Τα νομοσχέδια του μεσοκαλόκαιρου

Διαβάζεται σε 4'
Τα νομοσχέδια του μεσοκαλόκαιρου

Ποια νομοθετήματα θα επιχειρήσει να «περάσει» η κυβέρνηση από την Βουλή εν μέσω θερινής ραστώνης

Την – συνήθη- πρακτική της ψήφισης σημαντικών νομοσχέδιων στο μεσοκαλόκαιρο θα ακολουθήσει όπως φαίνεται (και) αυτή την χρονιά η κυβέρνηση. Τις επόμενες και τελευταίες δύο εβδομάδες λειτουργίας του κοινοβουλίου πριν το κλείσιμο για τις θερινές διακοπές αναμένεται ένταση του νομοθετικού έργου με «ανοιχτή» την πιθανότητα να ψηφιστούν έως και 6 νομοσχέδια. Ανάμεσα τους σημαντικά νομοθετήματα με ορισμένα εξ’ αυτών να έχουν ήδη προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις.

Τα «πλεονεκτήματα»

Το βασικό χαρακτηριστικό των επόμενων δύο εβδομάδων είναι φυσικά το ότι βρίσκονται στην μέση του καλοκαιριού. Με ότι αυτό σημαίνει για το περιορισμένο ενδιαφέρον που καταγράφεται αυτή την περίοδο για τα πολιτικά τεκταινόμενα.

Επίσης είναι γνωστή πρακτική των κυβερνήσεων που «ποντάρουν» στα μειωμένα κοινωνικά και επιλέγουν να «περνούν» νομοσχέδια στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Να σημειωθεί επίσης πως η τρέχουσα περίοδος … «ενδείκνυται» για την κατάθεση εκτάκτων τροπολογιών η νομοθετικών ρυθμίσεων που η εκάστοτε κυβέρνηση δεν επιθυμεί να τύχει μεγάλης δημοσιότητας.

Τα νομοσχέδια

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες η Βουλή πρόκειται να λειτουργεί κανονικά για τις επόμενες 15 ημέρες. Δηλαδή έως και την Παρασκευή 2 Αυγούστου. Στην συνέχεια οι εργασίες θα διακοπούν με πιθανότερη ημερομηνία επανέναρξης την Δευτέρα 26 Αυγούστου. Επίσης με βάση τις εκτιμήσεις που έχει κάνει ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας  μέχρι τις 2 Αυγούστου θα καταβληθεί προσπάθεια να ψηφιστούν 4 νομοσχέδια που είτε κατατέθηκαν πρόσφατα είτε δεν έχουν ακόμη κατατεθεί.

Πρόκειται για νομοσχέδια που αφορούν τη συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Attica, το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις δομές ψυχικής υγείας, ένα πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας καθώς και ένα ακόμη νομοθέτημα που αφορά τις Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης (Πόθεν Έσχες). Αυτά ενώ «στην ουρά» βρίσκονται δύο ακόμη συμβάσεις που αφορούν την σύμβαση για την κατασκευή του αυτοκινητοδρομου του Μαλιακού καθώς και την παραχώρηση του Λιμένα Ηρακλείου.

Διαδικασίες εξπρές και αντιδράσεις

Όπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς τα νομοσχέδια που προωθούνται είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Μάλιστα για τα περισσότερα από αυτά αναμένεται να ακολουθηθούν γρήγορές διαδικασίες.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της συγχώνευσης των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων προκειμένου να συσταθεί ένας 5ος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να τύχει επεξεργασίας στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη και την ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου να ψηφιστεί την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής.

Να σημειωθεί ότι για το νομοσχέδιο αυτό έχουν εγερθεί ερωτηματικά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση «σηκώνει» ιδιαίτερη πολεμική για το εν λόγω νομοθέτημα.

Έντονες αντιδράσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς έχει προκαλέσει ήδη με την κατάθεσή του το νομοσχέδιο για τις δομές ψυχικής υγείας που τιτλοδοτείται «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης». Περίπου 150 φορείς έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους κάνοντας λόγο για εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Επίσης την Τετάρτη στις 19.30 το απόγευμα διοργανώνεται στην Πλατεία Συντάγματος συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο. Σε αυτήν καλούν φορείς όπως ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών, το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου του «18 Άνω», το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «Επιστρέφω».

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα εισηγηθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να συναντήσει τις αντιδράσεις των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε ο Γιάννης Τσίμαρης Βουλευτής Ιωαννίνων και υπεύθυνος κοινοβουλευτικού τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ.

Τόνισε πως είναι «ένα νομοσχέδιο που προέκυψε χωρίς να προηγηθεί κανένας ουσιαστικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας». Προσθέτοντας πως «ο μόνος δρόμος για τη διασφάλιση της απεξάρτησης και της ψυχικής υγείας ως κοινωνικού δικαιώματος, με κυρίαρχο τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους, είναι η άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και η έναρξη ουσιαστικού διαλόγου».

Τέλος με ενδιαφέρον αναμένεται το αν τελικά θα κατατεθεί άμεσα στην Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά τις Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης (Πόθεν Έσχες). Το νομοθέτημα εισηγείται το υπουργείου Δικαιοσύνης και έχει ήδη αναρτηθεί για διαβούλευση. Περιλαμβάνει στην αρχική του μορφή 39 άρθρα εκ των οποίων 17 αφορούν την διαδικασία και τους όρους κατάθεσης των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης για το σύνολο των υπόχρεων, ενώ ως γνωστόν ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και τα πολιτικά πρόσωπα (υπουργοί, βουλευτές, αρχηγοί και οικονομικοί υπεύθυνοι κόμμάτων).

Το νομοσχέδιο έχει ξεχωριστή σημασία ιδίως από την στιγμή που ένα μεγάλο μέρος της προεκλογικής περιόδου των πρόσφατων ευρωεκλογών αναλώθηκε σε ζητήματα διαφάνειας έχοντας στο επίκεντρο τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα