Τα μηνύματα Μητσοτάκη από το ΝΑΤΟ σε Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία

Διαβάζεται σε 3'
Ο Κ. Μητσοτάκης
Ο Κ. Μητσοτάκης INTIME

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο για τα “αγκάθια” στα ελληνοτουρκικά έδωσαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε στον Ερντογάν το Κυπριακό και στο ΝΑΤΟ θέμα παραβίασης της συμφωνίας των Πρεσπών

Σαφή μηνύματα προς Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία, αλλά και το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, όπου ειδικά μετά τις ευρωεκλογές ασκείται κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ουάσινγκτον όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα για παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα κυβέρνηση στα Σκόπια. Ενώ στη συνάντηση του στη συνέχεια με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης πέραν της θετικής ατζέντας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός, όπως είχε προαναγγείλει, κατήγγειλε στους Συμμάχους τη στάση της Βόρειας Μακεδονίας. Και προκειμένου να μην εκληφθεί η παρέμβαση ως ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, επισήμανε ότι η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση λοιπών εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. «Pacta sunt servanda. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, είχε παραβιάσει εκ νέου τη Συμφωνία των Πρεσπών σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αποκαλώντας τη χώρα του «Μακεδονία» σκέτο και την κυβέρνησή του «μακεδονική».

Η συνάντηση με Ερντογάν με φόντο το Κυπριακό

Στη συνέχεια Μητσοτάκης – Ερντογάν βγήκαν από το χώρο της Συνόδου και κατευθύνθηκαν χωρίς δηλώσεις στην αίθουσα της διμερούς συνάντησης τους. Στη συνάντηση, που τελικά διήρκεσε 45 λεπτά, ήταν παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του Τούρκου προέδρου, πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Βασικός στόχος της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ ήταν απλώς να συνεχιστεί η επαναπροσέγγιση των δυο χωρών και να διατηρηθούν τα “ήρεμα νερά” στο Αιγαίο. Οι δύο ηγέτες πράγματι συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση του κλίματος ηρεμίας και άφησαν τα δύσκολα θέματα, όπως τον πολιτικό διάλογο, για το επόμενο ραντεβού τους το Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός όμως έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικής πλευράς, και το θέμα του Κυπριακού, που παραμένει αγκάθι στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ειδικότερα ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του 1974 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ από την Ουάσινγκτον στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία ‘Ανχελα Ολγκίν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα