Τα αινίγματα της κάλπης

Τα αινίγματα της κάλπης
Κάλπες Getty Images/iStockphoto

Ο πολιτικός αναλυτής της aboutpeople, Πέτρος Ιωαννίδης, σκιαγραφεί τα αινίγματα των επικείμενων εκλογών μετά την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.

Αν δεν είχε συμβεί το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, στις 9 Απριλίου θα είχαμε πιθανότατα εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η ΝΔ θα ήταν νικήτρια της πρώτης αναμέτρησης. Από τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου όμως και μετά, τίποτα δεν είναι ίδιο. Οι εκλογές πιθανά θα γίνουν αργότερα, με τις παγιωμένες τάσεις της κοινής γνώμης να αποτελούν παρελθόν.

Όπως έχει γράψει στο παρελθόν ο Νίκος Δεμερτζής “απρόβλεπτα γεγονότα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ανατρέπουν αρνητικές προβλέψεις υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος και δημιουργούν τάσεις αποσυσπείρωσης του εκλογικού σώματος”.

Αυτό συνέβη τόσο στις γερμανικές εκλογές το 2002 όσο και στις ισπανικές το 2004. Ο Σρέντερ κατάφερε να διαχειριστεί με επιτυχία τις πλημμύρες και ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά κερδίζοντας τη μάχη, ενώ ο Αθνάρ με την αποτυχημένη αντίδραση του στο τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη έχασε κυριολεκτικά στο νήμα από τους Σοσιαλιστές.

Αντίστοιχη ανατροπή συνέβη και με τις πλημμύρες του Ιουλίου 2021 στη Γερμανία, όταν 2,5 μήνες μετά την καταστροφή και λόγω των τραγικών λαθών των Χριστιανοδημοκρατών, οι Σοσιαλδημοκράτες έκαναν την έκπληξη και κέρδισαν τις εκλογές. Αντίθετα στην Ελλάδα, οι πυρκαγιές του 2007 με τους 74 νεκρούς και τις μεγάλες καταστροφές, δεν άλλαξαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Αποσταθεροποίησαν, τελικά, περισσότερο το ΠΑΣΟΚ και λιγότερο την τότε κυβέρνηση.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι τα 2/3 των ψηφοφόρων δήλωσαν στα exit polls ότι οι πυρκαγιές δεν επηρέασαν καθόλου την επιλογή τους στην κάλπη, ενώ και η σύγκριση των αποτελεσμάτων στις πυρόπληκτες περιοχές μεταξύ εκλογών 2007 και 2004 δεν έδειξαν κάποια αξιοσημείωτη διαφοροποίηση.

Τι θα γίνει όμως στις εκλογές του 2023; Προφανώς την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, λίγες μόλις μέρες μετά την τραγωδία, δεν επιτρέπεται καμιά απολύτως πρόβλεψη για την τελική έκβαση τους. Μόνο ερωτήματα μπορούν να τεθούν τη δεδομένη χρονική στιγμή:

1) Πόσο θα πληγεί η κυβέρνηση από το δυστύχημα; Θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία της; Το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή για το κόμμα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι η αποτελεσματικότητα, το ισχυρό του χαρτί δηλαδή, δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς. ‘Oπως και η συναφής με την αποτελεσματικότητα στρατηγική εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα. Θα χρεωθεί μόνος του τις ευθύνες για ότι συνέβη ή θα διαχυθούν και στις προηγούμενες κυβερνήσεις;

2) Θα καταφέρει να εισπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ την πιθανή φθορά της κυβέρνησης; Η αντιπολιτευτική του τακτική το τελευταίο χρονικό διάστημα δείχνει μια στροφή προς το κέντρο και τη μετριοπάθεια. Θα μπορέσει να την διατηρήσει ή θα επιστρέψει στην μη γοητευτική «έξτρα θυμωμένη αντιπολίτευση» που μας έχει συνηθίσει τα τελευταία 4 χρόνια; Θα καταφέρει να αποφύγει να μπει και αυτός στο κάδρο;

3) Πως θα αντιδράσει το εκλογικό σώμα; Είναι λογικό ότι αρχικά θα υπάρξουν απώλειες για την κυβέρνηση. Όταν περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ποια θα είναι η στάση των ψηφοφόρων; Θα έχουμε μείωση των ποσοστών μόνο της ΝΔ και κέρδη για όλους τους άλλους; Θα δούμε τάσεις αποσυσπείρωσης των συστημικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και άνοδο των υπολοίπων; Θα έχουμε επανάληψη του 2007 όπου τελικά το αποτέλεσμα των εκλογών δεν επηρεάστηκε από την μεγάλη καταστροφή;

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά τη θλιβερή τραγωδία στα Τέμπη. Όσο περνάνε οι μέρες, θα αρχίσει να ξετυλίγεται και η στρατηγική προσέγγιση των κομμάτων στην πορεία προς τις κάλπες. Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να αντιδράσουν στη δυναμική των γεγονότων και να προσαρμόσουν τις εκλογικές τους στρατηγικές. Ο τρόπος που θα το κάνουν, θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό και το τελικό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα