Στο επίκεντρο και πάλι οι Σκουριές: Πολιτική αντιπαράθεση και διαψεύσεις

Στο επίκεντρο και πάλι οι Σκουριές: Πολιτική αντιπαράθεση και διαψεύσεις
Clashes between demonstrators and police during protest rally against gold mining in Skouries area on Mount Kakkavos in Chalkidiki, Greece on November 23, 2014. / , 23 2014. Sooc

Να ανοίξουν τα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός αποφάσισε -κατά πληροφορίες- το ΣτΕ, την ίδια ώρα που ο πρόεδρός του το διαψεύδει

“Νεύρο” φαίνεται πως χτύπησε η είδηση ότι κατά πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε κατά πλειοψηφία την απόφαση Σκουρλέτη να ανακληθεί η λειτουργία των μεταλλείων της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική.

Νωρίτερα το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι πληροφορίες από το ΣτΕ, ανέφεραν πως η Ολομέλεια, σε δύο  διασκέψεις της, κεκλεισμένων των θυρών, κύρωσε  -κατά πλειοψηφία- την υπουργική απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι ο Π. Σκουρλέτης είχε προχωρήσει στην άρση της λειτουργίας των μεταλλείων της Ελληνικός Χρυσός, με το σκεπτικό ότι παραβιάστηκε ο όρος ο οποίος ανέφερε  ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της  Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων και όχι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στην Φινλανδία.

Οι ίδιες πήγες ανέφεραν ότι οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτές  τις προσφυγές τόσο της εταιρείας  «Ελληνικός Χρυσός», όσο και  του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των άλλων  Σωματείων των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», καθώς καο ότι η σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται να  δημοσιευθεί μέσα στον μήνα.

Λίγη ώρα αργότερα, ο νέος Πρόεδρος του ΣτΕ, Π. Σακελαρίου, ο οποίος επελέγη πριν μερικές ημέρες στη θέση του επικεφαλής από το υπουργικό συμβούλιο, με ανακοίνωση του γραφείου του, διέψευσε την είδηση, υποστηρίζοντας: “επί των υποθέσεων της εταιρείας ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., οι οποίες εκδικάσθηκαν στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου δεν έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα σχετικές αποφάσεις. Η διάσκεψη των υποθέσεων αυτών δεν έχει ολοκληρωθεί. Κάθε άλλη είδηση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”.

Πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή

Ο απόηχος της εκδίκαση της υπόθεσης για τα μεταλλεία Χρυσού της Χαλκιδικής μεταφέρθηκε, όμως, και στη Βουλή προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος, Πάνου Σκουρλέτη και βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, επικαλέστηκε τις πληροφορίες για την εκδίκαση της υπόθεσης από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας υπογραμμίζοντας ότι αυτό σημαίνει πως πλέον θα λειτουργήσουν κανονικά οι Σκουριές. Κατηγόρησε, μάλιστα, τον κ. Σκουρλέτη ότι αποφάσισε προεκλογικά εκτός νομιμότητας και χαρακτήρισε τις πληροφορίες από το ΣτΕ «ράπισμα στην αδιέξοδη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ» στον τομέα των επενδύσεων.

Απαντώντας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικαλέστηκε την ανακοίνωση που εξέδωσε εντωμεταξύ ο Πρόεδρος του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου όπου ανάφερε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διάσκεψη των υποθέσεων και δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις. «Μην εμπιστεύεστε τόσο πολύ το Πρώτο Θέμα, είναι ο αυθεντικός εκφραστής της διαπλοκής, της παραχάραξης και είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης απευθυνόμενος στον κ. Μανιάτη εν μέσω έντασης. Στη διαμάχη παρενέβη, όμως, και ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ο οποίος επισήμανε ότι η είδηση για την εκδίκαση της υπόθεσης των μεταλλείων δημοσιεύθηκε σε ολόκληρο το διαδίκτυο και όχι μόνο στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα