Στόχος της ΝΔ να ξανακερδίσει τους 600.000 ψηφοφόρους που έχασε στις ευρωεκλογές, αλλά δεν πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ
Η αποτίμηση του αποτελέσματος των διπλών εκλογών από την εκτελεστική γραμματεία υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Ποια λάθη ομολογούν και πως ερμηνεύουν την ήττα
- 03 Ιουνίου 2014 19:55
Της Βίκυς Σαμαρά
Τέσσερις προϋποθέσεις για την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εθνικές εκλογές τέθηκαν σύμφωνα με κομματικές πηγές κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας με θέμα την αποτίμηση του αποτελέσματος των διπλών εκλογών:
Πρώτον, να επιτύχει η κυβέρνηση να δώσει στους πολίτες με χειροπιαστό τρόπο να νιώσουν την προοπτική της ανάπτυξης. Κομματικές πηγές επικαλούνται σχετικά πως η ανεργία πέφτει ήδη συνεχώς, καθώς από 27,7% το Σεπτέμβριο το Φεβρουάριο είχε φτάσει στο 26,5%, και πως όπως έδειξε η περίπτωση της Πορτογαλίας ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας μπορεί να επιταχυνθεί, εκτιμώντας συνεπώς ότι η κατάσταση θα βελτιώνεται συνεχώς.
Δεύτερον, διόρθωση αδικιών στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό και ελαφρύνσεις, χωρίς να τίθεται η χώρα σε κίνδυνο να βρεθεί ξανά σε κρίση ελλειμμάτων. “Δεν τάζουμε αυτά που δεν έχουμε να δώσουμε, δεν παραβλέπουμε αυτά που μπορούμε να δώσουμε και δεν ξεχνούμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί”, αναφέρει χαρακτηριστικά ενημερωτικό σημείωμα του κόμματος της Ν.Δ. Σημειώνει δε πως η διόρθωση αδικιών ιδιαίτερα απέναντι στη μεσαία τάξη και τους αγρότες είχε προγραμματιστεί έτσι κι αλλιώς πριν τις διπλές κάλπες και τώρα επιταχύνεται.
Τρίτον, να μην υπάρξει ακυβερνησία, κάτι που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δε θα συμβεί αφού οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ για ανατροπή της κυβέρνησης έπεσαν ήδη στο κενό.
Τέταρτον, επαναπατρισμός των 600.000 ψηφοφόρων που στις ευρωεκλογές δεν στράφηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έφυγαν από τη Ν.Δ, ψηφίζοντας χαλαρά, επιλέγοντας πολύ μικρά κόμματα ή απέχοντας. Η ερμηνεία του κόμματος της Ν.Δ είναι πως οι πολίτες αυτοί παραμένουν στην παράταξη, αλλά χρειάζεται συστηματική προσέγγιση τους. Η Συγγρού θα αναλάβει να καταγράψει τι έγινε ανά νομό και περιφέρεια, να εισηγηθεί και να συντονίσει όλες τις διορθωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, τοπικά και κεντρικά.
Το συμπέρασμα του κόμματος της Ν.Δ από τον απολογισμό των διπλών εκλογών, είναι πως πέρα από τον αυτοδιοικητικό χάρτη όπου κυριαρχεί το γαλάζιο χρώμα, φάνηκε πως η Ν.Δ κράτησε τις δυνάμεις της σε σημαντικό βαθμό για τη δύσκολη διετία της διακυβέρνησης που πέρασε και έχει σημαντικές εφεδρείες ψηφοφόρων, που λόγω της χαλαρότητας της ψήφου δεν στήριξαν τη Ν.Δ αυτή τη φορά, αλλά κερδίζονται εάν κυβέρνηση και κόμμα κάνουν σωστά τη δουλειά τους από εδώ και μπρος.
Επίσης, εκτιμάται πως: “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει οροφή και ήδη υποχωρεί. Οι ΑΝΕΛ έχουν ξεφουσκώσει, παρά το όργιο του λαϊκισμού στο οποίο επιδόθηκαν. Η ΔΗΜΑΡ «τιμωρήθηκε», παρά το ότι το έπαιξε «αντιμνημονιακή» κι από την ώρα που το έπαιξε αντιμνημονιακή! Η ΧΑ είδε τη δυναμική της να ανακόπτεται και έφθασε κι εκείνη την οροφή της.”
Τα συμπεράσματα αυτά βασίζονται στα εξής σημεία:
Η Ν.Δ κέρδισε την πλειοψηφία των περιφερειών και δήμων. Υποψήφιοι της Ν.Δ πήραν συγκεκριμένα 165 δήμους (ποσοστό 50,1% επί του συνόλου) από 92 το 2010, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 2010 ως Συνασπισμός είχε έξι δήμους και εφέτος κέρδισε 19 (ποσοστό 5,9% επί του συνόλου). Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει 130 δήμους, ενώ σήμερα έχει 78 (ποσοστό 24% επί του συνόλου).
Γαλάζιες βάφτηκαν επίσης επτά περιφέρειες και επιπλέον μία πήρε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Απόστολος Τζιτζικώστας που είναι μέλος της Ν.Δ.
Κομματικές πηγές συνεπώς εκτιμούσαν ότι “σε γενικές γραμμές οι πολίτες επιδοκίμασαν τη στρατηγική της παράταξης να στηρίξει πρόσωπα που είχαν συγκροτημένη αυτοδιοικητική ατζέντα, κόντρα στα σκληρά, ξεπερασμένα διλήμματα του ΣΥΡΙΖΑ.”
Καμία αναφορά ωστόσο στους λόγους που οδήγησαν στην ήττα σε Αθήνα, Αττική και Θεσσαλονίκη και στο διχασμό στην Κεντρική Μακεδονία.
Όσον αφορά στις ευρωεκλογές, μετά από μία διετία πολύ δύσκολη για τη χώρα και την κυβέρνηση και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικοποίησε στο έπακρο την εκλογική μάχη με το σλόγκαν “ψηφίζετε, φεύγουν” τελικά πήρε 150.000 λιγότερες ψήφους από τον Ιούνιο του 2012.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το στοίχημα που μόνος του είχε βάλει στις ευρωεκλογές: Το ποιος κερδίζει και το ποιος χάνει σε μια εκλογική αναμέτρηση φαίνεται από το ποιος βάζει το πολιτικό διακύβευμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, ζήτησε από το λαό στις 25 να ψηφίσουν, ώστε στις 26 να φύγει η κυβέρνηση. Και ο λαός απάντησε αρνητικά!”, σημειώνεται σχετικά στο γαλάζιο ενημερωτικό σημείωμα.
Η ΧΑ κέρδισε 95.000 ψήφους σε σχέση με το Μάιο του 2012, αλλά δεν πήρε το 16% που προεξοφλούσε η ίδια, ούτε το διψήφιο ποσοστό που τους έδιναν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις μέχρι πριν από λίγους μήνες.
Σε κάθε ευρωεκλογές το κυβερνητικό κόμμα χάνει συνήθως περίπου το ένα τέταρτο της δύναμής του των βουλευτικών εκλογών, υπό κανονικές συνθήκες. Η Ν.Δ έχασε κάτι λιγότερο από το ένα τέταρτο και μάλιστα σε συνθήκες διόλου «κανονικές», ενώ επτά μονάδες έχασαν τα περισσότερα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη.
“Παρ’ όλα αυτά έγιναν και σφάλματα, ενώ εμφανίστηκαν και αδυναμίες και στη διετία και στο τελευταίο διάστημα και στην ίδια την εκλογική μάχη”, ομολογείται πάντως.