Στον αστερισμό της απλής αναλογικής

Στον αστερισμό της απλής αναλογικής

Έντονες είναι οι πολιτικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις θεσμικές αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 ποια είναι τα επόμενα βήματα του Μαξίμου, αλλά και οι προβληματισμοί που υπάρχουν για τον εκλογικό νόμο και τις αλλαγές στο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο κίνδυνος της ακυβερνησίας συγκρούεται με την απλή αναλογική που επιθυμούν πολλά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη και πάνω σε αυτό το πεδίο αναζητείται η καλύτερη δυνατή φόρμουλα. Είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός δεν θέλει η τελική πρόταση να απομακρυνθεί από τις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμώντας τον Σεπτέμβρη να προσέλθει στο Συνέδριο του κόμματος με έναν ψηφισμένο εκλογικό νόμο, αλλά και μια πρόταση για την Συνταγματική αναθεώρηση που να υπηρετεί την ιδεολογία της Κουμουνδούρου.

Σε καμία περίπτωση, ωστόσο δεν θα ήθελε να χρεωθεί ένα εκλογικό σύστημα που οδηγεί στην ακυβερνησία και αυτό ήταν το βασικό επιχείρημα που διατύπωσαν οι υπέρμαχοι της πρότασης Κουρουμπλή, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και στις αντιδράσεις που υπήρχαν από κομματικά στελέχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον Παναγιώτη Κουρουμπλή να ετοιμάσει όλα τα πιθανά σενάρια, έτσι ώστε οι προτάσεις σύντομα να φτάσουν στην Κουμουνδούρου προκειμένου να ξεκινήσει και ο εσωκομματικός διάλογος.

Η πρόταση Κουρουμπλή για το μπόνους

Όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247, η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών κάνει λόγο για απλή αναλογική στις δυο πρώτες κατανομές με την επιδότηση των 30 εδρών να δίνεται στην τρίτη κατανομή στο κόμμα ή στον συνασπισμό κομμάτων που θα έχει ποσοστό άνω του 40%. Αν οι συνθήκες αυτές δεν ικανοποιούνται, τότε το μπόνους θα κατανέμεται σε όλα τα κόμματα με εφαρμογή της απλής και καθαρής αναλογικής.

Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει στην πρόταση Κουρουμπλή είναι κατά πόσο είναι εφικτές οι προγραμματικές προεκλογικές δεσμεύσεις για συνεργασίες των κομμάτων πριν από την προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να εξασφαλίσουν το μειωμένο μπόνους.

Αυτό το ενδεχόμενο απέκλεισε και ο Βασίλης Λεβέντης μιλώντας στον ΣΚΑΙ: “Πως θα δηλώσει η ΈΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ με ποιους είναι, δεν μπορώ να δηλώσω εγώ ούτε με ΣΥΡΙΖΑ ούτε με ΝΔ.”

Τα θέματα στα οποία φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση είναι η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, αλλά και η διατήρηση του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το κατά πόσο οι 200 ψήφοι για την εφαρμογή του εκλογικού νόμου στην αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι ένας εφικτός στόχος, αναμένεται να ξεκινήσει κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Με δεδομένη την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αλλαγές, ο πρωθυπουργός στρέφει το ενδιαφέρον, με δέλεαρ την απλή αναλογική ή ένα αναλογικότερο σύστημα, σε ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, όπου φαίνεται να υπάρχει πεδίο συνεννόησης. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως η αριθμητική της συγκυβέρνησης με τα τρία κόμματα φτάνουν μόλις τις 188 ψήφους. Οι προθέσεις των 4 ανεξάρτητων βουλευτών δεν έχουν γίνει γνωστές, ενώ το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει πως στηρίζει μόνο την καθαρή απλή αναλογική.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως για την συγκέντρωση πλειοψηφίας των 2/3 είναι απαραίτητες και οι ψήφοι της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ.

Από το Μαξίμου δεν πρόκειται να αφήσουν την στάση της ΝΔ στο απυρόβλητο, την οποία, αν επιμείνει στη στάση της, θα κατηγορήσουν ότι αρνείται να συμπράξει με την κυβέρνηση και να προάγει ένα κλίμα συναίνεσης με στόχο την ισονομία και την δικαιότερη αντιπροσώπευση των πολιτών μέσα στη Βουλή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στις αλλαγές του Συντάγματος πέρα από την αναβάθμιση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την χρηματοδότηση των κομμάτων, πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να παίξει ο τρόπος εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας.

Η λήξη της θητείας του να μην επηρεάζει το χρόνο διεξαγωγής εκλογών, αλλά και η εκλογή του από την βάση είναι δυο σενάρια που φέρονται να εξετάζονται από την κυβέρνηση. Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν και οι αρμοδιότητές του με το πακέτο αυτών των προτάσεων να απευθύνονται και στα αντανακλαστικά μερίδας βουλευτών της ΝΔ που δεν συμμερίζονται απόλυτα τις απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ετοιμάζεται η επιτροπή για το Σύνταγμα

Η παρουσίαση ενός Συντάγματος που θα εμβαθύνει στους θεσμούς της Δημοκρατίας και θα ενισχύει το δίκαιο, τη συμμετοχή των πολιτών και τα κοινωνικά δικαιώματα αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η πρώτη άτυπη συνάντηση της επιτροπής για την Συνταγματική αναθεώρηση παρουσία συνταγματολόγων, ανάμεσα σε αυτούς ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Κώστας Χρυσόγονος και ο Ηλίας Νικολόπουλος.

Η 5μελής επιτροπής που θα συσταθεί και θα ανακοινωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον Γιώργο Κατρούγκαλο έχει αναλάβει την υποχρέωση να παραδώσει στον πρωθυπουργό σε εύλογο χρονικό διάστημα, πολύ πριν τις 24 Ιουλίου, ένα πλήρες κείμενο με τις προτάσεις της.

Το επόμενο ραντεβού της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να υπάρχουν ήδη επεξεργασμένες θέσεις τις οποίες θα αρχίζουν να συντάσσουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα