“Τα μασάει” τώρα το Μαξίμου για την τροπολογία – απειλή κατά ΑΔΑΕ

“Τα μασάει” τώρα το Μαξίμου για την τροπολογία – απειλή κατά ΑΔΑΕ
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος EUROKINISSI

Ο Γ. Οικονόμου υποστήριξε πως η κυβέρνηση ήθελε να εφαρμόσει ό,τι είχε νομοθετήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλες ανεξάρτητες αρχές και πως η τροπολογία που ερμηνεύτηκε ως απειλή κατά της ΑΔΑΕ αποσύρθηκε για τις εντυπώσεις.

Να αιτιολογήσει την κατάθεση τροπολογίας, που ερμηνεύθηκε ως απειλή κατά της ΑΔΑΕ για την υπόθεση των υποκλοπών και αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις, επιχειρεί η κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά διάβασε παράγραφο νόμου του 2019, δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τις ανεξάρτητες αρχές.

Επικαλέστηκε ότι η τότε κυβέρνηση νομοθέτησε πως τα μέλη της ολομέλειας και το προσωπικό της γραμματείας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων δεν έχουν αστική ή ποινική ευθύνη για πράξεις και παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή σε περίπτωση παραβίασης του απορρήτου των πληροφοριών.

“Αυτό που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για δύο ανεξάρτητες αρχές, για τη ΡΑΕ και για την ΕΕΤΤ, η κυβέρνηση μετέφερε σε όλες τις υπόλοιπες ανεξάρτητες αρχές”, υποστήριξε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:

“Δηλαδή την ασυλία που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για δύο ανεξάρτητες αρχές, η κυβέρνηση την εξασφάλισε σε όλες τις υπόλοιπες. Αυτό ακριβώς κάναμε τίποτα παραπάνω. Παρόλα αυτά για να μη δημιουργηθεί τώρα στην περίοδο που βρισκόμαστε η εντύπωση ότι θέλουμε να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο ή κάτι το συγκεκριμένο, αποσύρθηκε. Είναι όμως κατά λέξη αυτό που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για δύο άλλες ανεξάρτητες αρχές”.

Ως εκ τούτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρισε εντελώς άστοχη την κριτική για την τροπολογία, υποστηρίζοντας ότι “είναι παρανοϊκό και παράλογο αυτοί που νομοθετούν ένα πράγμα για δύο ανεξάρτητες αρχές, όταν επεκτείνεται σε όλες τις υπόλοιπες να βλέπουν φαντάσματα”.

Το επίμαχο άρθρο

Υπενθυμίζεται ότι τελικώς αποσύρθηκε το άρθρο 43 του νομοσχεδίου, που όριζε τους λόγους για τους οποίους μπορούν να διώκονται ποινικά τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών. Σε αυτές περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο να ενήργησαν με δόλο αλλά κυρίως το να “παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους”. Η φράση αυτή θεωρείται ότι “φωτογραφίζει” ουσιαστικά τα μέλη της ΑΔΑΕ και ιδίως τον πρόεδρό της Χρήστο Ράμμο, αφού ταυτίζεται με την κριτική που άσκησε στην Ανεξάρτητη Αρχή η κυβέρνηση, όταν επιβεβαίωσε την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από έρευνα που διενήργησε και για την οποία θέλησε να ενημερώσει την Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο αυτό δεν υπήρχε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην διαβούλευση αλλά προστέθηκε σε μεταγενέστερο χρόνο. Δείγμα του ότι συνιστά κυβερνητική παρέμβαση στην νομοθετική διαδικασία αλλά και προσπάθεια να μην υπάρξει συζήτηση για την διάταξη.

Η ακριβής διατύπωση του επίμαχου άρθρου έχει ως εξής:

“Άρθρο 43

Ενίσχυση της λειτουργικής ανεξαρτησίας και νομική υποστήριξη των μελών και τουπροσωπικού των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών – Προσθήκη άρθρου 2Α στον ν. 3051/2002

1. Στον ν. 3051/2002 (Α’ 220) προστίθεται άρθρο 2Α ως εξής:

«Άρθρο 2

Ενίσχυση της λειτουργικής ανεξαρτησίας και νομική υποστήριξη μελών και προσωπικού τωνσυνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών

Τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών και το προσωπικό τους με οποιαδήποτε έννομη σχέση:

(α) Δεν υπέχουν αστική ευθύνη έναντι οποιουδήποτε τρίτου για πράξεις ή παραλείψεις τουςκατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ευθύνονται μόνο έναντι του ελληνικού Δημοσίου γιαπράξεις ή παραλείψεις τους από δόλο ή βαρεία αμέλεια,

(β) δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους, για έκφραση γνώμης, υποβολή εισήγησης, πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα