Τα διλήμματα των βουλευτών της ΝΔ στην ψηφοφορία για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια
Αντιμέτωπη με την εικόνα τριχοτόμησης όπως και στην περίπτωση του συμφώνου συμβίωσης βρίσκεται η ΝΔ ενόψει της σημερινής ονομαστικής ψηφοφορίας στη βουλή για την αναδοχή
- 09 Μαΐου 2018 07:51
Αντιμέτωπη με την εικόνα ενός τριχοτομημένου κόμματος όπως στην περίπτωση του συμφώνου συμβίωσης βρίσκεται η ΝΔ ενόψει της σημερινής ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Στη φωνή της Ντόρας Μπακογιάννη που έσπασε τη γραμμή και τάχθηκε υπέρ της σχετικής διάταξης ήρθε να προστεθεί και η Όλγα Κεφαλογιάννη. Πάντως αν και υπάρχουν και άλλοι γαλάζιοι βουλευτές που βλέπουν θετικά τη διάταξη δεν έχουν εκδηλωθεί ανοιχτά μέχρι στιγμής, καθώς φαίνεται να ανιχνεύουν το έδαφος μεταξύ των συναδέλφων τους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε όσοι ψηφίσουν θετικά να μην είναι «δακτυλοδεικτούμενοι».
Με τα ως τώρα δεδομένα πάντως μπορεί η επίσημη θέση της ΝΔ να είναι κατά του επίμαχου άρθρου ωστόσο δεν έχει τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και μένει να αποτυπωθεί και αριθμητικά το πώς θα εκφραστεί η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα. Τα πράγματα πάντως έχουν περιπλεχθεί καθώς πέραν του διαχωριστικής γραμμής μεταξύ φιλελεύθερης και συντηρητικής πτέρυγας εντός της ΝΔ σ’ αυτή τη φάση έχουν δημιουργηθεί και άλλου είδους ρωγμές ευρύτερα στην αντιπολίτευση αλλά και τη συμπολίτευση που θα επιδράσουν στην τελική επιλογή και των γαλάζιων βουλευτών.
Κάποιοι βουλευτές της ΝΔ προβληματίζονται καθώς από τη μια μεριά στελέχη άλλων κομμάτων που έχουν ταχθεί υπέρ ενός αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου όπως πχ ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα βρεθούν στη συγκεκριμένη ψηφοφορία στην ίδια κάλπη με την επίσημη θέση της κυβέρνησης, αλλά την ίδια στιγμή βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία ότι θα «κάνουν τα ρεπό του Καμμένου» όπως εγκαλούσε εμμέσως τον κ. Βενιζέλο ο Αντρέας Λοβέρδος.
Ουσιαστικά στην σημερινή ψηφοφορία θα αποτυπωθεί και το κατά πόσο αντανακλά στην κοινοβουλευτική ομάδα η αντιπαράθεση που υπήρξε στο συντονιστικό των τομεαρχών της ΝΔ όπου από τη μια μεριά η Ντόρα Μπακογιάννη επιτέθηκε σε όσους ήθελαν την καταψήφιση του άρθρου 8 χαρακτηρίζοντας «θλιβερή» την εικόνα της ΝΔ ως φιλελεύθερου κόμματος και από την άλλη ο Μάκης Βορίδης και ο Κώστας Τσιάρας ζητούσαν την καταψήφισή του με το επιχείρημα ότι στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι να στείλει συγκεκριμένο ιδεολογικό μήνυμα στην κοινωνία και να απευθυνθεί στο ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενδεικτικό των ταλαντεύσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ είναι και το γεγονός ότι όπως αναφέρουν οι πληροφορίες κατά την εισήγησή της στο συντονιστικό των τομεαρχών, η αρμόδια τομεάρχης Νίκη Κεραμέως παρουσιάζοντας τις προβλέψεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας δεν είχε πάρει θέση και παρέπεμψε στην επιφύλαξη που είχε εκφράσει αρχικά στην επιτροπή της βουλής η εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Μάρκου. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέβαλε τη γραμμή για υπερψήφιση του ν/σ επί της αρχής, καταψήφιση του άρθρου 8 ωστόσο χωρίς να θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας σε περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας.