Συνάντηση Δένδια- Λαβρόφ: “Η Ελλάδα έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα- Η Τουρκία γραφείο ταξιδίων τζιχαντιστών”
Σε θερμό κλίμα η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Οι αναφορές στους δεσμούς των δύο χωρών και τα "καρφιά" για την Τουρκία.
- 26 Οκτωβρίου 2020 14:45
Για μια σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων η οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας αλλά και η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, συνομίλησαν κατά τη συνάντησή τους οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, Νίκος Δένδιας και Σεργκέι Λαβρόφ. Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους έκανε «ειδική αναφορά στο αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνουμε τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
«Συζητήσαμε τις περιφερειακές εξελίξεις. Κοινός παρονομαστής σε όλα τα ζητήματα ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Δένδιας μετά το πέρας της συνάντησης.
«Η Τουρκία έχει νεοοθωμανικές επεκτατικές βλέψεις. Εξέφρασα στον κύριο Λαβρόφ την ανησυχία της Ελλάδας για τον ιδιαίτερα αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας», συνέχισε ο κ. Δένδιας.
«Η Τουρκία έχει καταστεί γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές, οι οποίοι μεταφέρονται σε διάφορες εστίες ένστασης στην ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στον πόλεμο της Συρίας αλλά και τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
«Ο στρατιωτικός εξοπλισμός της Τουρκίας αποσταθεροποιεί την περιοχή. Χθες η Τουρκία εξέφρασε για πολλοστή φορά την πρόθεσή της να συνεχίσει τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Είναι φανερό ότι επενδύει στην κλιμάκωση της έντασης. Περιφρονεί τις εκκλήσεις φίλων και εταίρων. Η Ελλάδα έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα για να υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε ο κ. Δένδιας στέλνοντας εκ νέου μήνυμα στην Άγκυρα ότι «διάλογος υπό το καθεστώς πιέσεων δεν γίνεται να υπάρξει».
Όπως επισήμανε ο Νίκος Δένδιας, «η συνάντηση είναι συνέχεια ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Οι χώρες και λαοί μας συνδέονται με μακρά φιλία που εδράζεται στον αλληλοσεβασμό και την αλληλοκατανόηση. Οι σχέσεις έχουν διάρκεια αιώνων. Η Ρωσία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον αγώνα της Ελλάδας για την ανεξαρτησία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί σταθερό συνομιλητή της Ρωσίας. Τονίσαμε τη σημασία ενίσχυσης των διμερών διπλωματικών επαφών μας. Η Ελλάδα έχει την πρόθεση να καταστεί δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ ΕΕ, ΝΑΤΟ και Τουρκίας. Ελλάδα και Ρωσία έχουμε πολλά να κερδίσουμε δουλεύοντας μαζί».
Παίρνοντας τον λόγο ο Ρώσος ΥΠΕΞ επεσήμανε πως «η Ελλάδα είναι ένας από τους πολύ σημαντικούς ευρωπαϊκούς εταίρους μας, έχουμε μακραίωνη φιλία» ενώ έκανε λόγο για «πολύ καλές συνομιλίες».
«Υπογράψαμε μια σημαντική συμφωνία, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη ενός μεγάλης κλίμακας κοινού μνημονίου Ρωσίας – Ελλάδας» είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι «διαπιστώσαμε ότι παρά τις δυσκολίες της επιδημιολογικής κατάστασης η διμερής συνεργασία συνεχίζεται».
Ο κ. Λαβφόφ επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει διαϋπουργική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για μια σειρά από θέματα ενώ εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατό η μείωση της εμπορικής συνεργασίας λόγω πανδημίας.
Επίσης, ο Ρώσος ΥΠΕΞ γνωστοποίησε ότι οι δύο άνδρες συνομίλησαν και αντάλλαξαν απόψεις για την επίλυση των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο: «Η Ρωσία δεν μπορεί να τηρήσει κάποια άλλη στάση εκτός από αυτή που υπαγορεύει το δίκαιο της θάλασσας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε ότι κάθε μέλος αυτής της σύμβασης μπορεί να καταχωρήσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως 12 μίλια τηρώντας την κοινή λογική και γεωγραφικές ουδετερότητες.
Ο κ. Λαβρόφ επισήμανε ότι οι διαφορές μπορούν να λύνονται «μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων με συνυπολογισμό και σεβασμό των συμφερόντων του καθενός».
«Οποιαδήποτε προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ των χωρών, πρέπει να επιλύονται βάση του διαλόγου. Όσο και να είναι δύσκολη η κατάσταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας εμείς θα είμαστε πάντα υπέρ της συζήτησης και της επίλυσης αυτών των προβλημάτων μέσω απευθείας διαλόγου».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ενόψει του ταξιδιού του στην Αθήνα, ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε υπογραμμίσει πως «όταν προκύπτει ζήτημα οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο»
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ διεμήνυσε ότι η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνθήκη και σημειώνει πως το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια.
Το μήνυμα στα ρωσικά του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών
Με αφορμή την επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, το Υπουργείο Εξωτερικών ανάρτησε στο Twitter, χαιρετισμό στα ρωσικά.
Στο μήνυμα γίνεται αναφορά στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών και στον στόχο της ενίσχυσης των σχέσεων και της συνεργασίας.
Ο κ. Λαβρόφ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις πέντε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.