Τα κέρδη της Ελλάδας από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας

Τα κέρδη της Ελλάδας από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας
NEW YORK, USA - SEPTEMBER 29: Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (R) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) hold a meeting in New York, USA on September 29, 2015. (Photo by Hakan Goktepe/Anadolu Agency/Getty Images) Getty Images

Λίγες ώρες μετά τις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν τον πρώτο απολογισμό

Αφήνοντας στη άκρη τη Ρωσοτουρκική κρίση οι Βρυξέλλες έδωσαν σημαντικό έδαφος στη Τουρκία προκειμένου να μπορέσει το επόμενο διάστημα να υλοποιήσει ένα σχέδιο δράσης για την αναχαίτιση του προσφυγικού ζητήματος.

Κερδισμένη από την συμφωνία θεωρεί η κυβέρνηση πως είναι η ελληνική πλευρά, τονίζοντας πώς έγινε ένα πρώτο βήμα προκειμένου να αλλάξει η σημερινή εικόνα στα νησιά του Αιγαίου και να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές.

Ποια είναι τα οφέλη, όμως σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, από την πρώτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας;

– Δεν θα υπάρξουν παρεκκλίσεις από την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας

– Δεν έγινε ονομαστική αναφορά ούτε στα ενταξιακά κεφάλαια που ξεκλειδώνουν, ούτε σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

– Το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι πιέσεις στη Τουρκία για ένα σχέδιο δράσης αντιμετώπισης των διακινητών

– Θα εφαρμοστεί η συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας

– Από εδώ και πέρα θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή των ροών προς τη χώρα μας

– Η Ελλάδα θα συμμετέχει ενεργά σε έναν μηχανισμό παρακολούθησης των τηρηθέντων από την Τουρκία

Ευχαριστημένη από τα αποτελέσματα της Συνόδου δηλώνει και η Κυπριακή πλευρά επισημαίνοντας πως η ομαλή υλοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας θα λειτουργήσει προς όφελος όλων των πλευρών.

Τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που έχει «παγώσει» η Κύπρος και αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξακολουθούν να αποτελούν “όπλα” στα χέρια του Νίκου Αναστασιάδη.

Είναι το Κεφάλαιο 23 που αναφέρεται στα θεμελιώδη δικαιώματα και περιλαμβάνει το θέμα των περιουσιών στα κατεχόμενα, το 24 για ζητήματα δικαιοσύνης, ενώ μείζον θεωρείται το 15 που αφορά τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής. Στα “κλειδωμένα” κεφάλαια συμπεριλαμβάνεται το 23 για την παιδεία και τον πολιτισμό, το 2 για την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων, ενώ την Μεγαλόνησο εξυπηρετεί το γεγονός πως και η Γαλλία έχει μπλοκάρει το κεφάλαιο 17 για την οικονομική και νομισματική πολιτική.

Τη διεξαγωγή της επόμενης κοινής Συνόδου σε ένα ελληνικό νησί πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής τονίζοντας ότι «τα σύνορα Ε.Ε. – Τουρκίας, πρέπει να γίνουν σύνορα συνεργασίας».

Στο περιθώριο της Σύσκεψης για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τον Ταγίπ Ερντογάν με τις δυο πλευρές να αποτιμούν θετικά τα αποτελέσματα της Συνόδου των Βρυξελλών. Όπως συμφώνησαν οι δυο ηγέτες θα είναι σε στενή επαφή το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα