Τα αντίμετρα, οι βουλευτές και ο Φίλης

Τα αντίμετρα, οι βουλευτές και ο Φίλης

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 πως ετοιμάζουν στο Μαξίμου το μείγμα των μέτρων για το κλείσιμο της συμφωνίας και πόσο προβληματίζονται από τη στάση του Νίκου Φίλη και άλλων βουλευτών της πλειοψηφίας

Σε συνεχείς συσκέψεις βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο προκειμένου η έλευση των τεχνικών κλιμακίων την επόμενη Τρίτη να ξεκινήσει πάνω σε μια καλή βάση συζήτησης για τα μέτρα και τα αντίμετρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση.

Η δύσκολη «εξίσωση» που επιχειρούν να λύσουν στην οδό Νίκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο NEWS 247, είναι πως η οριζόντια επιβάρυνση της μείωσης του αφορολόγητου θα αντισταθμιστεί με τον πιο δίκαιο τρόπο.

«Αυτό δεν μπορεί να γίνει κατά 100%» παραδέχονταν οι ίδιες πηγές, συμπληρώνοντας πως ακόμα και η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 35% μπορεί να δώσει τεράστιο πολιτικό κέρδος, όμως θα αδικήσει όσους δεν έχουν ακίνητη περιουσία.

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι μια λύση που φέρεται να μπήκε στο τραπέζι, όμως εξαιτίας του μεγάλου δημοσιονομικού κενού που προκαλεί φέρεται να εγκαταλείπεται.

Η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση του κάθε πολίτη αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τη νέα βάση συζήτησης σε συνδυασμό με τη μείωση του ΦΠΑ σε μια σειρά από κατηγορίες (μεταφορές, ενέργεια, εστίαση, διατροφή, πτώση υψηλού συντελεστή 24%). Υπό εξέταση είναι η παροχή κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων.

Αυτό το οποίο ξεκαθαρίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές είναι πως οι εταίροι δεν έχουν θέσει προϋποθέσεις στην κυβέρνηση σχετικά με τα αντίμετρα που θα ορίσει εξαιρώντας back trucking μέτρα όπως η αύξηση των συντάξεων.

Από το Μαξίμου εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως μέτρα και αντίμετρα θα ισχύουν από 1-1-2019 ανεξαρτήτως από τους στόχους του πλεονάσματος, ενώ φέρεται να γίνεται προσπάθεια το τελικό πακέτο των μέτρων να είναι μικρότερο από 2% του ΑΕΠ.

Αισιοδοξία με χαμηλούς τόνους

Στο Μαξίμου παρακολουθούν πολύ στενά τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών και βουλευτών που γίνονται τις τελευταίες ώρες σχετικά με τη συμφωνία. Το κλίμα αισιοδοξίας και ο αντανακλαστικός πανηγυρισμός των πρώτων ωρών, έχει δώσει τη θέση του σε σαφώς πιο ήρεμους τόνους από τη στιγμή που και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επιλέξει να μην τοποθετηθεί δημόσια, καθώς δεν έχει στα χέρια του τίποτα χειροπιαστό ακόμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και ο πρωθυπουργός στη  συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Τρίτης συνέστησε χαμηλούς τόνους συμπληρώνοντας πως «υπάρχει ακόμα δρόμος».

Την ίδια στιγμή πέρα από τους «53+» που τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν να δουν τη συμφωνία αποτυπωμένη μέσα στο πολυνομοσχέδιο που  θα έρθει στη Βουλή στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και μια μεγάλη μερίδα βουλευτών.

Παρακολουθούν και Φίλη

Στο «συρτάρι» φέρεται να μένει η ερώτηση του Νίκου Φίλη προς τον Πάνο Καμμένο σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα με κοινοβουλευτικούς κύκλους να τονίζουν πως συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα έγινε, ωστόσο πάρθηκε η απόφαση από την πλευρά των βουλευτών που πήραν την πρωτοβουλία να μην προχωρήσουν.

Ενοχλημένη από τη διαρροή στον τύπο της ερώτησης και της δικής της υπογραφής εμφανίζεται να είναι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία σε συνομιλία με το NEWS 247 τόνιζε πως «μια ερώτηση που δεν έχει κατατεθεί δεν υπάρχει. Δεν υπογράφω ερωτήσεις που δεν έχουν κατατεθεί. Εμένα η υπογραφή μου υπάρχει σε ό,τι έχει κατατεθεί».

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα