ΣΥΡΙΖΑ: Η ανάγκη γρήγορων αποφάσεων και τα πρόσωπα της επόμενης μέρας

ΣΥΡΙΖΑ: Η ανάγκη γρήγορων αποφάσεων και τα πρόσωπα της επόμενης μέρας
Αλέξης Χαρίτσης και Έφη Αχτσιόγλου Dimitris Kapantais / SOOC

Νέο τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, μετά τη γενναία απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος. Το "νέο κύμα" που δεν χωράει σε συσχετισμούς και η ανάγκη ανανέωσης.

Οι καταστατικές διαδικασίες για την αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ θα δρομολογηθούν άμεσα, αφού η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην είναι πλέον πρόεδρος δεν αφήνει κανένα εναλλακτικό περιθώριο.

Όμως το πολιτικό περιεχόμενο στις διαδικασίες αυτές θα δώσει η βούληση του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος σε κορυφαίο επίπεδο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της συγκυρίας. Αυτής που καθορίζεται από το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου αλλά και την προφανή αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού του χώρου.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, «στενεύει» τα χρονικά περιθώρια. Όμως ταυτόχρονα δημιουργεί μια εντονότατη δυναμική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τέτοια που ίσως ξεπεράσει τους υφιστάμενους συσχετισμούς στο εσωτερικό του κόμματος, τα «αθροίσματα» και τις «συναθροίσεις» των τάσεων, πού ίσως να αποτελούν ήδη παρελθόν ασχέτως αν το έχουν αντιληφθεί και κατανοήσει.

Με δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία διαθέτει μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και έχει ήδη δρομολογήσει το πολιτικό της σχέδιο η κοινή λογική επιτάσσει πως στον ΣΥΡΙΖΑ απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις. Όπως επισήμανε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για «μια χαμένη μέρα». Στοιχείο που δεν επιτρέπει την αναζήτηση «μεταβατικών σχημάτων» ή προσωρινών «μπαλωμάτων» του πολιτικού κενού που αντικειμενικά δημιουργείται.

Είναι επίσης σαφές πως το ζήτημα της «ανανέωσης» του κόμματος – που από όλες τις πλευρές στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται αναμφισβήτητη «εντολή» του εκλογικού σώματος – είναι αναμενόμενο να υπηρετηθεί από την νέα γενιά στελεχών. Ιδίως αυτά που επέδειξαν σημαντική κοινωνική γείωση στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης ή η Έφη Αχτσιόγλου.

Ιδιαίτερα θετικό για τον ΣΥΡΖΑ θα ήταν να οδηγηθεί σε μία διαδικασία που δεν θα χαρακτηρίζεται από εσωκομματικούς ανταγωνισμούς αλλά από ένα πνεύμα «πολιτικής άμιλλας». Κυρίως από την στιγμή που διαβλέπει μια πολιτική συγκυρία όπου τα προτάγματα της «Δεξιάς» και της «Ακροδεξιάς» απειλούν να κυριαρχήσουν.

Στη ίδια λογική είναι σαφές ότι μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να «παραμερίσει» προκειμένου να περάσει το «νέο κύμα» στην ηγεσία του κόμματος είναι και άλλοι επιβάλλεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Κάτι που πιθανότατα έχει γίνει ήδη αντιληπτό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα