ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί “έθαψαν” το βίντεο της Ικαρίας, ΕΡΤ και ιδιωτικά κανάλια
Λογοκρισία του Μαξίμου στην δημόσια τηλεόραση, σχέσεις διαπλοκής με «δωράκια» στα τηλεοπτικά ΜΜΕ καταγγέλει η αξιωματική αντιπολίτευση. Φέρνει το θέμα στην Βουλή
- 09 Φεβρουαρίου 2021 06:07
«Πανηγυρική» επιβεβαίωση της κριτικής για χειραγώγηση της ενημέρωσης, που ασκεί από την περίοδο της «Λίστας Πέτσα». Έτσι αποτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ τον τρόπο που διαχειρίστηκε η δημόσια ραδιοτηλεόραση -αλλά και πολλά ιδιωτικά κανάλια- την είδηση της συμμετοχής του πρωθυπουργού σε γλέντι με δεκάδες συμμετέχοντες το προηγούμενο Σάββατο στην Ικαρία. Μια εικόνα που αποτυπώθηκε στο αποκλειστικό βίντεο που δημοσιοποίησε το News247.
Η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζει την κριτική της αρχικά στην ΕΡΤ. Ιδίως μετά το σημείωμα που αναρτήθηκε στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής προκειμένου να μην «παίζει» στα δελτία το επίμαχο βίντεο. Συνδέει όμως την υπόθεση αυτή με μια προσπάθεια συνολικής χειραγώγησης της ειδησεογραφίας και στον ιδιωτικό τομέα. Ιδίως από την στιγμή που την ερχόμενη Πέμπτη ψηφίζεται στην Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, που περιλαμβάνει γενναίες οικονομικές ενισχύσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Παρέμβαση «άνωθεν» στην ΕΡΤ
Ειδικά για την ΕΡΤ ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το «θάψιμο» της είδησης για την συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε γεύμα στην Ικαρία αποτελεί παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού.
Σαφέστατη ως προς αυτό ήταν η ανάρτηση που έκανε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος. Σχολίασε πως «η ΕΡΤ υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, περιμένουμε απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη: Ποιος έδωσε αυτές τις εντολές;» ζητώντας τις δέουσες εξηγήσεις .
Άλλωστε για το θέμα της πρωθυπουργικής συμπεριφοράς στην Ικαρία, κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή προς τον πρωθυπουργό και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αν και στην Κουμουνδούρου δεν θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να αποδεχθεί την πρόκληση και να μιλήσει για το ζήτημα αυτό στην Βουλή.
Το θέμα που προέκυψε με την ΕΡΤ έρχεται στην Βουλή και με την μορφή επίκαιρης ερώτησης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κείμενο της ερώτησης επισημαίνεται η σειρά των γεγονότων: «Το απόγευμα του Σαββάτου 06/02 τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κατακλύζονται από εικόνες του Πρωθυπουργού, ο οποίος κατά παράβαση κάθε κανόνα μετέχει σε γλέντι με φίλους και πολιτευτές στην οικεία του βουλευτή της ΝΔ Χριστόδουλου Στεφανάδη. Οι εικόνες αυτές κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Αυτό όμως που είδαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, δεν το είδε η ΕΡΤ. Συνέβη μάλιστα και το πρωτοφανές: διαβάστηκε στο δελτίο ειδήσεων η ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το κορωνοπάρτι του κ. Μητσοτάκη χωρίς να παίξει ούτε μισό πλάνο από το βίντεο και τις φωτογραφίες που είχαν κατακλύσει το διαδίκτυο».
Αναφέρεται επίσης πως «το θέμα έπαιξε για πρώτη φορά το μεσημέρι της Κυριακής 07/02 και προκειμένου να μην επαναληφθεί το «λάθος» ο…αόρατος αρχισυντάκτης έδωσε εντολή για συγκάλυψη. Μια «άνωθεν» εντολή κατάφορης λογοκρισίας».
Η διαπλοκή με τα ιδιωτικά κανάλια
Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως εκτιμούν ότι αντίστοιχη εικόνα υπήρξε και στην ιδιωτική τηλεόραση. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά χθες στην Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης «σε άλλες χώρες έχουν πέσει κεφάλια πολιτικών, για αντίστοιχα ατοπήματα. Γίνεται σάλος στα σόσιαλ μίντια, κυκλοφορεί βίντεο, οι πολίτες είναι καταβεβλημένοι ψυχολογικά και οικονομικά,από την διαχείριση της πανδημίας, εξοργίζονται με την απίστευτη προσβολή και ποια είναι η κάλυψη από τα ΜΜΕ; Προπαγάνδα που θυμίζει άλλες εποχές».
Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η είδηση έχει παίξει μόνο στο κανάλι OPEN, δύο μέρες τα άλλα καλά κανάλια την θάβουν και έκαναν λόγο για θερμή υποδοχή του Πρωθυπουργού στην Ικαρία».
Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η κατάσταση αυτή προκύπτει από τις συνθήκες εξάρτησης και διαπλοκής που έχει δημιουργηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τηλεοπτικών καναλιών. Θεωρεί μάλιστα ότι με τα άρθρα 42 και 43 του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ που ψηφίζεται την ερχόμενη Πέμπτη στην Βουλή αυτή η σχέση επισφραγίζεται.
Στις εν λόγω ρυθμίσεις συμψηφίζεται το τέλος χρήσης συχνοτήτων που οφείλουν να πληρώνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί με τυχόν επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουν και από 3.500.000 ευρώ «πέφτει» στις 50.000. Επίσης ότι απαλείφεται ο όρος να υπάρχουν 400 εργαζόμενοι με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου σε κάθε τηλεοπτικό κανάλι.
Η βουλευτής και αρμόδια για ζητήματα Μέσων Ενημέρωσης Νατάσα Γκαρά, σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε πολλές άλλες. Όπως δήλωσε «δώσατε 25 εκατομμύρια ευρώ, με αδιαφανείς λίστες Πέτσα. Αναμένονται 18,5 εκατομμύρια από την τέταρτη λίστα Πέτσα για τον εμβολιασμό, όπως έχει ανακοινωθεί και νομοθετηθεί. Έχουν έκπτωση, τα κανάλια, διαφημιστικής δαπάνης για το 2020 και το 2021. Απαλλάσσονται οι μέτοχοι των μέσων ενημέρωσης και των πρακτορείων διανομής, από την υποβολή πόθεν έσχες. Τώρα, τους χαρίζετε και τη δόση για τις τηλεοπτικές άδειες για τη χρήση δημόσιου αγαθού. Ουσιαστικά, δημιουργείτε με αυτές τις ρυθμίσεις, ένα νομοθετικό προηγούμενο, ώστε να μην ξαναπληρώσουν ποτέ και πιθανόν, αυτός να είναι στόχος σας».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρόσθεσε επίσης πως «παρέχετε τη δυνατότητα στους υπερθεματιστές, το 2018 και το 2019 να αποπληρώσουν ότι ποσό έχει απομείνει, σε δόσεις διάρκειας επτά ή οκτώ ετών».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr