Τα “καμπανάκια” για την κυβέρνηση στον δρόμο για τη ΔΕΘ κι η Προεδρία της Δημοκρατίας

Διαβάζεται σε 4'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Οι δημοσκοπήσεις και οι αντιδράσεις σε Θεσσαλία και Πεντέλη δείχνουν ότι η ΝΔ δεν έχει ξεπεράσει τον κάβο των ευρωεκλογών, ενώ το Μαξίμου διαψεύδει τα σενάρια για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Νίκο Δένδια.

Στο δρόμο για τη ΔΕΘ, συνεχίζουν να ηχούν καμπανάκια για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία.

Οι αντιδράσεις πολιτών κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες στη Θεσσαλία, όπως και μετά την πυρκαγιά στην Πεντέλη, δείχνουν ότι υπάρχει πλέον δυσαρέσκεια σε τμήμα της κοινωνίας η οποία εκφράζεται σε αντίθεση με την τελευταία πενταετία ηχηρά.

Ενώ οι δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τη ΝΔ καθηλωμένη στο ποσοστό των ευρωεκλογών, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες γαλάζιων βουλευτών ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να πείσει τη βάση της κεντροδεξιάς πως έλαβε το μήνυμα της 9ης Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της MRB η ΝΔ συγκεντρώνει 21,6% στην πρόθεση ψήφου, ενώ με την αναγωγή το ποσοστό αυτό φτάνει το 27,7 %. Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα δημοσκόπηση της Interview, έδειχνε το ποσοστό της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου στο 22%.

Ως προς το ποιο ήταν αυτό το μήνυμα βέβαια οι απόψεις στο εσωτερικό της ΝΔ διίστανται. Στο Μαξίμου πάντως θεωρούν ότι με πολιτικές της καθημερινότητας και μεταρρυθμίσεις που απαντούν στα προβλήματα των πολιτών θα καταφέρουν να αλλάξουν το πολιτικό κλίμα.

Στόχος το restart στη ΔΕΘ

“Η κυβέρνηση αυτή επανεξελέγη το 2023 με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχει χρέος απέναντι στους πολίτες, είτε την ψήφισαν, είτε όχι, να εφαρμόσει και θα κριθεί για αυτό το 2027. Άρα ουσιαστικά τότε οι πολίτες θα αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και προφανώς και το πόσο γρήγορα θα γίνει αυτή η εφαρμογή για την δύσκολη καθημερινότητα τους”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς (Real FM) για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Αναφέρθηκε όμως και στα ποσοστά των κομμάτων της αντιπολίτευσης λέγοντας: “Δυστυχώς δεν είναι ευτυχής συγκυρία για την κυβέρνηση, ούτε για την χώρα, ότι δεν έχει αξιόπιστη αντιπολίτευση. Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση συγκρίνεται με τα προβλήματα, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση συγκρίνεται με τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών.”

Η ομιλία του κ.Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αναμένεται στο πλαίσιο αυτό να αποτελέσει σημείο επανεκκίνησης. Το ζήτημα βέβαια είναι πως τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν επιτρέπουν ένα γεμάτο “καλάθι”. Ήδη πάντως με την ανακοίνωση χθες της μείωσης των διοδίων στο τμήμα Κλειδί- Πελασγία της ΠΑΘΕ, ο πρωθυπουργός θέλησε να δώσει ένα κοινωνικό στίγμα. Ως προς τις εξαγγελίες της ΔΕΘ πάντως από την κυβέρνηση είναι προς το παρόν φειδωλοί σε διαρροές.

Εξακολουθεί να αναζητείται δεξιός Πρόεδρος Δημοκρατίας

Εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έκλεισε χθες εκ νέου τη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας και διέψευσε τα δημοσιεύματα που ήθελαν υποψήφιο για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια.

“Ο κ. Δένδιας είναι ένα από τα σημαντικά μέλη της κυβέρνησης, όπως όλα τα κυβερνητικά στελέχη. Έχει ένα από τα πιο κρίσιμα χαρτοφυλάκια. Η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στο έργο της. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση αυτή τη στιγμή, ούτε επίσημη ούτε ανεπίσημη, για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και όλα αυτά τα οποία διαβάζουμε συνολικά είναι σενάρια”, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Μαρινάκης. Πληροφορίες ανέφεραν δεν πως δεν έχει γίνει σχετική συζήτηση στο Μαξίμου.

Θεωρείται απίθανο πάντως να προταθεί εκ νέου η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, η οποία δεν είναι διόλου δημοφιλής μεταξύ των στελεχών αλλά και των ψηφοφόρων της ΝΔ. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ήδη βουλευτές της ΝΔ, κυρίως από το σαμαρικό στρατόπεδο, αλλά και από την καραμανλική δεξιά, έχουν διαμηνύσει ότι θα ήθελαν έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας προερχόμενο από την κεντροδεξιά παράταξη, φωτογραφίζοντας τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Ορισμένοι βουλευτές δε έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα ψηφίσουν την κ.Σακελλαροπούλου εάν προταθεί ξανά. Και ενώ πλέον μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δεν συνδέεται με πρόωρες εκλογές, το ενδεχόμενο να μην ψηφίσουν βουλευτές την πρόταση του πρωθυπουργού θα ήταν βαρύ πολιτικά.

Έτσι εκτιμάται ότι θα αναζητηθεί ένα πολιτικό πρόσωπο, όχι όμως του πολιτικού μεγέθους του κ.Καραμανλή ή του κ.Σαμαρά, αλλά με δεξιές “περγαμηνές”. Το σενάριο που συζητούν δε οι περισσότεροι αφορά στο νυν Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα