Τα μισόλογα του ΣΥΡΙΖΑ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η Νέα Αριστερά

Διαβάζεται σε 6'
Τα μισόλογα του ΣΥΡΙΖΑ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η Νέα Αριστερά

Σε σημείο διαφοροποίησης για τους δύο χώρους φαίνεται πως θα αναδειχθεί το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Σε ζήτημα σαφούς πολιτικής διαφοροποίησης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Αριστερά θα αναδειχθεί όπως διαφαίνεται η υπόθεση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ένα ζήτημα που εγείρεται μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ότι θα προωθήσει σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή εντός του Ιανουαρίου, το οποίο και παρουσιάστηκε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί, παρότι τα στελέχη τους ήταν μέχρι πρότινος στο ίδιο κόμμα, φαίνεται να καταγράφουν εξαρχής διαφορετική οπτική στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ενώ η Νέα Αριστερά εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετη, στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να υπάρχουν αρκετές «γωνίες θέασης» για το ζήτημα δίχως να είναι ξεκάθαρη η τελική θέση του κόμματος απέναντι στην διακηρυγμένη νομοθετική πρωτοβουλία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο πυρήνας των διακηρύξεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλαδή η ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν φαίνεται να τίθεται στο επίκεντρο του προβληματισμού της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντιθέτως οι προσεγγίσεις φαίνεται να εστιάζονται κυρίως στις στοχεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου και στην σχέση του με ιδιωτικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εκπαίδευσης.

Παράλληλα ενώ σε γενικές γραμμές η κεντρική ιδέα – που έχει εκφραστεί και από τον Στέφανο Κασσελάκη – είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται σε κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, καταγράφονται απόψεις με μεγάλη ποικιλία στο εσωτερικό του κόμματος. Με αποτέλεσμα η γενική «εικόνα» του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση είναι το … «πρώτα να το δούμε». Θυμίζουμε άλλωστε ότι και στο πρόσφατο παρελθόν η κοινοβουλευτική αρμόδια για τα θέματα Παιδείας στην Βουλή, Αθηνά Λινού είχε επισημάνει πως η στάση του κόμματος θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο ενός τέτοιου νομοθετήματος.

Χθες η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «αναφέρει απολύτως υποκριτικά ως πρώτη προτεραιότητα το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ επί σχεδόν πέντε χρόνια κάνει τα πάντα για την απαξίωσή του και τώρα παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με το Σύνταγμα». Σημείωσε πως «ούτε δημόσιο ούτε ελεύθερο θέλει το ελληνικό πανεπιστήμιο ο Πρωθυπουργός. Καμία έγνοια δεν έχει για τη Δημόσια Παιδεία, όπως δεν έχει και για τη δημόσια υγεία. Να κερδοσκοπήσουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες θέλει. Όλα είναι επιχείρηση για τον κ. Μητσοτάκη».

Αυτά την ίδια στιγμή που στελέχη του κόμματος, προσκείμενα μάλιστα στην νέα ηγεσία, φαίνεται πως κάνουν και δεύτερες σκέψεις. Ενδεικτική η περίπτωση του Χάρη Μαμουλάκη που σε τηλεοπτικές δηλώσεις του επισήμανε πως «το κρίσιμο δεν είναι η ίδρυση ad hoc μη κρατικών ΑΕΙ αλλά η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας». Σημείωσε μάλιστα πως «Α]ακούμε τα κελεύσματα της εποχής και υπάρχει έλλειμμα από την πλευρά της κυβέρνησης που διοικεί τα τελευταία 4-5 χρόνια καθώς δεν έχει προνοήσει να συνδέσει την πραγματική οικονομία με τα υφιστάμενα κρατικά πανεπιστήμια που είναι και εξόχως ανταγωνιστικά στην Ευρώπη». Για το αναγγελθέν νομοσχέδιο επισήμανε ότι «οφείλουμε να το δούμε. Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση στο πλαίσιο της άρσης περιπτώσεων που δεν διέπουν τον ορθό ευρωπαϊκό ανταγωνισμό δεν μπορούμε παρά να μελετήσουμε τι συμβαίνει. Δεν είμαστε αρνητικοί εκ προοιμίου. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να είναι χρήσιμη».

Επίσης ο – γνωστός για τον προβληματισμό του σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς επισήμανε πως η άποψή μου είναι ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει στη συζήτηση για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και για το πώς και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να λειτουργήσουν στη χώρα αλλά είμαι κομμάτι ενός κόμματος που αποφασίζει συλλογικά». Πρόσθεσε επίσης πως «προφανώς είναι μια θετική εξέλιξη το να συνεργάζονται ξένα πανεπιστήμια με το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο».

Αυτά την ίδια στιγμή που κατηγορηματική θέση κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, δίχως «ναι μεν αλλά» φαίνεται πώς παίρνει ο Διονύσης Τεμπονέρας. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνει: «Να το πούμε απλά και κατανοητά. Τα ιδιωτικά ή μη κρατικά πανεπιστήμια σημαίνουν δίδακτρα. Σημαίνει ότι μόνο ο έχων σπουδάζει στα πανεπιστήμια του ενός ορόφου».

Η Νέα Αριστερά

Όσον αφορά την Νέα Αριστερά, η παρέμβαση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του υπο διαμόρφωση πολιτικού φορέα,  Αλέξη Χαρίτση δεν φαίνεται να αφήνει κανένα περιθώριο δεύτερων η τρίτων ερμηνειών σχετικά με την θέση που θα τηρήσει απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Όπως επισήμανε σε ανάρτησή του ο βουλευτής Μεσσηνίας «η Νέα Αριστερά καλεί σε μέτωπο ανυπακοής στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Να μην περάσει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Να ηττηθεί ο ιδεολογικός πυρήνας της κυβέρνησης της Δεξιάς που σε κάθε πρόβλημα βλέπει ως λύση την ιδιωτικοποίηση και την κατεδάφιση των δημόσιων υποδομών».

Τόνισε επίσης πως «η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στρέφεται εναντίον του πυρήνα του δημοσίου πανεπιστημίου που έχει λειτουργήσει ως μηχανισμός ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας για τους αποφοίτους του. Να το πούμε απλά: η μόρφωση για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι δικαίωμα. Είναι προνόμιο για εκείνους που μπορούν να την πληρώσουν».

Παράλληλα όμως ο Αλέξης Χαρίτσης κατέθεσε και την πρόταση της Νέας Αριστεράς για την επίλυση των προβλημάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναφέροντας πως «η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να θέτει τα θεμέλια για τους μεγάλους τεχνολογικούς μετασχηματισμούς που έπονται, αλλαγές που απαιτούν στρατηγικό και μακρόπνοο σχεδιασμό τόσο από την Πολιτεία όσο και από την εκπαιδευτική κοινότητα. Άρα, η τριτοβάθμια εκπαίδευση οφείλει να επενδύσει  στην παροχή σφαιρικής γνώσης που θα συμβάλλει στην προετοιμασία της χώρας για τις προκλήσεις που έρχονται. Γνώση που δεν πρόκειται να παρέχεται από ιδιωτικά ιδρύματα που θα κινούνται αποκλειστικά και μόνο στη βάση της εφήμερης ανταπόκρισης της προσφοράς και της ζήτησης. Μια τέτοια εξέλιξη, θα υπονομεύσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και θα οδηγήσει σε ένα άναρχο εμπόριο ελπίδας όπου τα πτυχία θα αγοράζονται και θα πωλούνται από «ιδρύματα» αμφίβολης σοβαρότητας».

Στην βάση αυτή επισήμανε ότι απαιτούνται «πανεπιστήμια ισχυρά και εύρωστα, αναβαθμισμένα και εξωστρεφή, προσανατολισμένα στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Αυτά δεν μπορεί παρά να είναι τα δημόσια πανεπιστήμια. Και το πρώτο βήμα για αυτό είναι να ακουστεί η φωνή της ακαδημαϊκής κοινότητας, των φοιτητών και των φοιτητριών, που απαιτούν το αυτονόητο: χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, κάλυψη των κενών σε υποδομές και προσωπικό, πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους, αυτοτέλεια στη διοικητική τους λειτουργία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα