Στον αέρα οι κυρώσεις στην Τουρκία – Μάχη στο δείπνο των 27 της ΕΕ για να αλλάξει το προσχέδιο
Δυσαρεστημένη η ελληνική πλευρά με το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Ποιες χώρες θέλουν κυρώσεις στην Τουρκία και ποιες όχι. Τα χρονοδιαγράμματα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.
- 10 Δεκεμβρίου 2020 20:51
Μάχη προκειμένου να αλλάξει το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και να μην “πέσει στα μαλακά” η Τουρκία θα δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο δείπνο των 27 ηγετών, που ξεκινά στις εννιάμιση η ώρα Ελλάδας.
Νωρίτερα κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι το προσχέδιο ουσιαστικά παρέπεμπε τις αποφάσεις για κυρώσεις στην Τουρκία στην επόμενη τακτική Σύνοδο του Μαρτίου.
“Θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το κείμενο συμπερασμάτων. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη και σήμερα χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία” ανέφεραν ειδικότερα κυβερνητικές πηγές. “Για μας διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ” προσέθεταν, παραπέμποντας στη δήλωση που είχε κάνει το μεσημέρι προσερχόμενος στη Σύνοδο ο κ. Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ειδικότερα ότι όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία: “Το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”
Υπενθύμισε ότι: “Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.”
Και κατέληξε με νόημα: “Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. “Pacta sunt servanda”.”
Κατά των κυρώσεων στην Τουρκία τάσσονται Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Μάλτα. Η Γερμανία βεβαίως δεν θέλει να ακούσει για εμπάργκο όπλων, παρότι και γερμανικά πολιτικά κόμματα όπως οι Πράσινοι πιέζουν τη Μέρκελ. Ενώ οι ιταλικές και ισπανικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες με 90 δισ δάνεια στην Τουρκία.
Αντίθετα, αποφάσεις για κυρώσεις ζητούν η Γαλλία, η Αυστρία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Αυστρία και Ολλανδία μάλιστα έχουν επίσης ζητήσει, μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλαγές στο κείμενο συμπερασμάτων.
Αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι το χρονοδιάγραμμα που θα δοθεί στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προκειμένου να καταρτίσει τη λίστα κυρώσεων. Η ελληνική πλευρά φέρεται να αντιπροτείνει αντί να παραπεμφθεί το ζήτημα στην τακτική Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, να διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος ειδικά για την Τουρκία το Φεβρουάριο. Η αξιοπιστία βέβαια της ΕΕ θα έχει εν τω μεταξύ καταστεί ανέκδοτο.
Συμφωνία πάντως επετεύχθη για το έτερο μείζον θέμα της ατζέντας, που “καίει” βεβαίως και την Ελλάδα, δηλαδή το Ταμείο Ανάκαμψης και τον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπου έθεταν βέτο Ουγγαρία και Πολωνία διαφωνώντας με τις προϋποθέσεις για σεβασμό στο κράτος δικαίου.
Όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι 27 συμφώνησαν στη συμβιβαστική πρόταση της γερμανικής προεδρίας, δηλαδή η ΕΕ θα μπορεί στο μέλλον να διεκδικήσει επιστροφές χρημάτων από κράτη μέλη που έχουν παραβιάσει το κράτος δικαίου, αλλά αυτός ο μηχανισμός δεν θα εφαρμοστεί πριν το 2022.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr