Στο Παρίσι για λύση
Διέξοδο στο αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης και στήριξη απέναντι στο ΔΝΤ πρωτίστως αναζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με το Φρανσουά Ολάντ, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21.15
- 13 Απριλίου 2016 19:05
Με ευρωπαϊκές και δη σοσιαλδημοκρατικές συμμαχίες επιχειρεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το “μέτωπο” ΔΝΤ- Σόιμπλε, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί και η Αθήνα πιέζει για την άμεση (μέχρι το Πάσχα) ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συνάντηση που είχε πριν λίγο ο Αλέξης Τσίπρας με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, όπου ο πρωθυπουργός μετέβη εσπευσμένα σήμερα.
Ραντεβού που έκλεισε μετά την ανακοίνωση χθες ότι η κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση νομοσχεδίων για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, διαμηνύοντας έτσι πως θεωρεί δεδομένο ότι η αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα, αλλά και δηλώνοντας παράλληλα ότι τα νομοθετήματα αυτά είναι ανοιχτά σε τροποποιήσεις.
Καθώς μάλιστα υπήρξαν αντιδράσεις από ΔΝΤ, αλλά και από την Κομισιόν και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, στην κίνηση αυτή, το Μαξίμου με ενημερωτικό σημείωμα σήμερα επανέλαβε το μήνυμα που είχε στείλει ήδη από χθες, δηλαδή ότι δεν πρόκειται για μία μονομερή ενέργεια, αλλά ότι θα γίνουν αλλαγές κατόπιν διαβούλευσης με τους θεσμούς, καθώς και ότι στόχος της Αθήνας είναι να ολοκληρωθεί σύντομα η διαπραγμάτευση.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21.15 και διήρκεσε περίπου μία ώρα, καθώς ξεκίνησε με περίπου δέκα λεπτά καθυστέρηση.
Το κυριότερο που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας λοιπόν από το Φρανσουά Ολάντ είναι η στήριξη της Γαλλίας σε σχέση με το ΔΝΤ που συνεχίζει να βάζει «τρικλοποδιές» στο κλείσιμο του προγράμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε στο Γάλλο Πρόεδρο, ότι η συμφωνία για την αξιολόγηση, θα είχε κλείσει εδώ και καιρό, εάν οι διαφωνίες των θεσμών δεν είχαν προκαλέσει καθυστερήσεις.Κάθε καθυστέρηση προκαλεί κόστος στην ελληνική οικονομία και αστάθεια στην Ευρώπη, μετέφερε ο πρωθυπουργός και επικαλέστηκε στοιχεία για να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα τα έχει τελικά πάει καλύτερα απ’ ότι αναμενόταν και δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα.
Υπογράμμισε επίσης ότι το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 2,3% ενώ εχθές ανακοίνωσε ύφεση 0,2%. Η Ελλάδα διεκδικεί το δικαίωμα να αποφασίζει για το πως τα κατανέμει τα βάρη μέσω των νομοσχεδίων που ψηφίζει, είπε επίσης ο πρωθυπουργός στον Γάλλο Πρόεδρο.
Σύμφωνα με το Mega, ο κ.Ολάντ φέρεται να είπε λίγο πριν τη συνάντηση: “Εγώ θέλω να σώσω την Ελλάδα, όχι τον Τσίπρα.”
Στρατηγική πολιτικής λύσης
Όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247 το Μαξίμου βάζει μπροστά την στρατηγική της πολιτικής λύσης, καθώς υπάρχει η αντίληψη πως «εκεί που οι αριθμοί δεν βγαίνουν» την λύση μπορεί να δώσει η πολιτική διαπραγμάτευση. Η εκτίμηση που υπήρξε είναι πως η πρωτοβουλία αυτή δεν πρέπει να αναληφθεί την τελευταία στιγμή και ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει με μια σειρά επαφών, που εγκαινιάζει σήμερα, να θέσει το ελληνικό πλαίσιο πριν την επιστροφή των θεσμών στις 18 Απριλίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τη συνάντηση με Ολάντ θα κινηθεί ο κ.Τσίπρας και στο γεύμα εργασίας που θα έχει την Πέμπτη το πρωί στο Στρασβούργο με τον Μάρτιν Σουλτς.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να φέρει την Ευρωπαϊκή πλευρά του κουαρτέτου με το μέρος του γνωρίζοντας καλά πως το «παζάρι» με το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να είναι σκληρό.
Υπό το πρίσμα μια σειράς δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων, πως το ΔΝΤ αποτελεί «προϋπόθεση για την συμφωνία», ο πρωθυπουργός επιδιώκει συνεπώς να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τη στάση που θα κρατήσουν οι ηγέτες και οι αξιωματούχοι της Γηραιάς Ηπείρου στο νέο κύκλο των συζητήσεων που θα ξεκινήσει.
Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι ο κ.Τσίπρας συναντάται με δύο σοσιαλδημοκράτες πολιτικούς, τον κ.Ολάντ και τον κ.Σουλτς, καθώς εξακολουθεί και ποντάρει στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία για αλλαγή πολιτικής πλεύσης στην Ευρώπη, γνωρίζοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος επιθυμεί για εσωτερικούς λόγους (προκειμένου δηλαδή να απευθυνθεί στο αριστερό ακροατήριο στη Γαλλία) να εμφανίζεται σύμμαχος της Ελλάδας- χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι θα έλθει και σε ευθεία σύγκρουση με το Βερολίνο.
(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)