Το μεγάλο “αλλά” Πούτιν για πόλεμο με την Ουκρανία, παρουσία Μητσοτάκη

Το μεγάλο “αλλά” Πούτιν για  πόλεμο με την Ουκρανία, παρουσία Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλάντιμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

Οι σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, το φυσικό αέριο και το Κυπριακό με μηνύματα της Μόσχας στην Τουρκία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη- Πούτιν

Οι σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ κυριάρχησαν στη συνέντευξη τύπου του Βλάντιμιρ Πούτιν και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την κατ’ιδίαν συνάντησή τους στο Σότσι, με τον Ρώσο Προεδρο να στέλνει μετά και τη χθεσινή του τηλεδιάσκεψη με το Τζο Μπάιντεν εκ νέου μήνυμα στις ΗΠΑ και τη Συμμαχία για την Ουκρανία.

Μήνυμα όμως έστειλε και στην Τουρκία για το Κυπριακό, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την προμήθεια φυσικου αερίου από τη Ρωσία στην Ελλάδα, με τον κ.Μητσοτάκη να ζητά να μην αυξήσει η Gazprom την τιμή πώλησης στη ΔΕΠΑ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δέχθηκε την…. προβοκατόρικη όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε ερώτηση, εάν η Ρωσία έχει σχέδια να επιτεθεί κατά της Ουκρανίας σε περίπτωση που η γειτονική της χώρα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Και είναι ενδεικτικό ότι δεν απάντησε ευθέως, αλλά τόνισε ότι η Ρωσία δικαιούνται να προστατέψει την ασφάλεια της και βάζοντας μία σκληρή κόκκινη γραμμή έναντι της Δύσης. Ανεφερε ότι συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ χθες και τόνισε πως: “Δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί η προσχώρηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Υστερα από αυτό θα ακολουθήσει η αναπτυξη των βάσεων και στρατιωτικού δυναμικού εκεί.”

Εξέφρασε δε με νόημα την προσδοκία ότι “οι ανησυχίες μας θα εισακουστούν τουλάχιστον αυτή τη φορα, αν και τις προηγούμενες δεκαετίες εμείς πάντα μιλούσαμε για τις ανησυχίες μας και παρόλα αυτά οι υποδομές του ΝΑΤΟ πλησίαζαν τα σύνορα μας”.

Εκτίμησε μάλιστα ότι η Ελλάδα θα έχει “μία θέση εγκράτειας” απέναντι στη Ρωσία ως μέλος του ΝΑΤΟ, αν και υποστήριξε πως η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ δεν εμπόδισε ποτέ την ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα θετικό ρόλο στις σχέσεις της Ρωσίας με αυτα τα δύο “μπλοκ”.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεσμεύεται προφανώς από τις συλλογικες αποφάσεις που λαμβάνονται. Υποστήριξε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα δεν έχει και δεν μπορεί να έχει καλές διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία. Ο πρωθυπουργός εγκωμίασε άλλωστε δις την πολύ καθαρή θέση της Ρωσίας (που αποτελει άλλωστε και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλειας του ΟΗΕ) στο ζήτημα του Κυπριακού και επικαλέστηκε την παλαιότερη ρωσική θέση πως το διαθνές δίκαιο είναι το μόνο μέσο επίλυσης των διαφορών της Ελλάδας με την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε ειδικότερα οτι η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική, αλλά ναρκοθετεί τη σταθερότητα στην περιοχή και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή πάντα στο διάλογο πάντα με πυξίδα το διεθνές δίκαιο, το οποιο πάντα στηρίζει και η Ρωσία ως το μόνο μέσο επίλυσης διακρατικών διαφορών.

Ο Ρώσος πρόεδρος στο ερώτημα πως αξιολογεί η Μόσχα την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε σύντομα στην ανάγκη διαλόγου για όλες τις διαφορές, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο ως προς αυτό, αλλά χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στο πλαισιο του διεθνούς δικαίου και όπως ορίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλειας του ΟΗΕ , που προβλέπουν τη σύσταση ενιαίας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία ενιαία διεθνή προσωπικότητα, κυριαρχία και ιθαγένεια. Απέρριψε έτσι τις απαιτήσεις της Τουρκίας για δύο κράτη στην Κύπρο.

Ο κ. Πουτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αναβαθμίσει τη συνεργασία της στον ενεργειακό τομέα με την Ελλάδα και πως η Μόσχα εκπληρώνει καλή τη πίστη πλήρως τις υποχρεώσεις της προς τους Έλληνες και Ευρωπαίους καταναλωτές, αλλά και ότι θα συνεχίσει τις εγγυημένες προμήθειες φυσικού αερίου προς τη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ αγοράζει το 40% του εισαγόμενου φυσικού αερίου από τη Gazprom.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ρωσία αποτελεί έναν αξιόπιστο προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ελλάδα όπως και η Ελλάδα αξιόπιστο εταίρο με τη σειρά της. Εκτίμησε ότι ο κ. Πούτιν το γνωρίζει αυτό και εξέφρασε την προσδοκία ότι παρά το μεταβλητό της αγοράς οι όποιες προσαρμογές στην προμήθεια φυσικού αερίου να μην αποκλίνουν σημαντικά απο την υφιστάμενη τιμή.

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα