ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των πρώτων 50 ημερών

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των πρώτων 50 ημερών
ΣΥΡΙΖΑ Menelaos Michalatos / inSitu.photos /SOOC

Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών με στόχο την άμεση ανακούφιση ασθενέστερων και μεσαίας τάξης. Προτάσεις – πρόκληση για τις προοδευτικές δυνάμεις.

Το πρόγραμμα των 50 πρώτων ημερών της προοδευτικής διακυβέρνησης δίνει σήμερα στην δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο κείμενο 60 σελίδων που αναπτύσσει μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών άμεσης ανακούφισης των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πληγεί από την συνεχιζόμενη ακρίβεια και την συρρίκνωση του εισοδήματος ενώ παράλληλα βρίσκονται κάτω από τον «βραχνά» της υπερχρέωσης. Με την πρωτοβουλία του αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει παράλληλα στο αναδείξει ένα σχέδιο διακυβέρνησης που όχι μόνον βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής Μητσοτάκη αλλά αποτελεί πρόκληση και για τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Για το αν θα το επιλέξουν έναντι της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας την οποία δηλώνουν πώς αντιμάχονται και καταδικάζουν.

Επίσης σήμερα αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα ονόματα του Ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος. Έτσι ώστε να κλείσουν πλήρως οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της 21ης Μαίου.

Οι βασικοί άξονες

Οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος που πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελούν κάποιο «επτασφράγιστο μυστικό» αλλά θα είναι κωδικοποίηση των επιμέρους επεξεργασιών που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα. Στόχος του θα είναι η άμεση ανακοίνωση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης. Ουσιαστικά σε αυτό θα περιγράφονται οι πρωτοβουλίες της προοδευτικής διακυβέρνησης που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο δίμηνο της θητείας της.

Το πρώτο βασικό πεδίο παρέμβασης θα είναι αυτό της ακρίβειας. Θα προβλέπεται η εφαρμογή ενός υπερ-μειωμένου συντελεστή 6%, καθώς και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα με βάση τα κατώτερα επιτρεπτά όρια που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης θα υπάρξει άμεση παρέμβαση στην αγορά ενέργειας με πλαφόν στις τιμές προκειμένου να «ανασάνουν» νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, ενώ θα δρομολογηθεί κσχέδιο φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και των διυλιστηρίων.

Το δεύτερο αφορά του μισθούς με την αύξηση του κατώτατου στα 880 ευρώ που θα ενσωματώνει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για «μισθό ασφαλείας» στα 800 ευρώ με επιπρόσθετη την τιμαριθμική αναπροσαρμογή σε ετήσια βάση. Με το μέτρο αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση προκρίνει την προσαρμογή των κατώτατων αποδοχών στον δείκτη τιμών καταναλωτή όπως θα διαμορφώνεται κάθε χρονιά. Επίσης θα υπάρξει αύξηση 10% στους δημόσιους υπαλλήλους. Για τους συνταξιούχους προβλέπεται η επαναφορά του επιδόματος της 13ης Σύνταξης. Άμεση θα είναι η παρέμβαση και στα φορολογικά ζητήματα. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους.

Σημαντικό τμήμα του άμεσου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η θεσμοθέτηση των προτάσεων του για το ιδιωτικό χρέος. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ενώ στο επόμενο διάστημα θα νομοθετηθεί το συνολικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος όπως έχει αναλυτικά παρουσιαστεί.

Πρόγραμμα ανακούφισης ή Μητσοτάκη;

Η δημοσιοποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αφορά κατά πρώτο λόγο τους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών. Παρόλα αυτά στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν ότι η παρουσίασή του συνιστά – αντικειμενικά- και ένα πολιτικό δίλλημα, προς τα υπόλοιπα κόμματα του κέντρου και της αριστεράς. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ με το Μέρα 25 – όπως εκτιμάται- θα βρεθούν μπροστά σε ένα «πακέτο» προτάσεων άμεσης ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων την ίδια στιγμή που μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα η Ν.Δ δημοσιοποίησε ένα πρόγραμμα δίχως αναφορές στην ακρίβεια, την άμεση αύξηση των μισθών και τους πλειστηριασμούς. Ως εκ τούτου θα κληθούν να δώσουν απάντηση σχετικά με το αν θα στηρίξουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ η θα «επιτρέψουν» την συνέχιση της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αυτά ενόψει της κάλπης του αναλογικού συστήματος. Στο πολιτικό επίδικο άλλωστε αναφέρθηκε σε χθεσινή συνέντευξή του και ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι αδιανόητο να θεωρεί κανείς ότι με ένα εκλογικό σύστημα μπορεί να έχεις κάποια οφέλη, όπως το να υπάρχει ισοτιμία της ψήφου, αλλά δεν μπορεί να παίρνεις μερτικό από την ευθύνη. Η πολιτική πρέπει να έχει και ευθύνη. Δεν μπορεί να μη σε ενδιαφέρει πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος την επόμενη μέρα. Εκτός εάν το ΚΚΕ και ο κ. Βαρουφάκης βγούνε και πούνε στον ελληνικό λαό ότι εμείς δεν μας ενδιαφέρει βρε αδελφέ εάν ο κ. Μητσοτάκης θα είναι άλλα τέσσερα χρόνια και θα κυβερνάει με τον τρόπο που κυβέρνησε, και θα συρρικνώνει το λαϊκό εισόδημα, και θα διαλύει τη μεσαία τάξη, και θα διαλύει τα εργασιακά δικαιώματα».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα