Τα επόμενα βήματα στο Σκοπιανό: Διεθνής Πρεσπών
Παρουσία Νίμιτς και Μογκερίνι η υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες, η οποία μάλλον θα γίνει τελικά Κυριακή. Η στρατηγική Τσίπρα απέναντι σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ
- 13 Ιουνίου 2018 07:09
Διεθνή χαρακτήρα επιδιώκει να προσδώσει η κυβέρνηση στην συνάντηση κορυφής των Πρεσπών όπου οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ ενώπιον των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ θα υπογράψουν την Συμφωνία για το ονοματολογικό.
Ως εκ τούτου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στην εκδήλωση που θα έχει και πανηγυρικό τόνο θα παρίσταται ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, χωρίς να αποκλείεται η παρουσία ακόμη και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Στην προσπάθειά της να διεθνοποιήσει την υπογραφή της Συνθήκης η ελληνική κυβέρνηση θεωρείται βέβαιο πως θα προσκαλέσει την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, όπως επίσης και εκπρόσωπο της Κομισιόν. Το Μαξίμου δεν επιθυμεί να κάνει μία τοπική εκδήλωση στις Πρέσπες αλλά να ένα γεγονός παγκόσμιου βεληνεκούς όπως αρμόζει σε μία διεθνή Συνθήκη.
Στο μεταξύ το Μέγαρο Μαξίμου έχει τις κεραίες του τεντωμένες και αναμένει τις κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Σκοπιανό μετά και την αρνητική αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες το βράδυ στο περιεχόμενο της Συμφωνίας.
Ο πρωθυπουργός ζυγίζει όλα τα δεδομένα και προτού υποβάλει επισήμως το αίτημα για ειδική συνεδρίαση της Βουλής βάση του Κανονισμού θα αξιολογήσει την στάση της Νέας Δημοκρατίας. Το Μαξίμου γνωρίζει ότι μία από τις σκέψεις της ΝΔ είναι η υποβολή πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, κάτι που υποδηλώνει και η χθεσινοβραδινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί έλλειψης πολιτικής νομιμοποίησης από κυβερνητικής πλευράς. Το ερώτημα είναι εάν καταλήξει σε μία τέτοια πρωτοβουλία πότε αυτή θα εκδηλωθεί.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η ΝΔ υπό τον φόβο μίας έντονης αντίδρασης των δανειστών δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής πριν από το πρωί της Πέμπτης και την ψήφιση το μεσημέρι της ίδιας ημέρας των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης. Σε μία τέτοια περίπτωση η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας θα ξεκινήσει απόγευμα της Πέμπτης για να ολοκληρωθεί με ψηφοφορία το βράδυ του Σαββάτου. Εκ των πραγμάτων επομένως η εκδήλωση στις Πρέσπες θα γίνει την Κυριακή και όχι το Σάββατο. Παράλληλα το Μαξίμου δεν αποκλείει την πιθανότητα η πρόταση δυσπιστίας να αφορά μόνο τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Άμυνας Πάνο Καμμένο.
Το Μαξίμου αναμένει πιο σαφείς αντιδράσεις από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα προτού χαράξει την στρατηγική του για τις επόμενες ημέρες. Πάντως από την χθεσινοβραδινή του αντίδραση στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ φαίνεται ότι σκοπεύει να “παίξει επιθετικά” υπερασπιζόμενο την επιλογή του για επίλυση του ονοματολογικού.