Η συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν έφερε 25 συμφωνίες

Η συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν έφερε 25 συμφωνίες
Στην Κωνσταντινούπολη μετέβη την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, για το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας. Στο στιγμιότυπο από την συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, συνάντηση που πραγατοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά τη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας στον ΟΗΕ σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Τι είπαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου (Vid)

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε στην Κωνσταντινούπολη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η συνάντηση, σύμφωνα με cihan.com.tr , πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, και σύμφωνα με το gercekgundem.com διήρκεσε μία ώρα.

“Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις” σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς στα Μέσα Ενημέρωσης μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, τονίζοντας ότι είναι στο χέρι των δύο πλευρών να πυκνώσουν οι καλές μέρες.

Επισήμανε ακόμα, σύμφωνα με το hurriyet.com.tr , ότι η Ελλάδα έχει υποστηρίξει το ευρωπαϊκό όραμα της Τουρκίας, σημειώνοντας πως η χώρα θα είναι ένας καλύτερος γείτονας για μια ευρωπαϊκή Τουρκία.

Σε ερώτηση Τουρκάλας δημοσιογράφου για το κατά πόσον το ζήτημα της ΑΟΖ, της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, απασχόλησε τους δύο πρωθυπουργούς, ο κ. Σαμαράς δεν μπήκε σε λεπτομέρειες.

Ωστόσο σημείωσε ότι “η θέση της Ελλάδας για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι γνωστή, το δικαίωμα που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο υπάρχει πάντοτε, για την ΑΟΖ, και στο ζήτημα της τρομοκρατίας είναι καθαρό ότι η Ελλάδα έχει θέση και βούληση ώστε να ελαχιστοποιηθεί αυτό το φαινόμενο που προκαλεί δυσάρεστες εξελίξεις ευρύτερα στην περιοχή”.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως δεν έχει επιλυθεί εδώ και 40 χρόνια, κάτι που θα πρέπει να αλλάξει. “Η σταθερότητα στην περιοχή θα συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος”, υπογράμμισε, τονίζοντας πως η Ελλάδα κινείται με δίκαιο τρόπο για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις διαφορές των δύο χωρών λέγοντας ότι “Ελλάδα και Τουρκία μοιραζόμαστε μία φορτωμένη Ιστορία, είμαστε όμως ιστορικοί λαοί. Έχουμε περάσει από κρίσεις και εντάσεις, υπάρχουν ζητήματα που διαφωνούμε. Είναι όμως υποχρέωσή μας η βελτίωση και ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών προς όφελος όλης της περιοχής. Εμπεδώνουμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού. Ο χρυσός κανόνας για μία καλή σχέση είναι ο αλληλοσεβασμός, η εθνική κυριαρχία, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου”.

Στο θέμα των μειονοτήτων ο κ. Σαμαράς είπε ότι υποχρέωση μίας ευνομούμενης πολιτείας είναι η προστασία όλων των πολιτών με ισονομία, ισοπολιτεία και εγγύηση των δικαιωμάτων τους επί τη βάση του διεθνούς δικαίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας: “Έχει σημασία σε ποιο πλαίσιο αναπτύσσονται οι σχέσεις των δύο χωρών. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι σταθερό σημείο αναφοράς. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, την προοπτική της πλήρους ένταξης, που συνεπάγεται και πλήρη συμμόρφωση στις υποχρεώσεις από την πλευρά της”.

Είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς ότι, η Ελλάδα επιδιώκει πάντα την επίλυση του Κυπριακού με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Κλείνοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι “Επιθυμία μας είναι οι συναντήσεις να γίνονται πιο συχνά. Στόχος είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και η βελτίωση των σχέσεων χωρίς μεγάλα λόγια, με πράξεις και σταθερά βήματα. Με τις επαφές των πολιτικών και των επιχειρηματιών θέλουμε να φέρουμε πιο κοντά τους δύο λαούς. Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης”.

Για το θέμα της Χάλκης ο κ. Σαμαράς είπε ότι η ελληνική θέση είναι γνωστή ενώ για την τρομοκρατία είπε ότι υπάρχει η θέληση και η βούληση και από τις δύο χώρες για να ελαχιστοποιηθεί το φαινόμενο αυτό.

Ερντογάν: “Η γειτνίαση έχει υποχρεώσεις”

Πολύ επωφελή χαρακτήρισε την συνάντηση ο κ. Ταγίπ Ερντογάν όπως και την δεύτερη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Το 2010 είχαν υπογραφεί 22 συμφωνίες, τώρα υπογράφηκαν 25 είπε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε ότι είναι ενδεικτικό της προόδου που έχουμε κάνει στους τομείς συνεργασίας. Δήλωσε ακόμη ο κ. Ερντογάν: “Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γειτονικές χώρες και υλοποιούν τις υποχρεώσεις τους, η γειτνίαση έχει υποχρεώσεις. Εξετάσαμε τα πραγματοποιηθέντα θέματα όπως και τα πραγματοποιήσιμα. Το 2010 είχαμε 5 δισεκ. εμπορικές συναλλαγές, το ισοζύγιο είναι εις βάρος της Τουρκίας, έχουμε καταφέρει να τις ανεβάσουμε στα 6,5 δισεκ. και έχουμε στόχο να τις διπλασιάσουμε. Οι Ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία ανήλθαν σε 6,6 δισεκ. δολάρια. Το τελευταίο διάστημα ένα εκατομμύριο Τούρκοι και Έλληνες πολίτες έχουν επισκεφθεί τις δύο χώρες. Οι επαφές θα βελτιώσουν το επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών. Οι μειονότητες μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα για την προσέγγιση των δύο χωρών και αξίζουν να ζήσουν με ειρήνη και ευημερία”.

Ο κ. Ερντογάν μάλιστα τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας πρέπει να είναι Win-Win, με κέρδη και για τις δύο χώρες.

Αναφέρθηκε όμως και στις διαφορές των δύο χωρών: “Έχουμε κάποιες διαφορές, που θα ξεπεραστούν μέσα από τον διάλογο. Στην Κύπρο είμαστε εγγυήτριες δυνάμεις και οφείλουμε να διαπραγματευθούμε. Το κυπριακό πρέπει να αποτελέσει ιστορικό παρελθόν. Είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε σε αποτελέσματα”.

Ο κ. Ερντογάν έκανε ειδική αναφορά στη στήριξη που προσφέρει η Ελλάδα στην διεκδίκηση από την Τουρκία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Τέλος, ανέφερε ότι οι δύο κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν τους επιχειρηματίες των δύο χωρών.

Μετά την συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπογράφηκαν από τους υπουργούς 25 πρωτόκολλα συνεργασίας στους τομείς του Τουρισμού, της Δικαιοσύνης, του Πολιτισμού, της Υγείας, της Μετανάστευσης, της Ναυτιλίας, της Γεωργίας, του Αθλητισμού, καθώς και η στήριξη της Ελλάδας στην διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Τουρκία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα