‘Στο σφυρί’ η αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ

‘Στο σφυρί’ η αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ
Greeces Prime Minister Alexis Tsipras briefs Parliamentary plenary on the developments in the Cyprus issue in Athens, Greece on July 11, 2017. / , 11 2017. George Vitsaras / SOOC

Το παρών στην τροπολογία Κοντονή για την αυτεπάγγελτη δίωξη της παρεμπόδισης των πλειστηριασμών και η παραχώρηση της αντιπολίτευσης στις εξ’ αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικές δυνάμεις

Η χτεσινή εικόνα στη βουλή σχετικά με την τροπολογία για την δίωξη των κινητοποιήσεων κατά των πλειστηριασμών έφερε στην επιφάνεια μια αντιφατική αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ που στην πράξη ακυρώνει τη συνύπαρξη φιλελεύθερου και λαϊκού στοιχείου στη φυσιογνωμία της ΝΔ όπως αυτή διατυπώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο 11ο συνέδριο του κόμματος μόλις πριν από λίγες μέρες.

Από τη μια μεριά ο Μάκης Βορίδης χαιρέτιζε την «αφοσίωση της κυβέρνησης στη διενέργεια των πλειστηριασμών», ταυτόχρονα της έκανε κριτική επειδή δεν έφερνε διάταξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και σε κάθε περίπτωση αντιμετώπιζε ως δικαίωση της ΝΔ την κυβίστηση του ΣΥΡΙΖΑ από το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» ενώ παράλληλα σχολίαζε δηκτικά την «ποινικοποίηση» μέσω της «καταδιωκτικής διάταξης». Από την άλλη μεριά ο Άδωνις Γεωργιάδης ειρωνευόταν και χλεύαζε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι με την τροπολογία Κοντονή θα στείλουν στη φυλακή το Λαφαζάνη, το Στρατούλη και την Κωνσταντοπούλου, δηλαδή τα πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται στα αριστερά του κυβερνώντος κόμματος.

Τελικώς το δια ταύτα ήταν η ΝΔ να ψηφίσει παρών στην τροπολογία Κοντονή για την αυτεπάγγελτη δίωξη της παρεμπόδισης των πλειστηριασμών και ο λόγος είναι ότι και η ΝΔ για να αποφευχθεί μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι υπέρ της διενέργειας πλειστηριασμών και εξ’ αιτίας αυτού δεν έφτασε στο σημείο να καταψηφίσει τη συγκεκριμένο νομοθέτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνέχεια κατέθεσε και δική του τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη για «παράνομη είσοδο και πρόκληση καταστροφών σε δημόσιους χώρους  από τους κουκουλοφόρους και τους Ρουβίκωνες» και με ανακοίνωση τόνιζε ότι είναι έτοιμη να ψηφίσει «με τα δύο χέρια» μια τέτοια τροπολογία. Με αντίστοιχο πνεύμα, δηλώνοντας την ετοιμότητα δηλαδή της ΝΔ να ψηφίσει και «με τα δύο χέρια» είχε τοποθετηθεί και ο Γιάννης Βρούτσης για την τροπολογία Αχτσιόγλου την ίδια ώρα που το ΚΚΕ και τα άλλα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς επιδίδονταν σε καταγγελίες για τροπολογία που κινείται στα όρια της απαγόρευσης των απεργιών από τα συνδικάτα.

H τακτική της ΝΔ να χρησιμοποιεί την εξ’ αριστερών αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ για να αποδομήσει και να φθείρει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αλλά την ίδια ώρα σε θέματα (πλειστηριασμοί, απεργίες κλπ) που αυτές οι δυνάμεις ανάγουν σε casus belli με την κυβέρνηση, η ΝΔ βρίσκεται απέναντι και ουσιαστικά ταυτίζεται με την κυβέρνηση ασκώντας της κριτική αποκλειστικά στο ότι έχει αποτύχει στην αποτελεσματική διαχείριση του μνημονίου και παραχωρεί για καυτά κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, την αντιπολίτευση στις, εντός και εκτός κοινοβουλίου, εξ’ αριστερών δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα