα λογικών «πατριωτικού και μη πατριωτικού ΣΥΡΙΖΑ» ή αναφορών που αποτιμούν το ΝΑΤΟ ως «Ιερή Συμμαχία».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να συνεχίζει την τακτική των δημόσιων παρεμβάσεων για μείζονος σημασίας ζητήματα. Με πεδίο μάλιστα όχι μόνον τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος του αλλά υπό την οπτική των αναγκών συνολικά του προοδευτικού χώρου. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη παρέμβασή του ήταν (με αφορμή και πάλι την Συμφωνία των Πρεσπών) η ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας στα μέσα Ιουνίου.

Τότε, ο πρώην πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στην ανάγκη συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα