Σχοινάς: Στην καρδιά των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο
"Η ευημερία των παιδιών μας online αλλά και offline είναι από τις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", υπογραμμίζει ο κ. Σχοινάς
- 14 Δεκεμβρίου 2019 08:46
Η ασφαλής και υπεύθυνη πλοήγηση στο διαδίκτυο «βρίσκεται στην καρδιά των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαριτης Σχοινάς, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για τους σκοπούς της ενημερωτικής ημερίδας που συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη.
«Στη σημερινή ψηφιακή εποχή τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται απ’ όλο και μεγαλύτερο αριθμό ψηφιακών δυνατοτήτων και συνδεδεμένων τεχνολογιών,προσφέροντας ενημέρωση. Συγχρόνως όμως, κοινή είναι η παραδοχή πως το Διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες εγκυμονούν σημαντικούς αλλά αντιμετωπίσιμους κινδύνους, για τη νεολαία μας» επισημαίνει ο κ. Σχοινάς, στο εκτεταμένο πεδίο ευθύνης της Αντιπροεδρίας του οποίου εντάσσεται και το συγκεκριμένο ζήτημα.
Εξηγώντας τους κινδύνους που «εγκυμονεί» το διαδίκτυο, ο κ. Σχοινάς αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το bullying στον κυβερνοχώρο, η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων, η παραπληροφόρηση, το βίαιο ή τρομοκρατικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο είναι μόνο ορισμένες από τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Στην Ελλάδα ένα παιδί αρχίζει να σερφάρει στο Ίντερνετ κατά μέσο όρο στην ηλικία των επτά χρονών και ανοίγει λογαριασμό σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στα 13 του χρόνια. Το 83% των παιδιών παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί το διαδίκτυο χωρίς γονική επίβλεψη και το 61% δηλώνει ότι έχει δει κάποιο βίαιο ή ερωτικό περιεχόμενο online. Πάνω από 4 στους 10 νέους έχουν πέσει θύμα cyber bullying».
Τα παραπάνω, σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, είναι «πολύ σοβαρά ζητήματα που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγιή και ισορροπημένη ανάπτυξη των παιδιών μας αλλά και την ικανότητά τους να δημιουργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και κοινωνικοποίηση, στη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους».
«Η ευημερία των παιδιών μας online αλλά και offline είναι από τις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», υπογραμμίζει ο κ. Σχοινάς και προσθέτει πως «με τις πρωτοβουλίες μας δείχνουμε το δρόμο για να καταστήσουμε το Διαδίκτυο ασφαλέστερο και καλύτερο για τους νέους μας και όχι μόνο για αυτούς».
Αναφέρεται, δε, σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, όπως τα Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου, η «Συμμαχία για την καλύτερη προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο» αλλά και η πλατφόρμα «Saferinternet4kids», η οποία, όπως είπε γνωρίζει μεγάλη επιτυχία με πάνω από 40.000 επισκέψεις μηνιαίως κατά μέσο όρο.
«Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την Ευρώπη ως το κοινό μας σπίτι με γερά θεμέλια στην πολυμορφία, την ανοχή και την αλληλεγγύη. Όλες οι πρωτοβουλίες μας έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίξουμε αυτές τις θεμελιώδεις αξίες στον κόσμο του διαδικτύου» τονίζει ο κ. Σχοινάς και συνεχίζει: « Οι νέοι Ευρωπαίοι είναι οι πυλώνες των ευρωπαϊκών κοινωνιών του μέλλοντος μας. Πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την πρόοδο και την ευημερία τους. Προϋπόθεση είναι να συνεργαστούμε από κοινού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Και να μην λησμονούμε ότι ο καθένας από εμάς οφείλει να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στο να προστατεύσουμε και να εμπλουτίσουμε τους νέους μας με τα κατάλληλα εφόδια και δεξιότητες ώστε να είναι πλήρως εξοπλισμένοι ψηφιακοί πολίτες».
Ο κ. Σχοινάς υπενθυμίζει επίσης τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνοντας πως “αυτές οι αξίες και οι αρχές θα πρέπει να διασφαλίζονται ως κόρη οφθαλμού και στη νέα ψηφιοποιημένη εποχή”.
Μ. Σπυράκη: Όλοι μας έχουμε την ευθύνη να κάνουμε μια θετική διαφορά στο διαδίκτυο
Στην ημερίδα, που διεξήχθη χθες στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Καλαμαριάς, με πρωτοβουλία της κ. Σπυράκη και του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας, πήραν μέρος μαθητές και μαθήτριες από 17 γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης.
Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είναι και “Πρέσβειρα για Ασφαλές Διαδίκτυο”, στην τοποθέτησή της στη διάρκεια της ημερίδας αναφέρθηκε στα θετικά αλλά και τα αρνητικά του διαδικτύου, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Είναι αλήθεια ότι το διαδίκτυο έχει καθιερωθεί σαν αξιόπιστη και σωστή πηγή πληροφόρησης. Όμως, εκτός απ’ τα καλά που φέρνει στη ζωή μας, κρύβει και κινδύνους, κυρίως για τα παιδιά”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σπυράκη.
Επισήμανε, δε, ότι “πολλοί γονείς δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί ότι χρειάζεται προσοχή, επίβλεψη και καθοδήγηση για τα παιδιά τους σε θέματα που αφορούν το διαδίκτυο. Οι γονείς δεν πρέπει να επαναπαύονται, γιατί είναι αδύνατο να γνωρίζουν τι μπορεί να συμβαίνει ή να λέγεται στους διάφορους τρόπους επικοινωνίας που διεξάγονται μέσα σε αυτό”.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα εφτά στα δέκα παιδιά κάνουν χρήση των κοινωνικών δικτύων σε μη επιτρεπτή ηλικία και το 21% δηλώνει πως δέχθηκε διαδικτυακή παρενόχληση, την οποία επιχείρησε να αντιμετωπίσει χωρίς να το αναφέρει σε κανέναν. Επίσης, το 21% των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο ίντερνετ, το 14% έχει μοιραστεί πολύ προσωπικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο, ενώ έξι στα 10 παιδιά έχουν συναντήσει βίαιο και ακατάλληλο περιεχόμενο.
Η έρευνα έγινε σε δείγμα 14.000 μαθητών από 400 σχολεία της χώρας και την οποία πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και ‘Ερευνας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και -μεταξύ άλλων- αναφέρει ότι το 83% των παιδιών δηλώνει ότι “σερφάρει” χωρίς την επίβλεψη των γονιών του, ενώ όπως προκύπτει από τις απαντήσεις σχεδόν οι μισοί γονείς (43%) δεν θέτουν όρια στα παιδιά τους όσον αφορά στη χρήση του διαδικτύου αλλά και τον χρόνο παραμονής στον ψηφιακό κόσμο.
«Όλοι μας έχουμε την ευθύνη να κάνουμε μια θετική διαφορά στο διαδίκτυο. Μπορούμε όλοι να προωθήσουμε το θετικό, με το να είμαστε ευγενικοί, να δείχνουμε σεβασμό προς τους άλλους και να αναζητούμε θετικές ευκαιρίες δημιουργίας και διασύνδεσης. Μπορούμε όλοι να απαντήσουμε στην αρνητική χρήση του διαδικτύου αναφέροντας οποιοδήποτε ακατάλληλο ή παράνομο περιεχόμενο» τόνισε η κ. Σπυράκη.
‘Αλλωστε, όπως επισήμανε και η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Κατερίνα Ψαρουδάκη, υπάρχουν “χρυσοί κανόνες ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο”. “Καθώς περνούν τα χρόνια η ηλικία των παιδιών που μπαίνει στο διαδίκτυο θα είναι ολοένα και μειούμενη” εκτίμησε -μεταξύ άλλων- η κ. Ψαρουδάκη.